Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 08.02.2016.

Knjiga ili život - raspored emitiranja (8.2. - 18.2.2016.)
Održava se
08.-18.02.2016.

Nove epizode emisije Knjiga ili život donose 10 minuta s Igorom Mandićem, Irenom Matijašević, Ioanom Parvulescu, Mani Gotovac, Majom Hrgović i Lovrom Škopljancem.

Kako se piše svim organima i zašto je pismo crno, a ljubav bijela te zašto je ljubav temeljna energija života, odgovore zna emisija Knjiga ili život.
 

Raspored emitiranja:

Praskozor(je) : U suton mojih dana Mandić Igor
Crno pismo Matijašević Irena
Književnost kao prisjećanje Škopljanac Lovro
Život počinje u petak Pârvulescu Ioana
Snebivaš me Gotovac Mani
Žena, majka, glupača Hrgović Maja

10 minuta s Igorom Mandićem
ponedjeljak, 8. veljače

„Socio-psilogijske svaštice iz kulture svakidašnjice“, piše Igor Mandić u post scriptumu najnovije knjige „Praskozor(je) u suton mojih dana“. Minimum kompromisa, maksimum kontroverzija stil je pisanja i javnog djelovanja tog našeg osebujnog kritičara. I u emisiji Knjiga ili život, Igor Mandić, analizira, secira na svim razinama svakidašnjicu.

Urednica: Lidija Špiranec10 minuta s Irenom Matijašević
utorak, 9. veljače

Kome pripovjedačica prvoga romana Irene Matijašević "Crno pismo" piše pisma? Koliko je to knjiga o komunikaciji? Kakav odnos prema vremenu donosi? Zašto je jezik sklonište? Zbog čega joj je za tu knjigu trebala hrabrost, te kako nakon Crnog pisma, dolazi Bijelo pismo? O tome u emisiji Knjiga ili život govori književnica i urednica na Trećem programu HR-a Irena Matijašević.

Urednica: Karolina Lisak Vidović

 

Kritika knjige "Crno pismo" Irene Matijašević
srijeda, 10. veljače

Iako ju je odbijala cijelog života proza je Ireni Matijašević postala jedinim mogućem medijem. Pokazala je to svojim proznim prvijencem "Crno pismo". Na koji način? Zašto je to proza izvan žanrovskih i estetskih klišeja? Kako se piše svim organima i zašto je pismo crno, a ljubav bijela, odgovore zna emisija Knjiga ili život.

Urednica: Karolina Lisak Vidović

 

Lovro Škopljanac (E)
četvrtak, 11. veljače


U knjizi "Književnost kao prisjećanje" Lovro Škopljanac istražio je što pamte čitatelji. Onih 99 posto neprofesionalnih čitatelja. U emisiji "Knjiga ili život" prevoditelj i komparatist književnosti Lovro Škopljanac otkriva da ne može pobjeći iz kože profesionalnog čitatelja pa se, baš u skladu sa svojim radnim mjestom, Katedrom za komparativnu povijest hrvatske književnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, često sjeti "Zbornika Nikše Ranjine", svoga prvog književnog prijevoda, posljednjeg romana Virginije Woolf "Između činova" i jedne od temeljnih knjiga u životu svkog prevoditelja "After Babel", Georgea Steinera.

Urednica: Koraljka Kirinčić

 

10 minuta s Ioanom Parvulescu
ponedjeljak, 15. veljače

Profesorica moderne rumunjske književnosti na Filološkom fakultetu Ioana Parvulescu za svoj je prvi roman "Život počinje u petak", koji su na hrvatski preveli Ivana Olujić i Luca-Ioan Frana, 2013. dobila Europsku nagradu za književnost. Rumunje nije iznenadilo što je nakon 10-ak publicističkih knjiga poznata prevoditeljica i esejistica skliznula u fikciju. I u esejima se prošlošću bavi maštovito i kreativno a kraj 19. stoljeća smatra vremenom kad je mnogo bolja budućnost od one koja nas je zadesila još imala šansu. Život počinje u petak 19. prosinca 1897. i završava 31. prosinca 1897.

Urednica: Koraljka KirinčićDeset minuta s Mani Gotovac
utorak, 16. veljače

Četiri godine je pisala i napisala prvi roman, psihološki triler, „Snebivaš me“.  Mani Gotovac, teatrologinja, dramaturginja, spisateljica nakon dvije romansirane autobiografije, koje je publika sjajno prihvatila, u našoj emisiji svojim energičnim stilom otkriva: zašto je u romanu tako precizno opisala narcisoidnog psihopata.

Urednica: Lidija Špiranec

 

Kritika: „Snebivaš me“ Mani Gotovac
srijeda, 17. veljače

Prvi roman Mani Gotovac zaslužuje kritiku u emisiji iz više razloga. Počnimo od naziva emisije „Knjiga ili život“, Mani tumači da za nju postoji jedino, knjiga i život. Drugo ali ne manje važno u romanu „Snebivaš me“, ljubav je temeljna energija života. O romanu kritično govori Helena Sablić Tomić.

Urednica: Lidija Špiranec

 

Osam minuta s Majom Hrgović (R)
četvrtak, 18. veljače

Iako se o pojedinim aspektima položaja žene u suvremenom hrvatskom društvu povremeno piše i raspravlja, ta velika i aktualna tema dosad nije sustavno obrađena u domaćoj publicistici. Zbog čega se Maja Hrgović odlučila ispuniti tu rupu i zašto oblači i skida vjenčanicu usred grada, doznajte u emisiji Knjiga ili život koja predstavlja njezinu knjigu "Žena, majka, glupača".

Urednica: Karolina Lisak Vidović

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –