Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 04.09.2008.

Knjiški zajutrak : o otrovnim gljivama i putujućim knjigama i pjesnicima

Da dobro poznavanje konja ne znači i razlikovanje jestivih od nejestivih gljiva uvjerio se Nicholas Evans, autor bestselera «Čovjek koji je šaptao konjima» (ako niste čitali knjigu vjerojatno ste gledali istoimeni film s Robertom Redfordom u glavnoj ulozi). Evans i njegova žena bili su u posjeti ženinom bratu i njegovoj obitelji na imanju u Škotskoj, pa su odlučili prošetati obližnjom šumom i usput brati gljive, i sve bi bilo u redu da nisu naletili na gljivu Cortinarius Speciosissimus koja je prilično otrovna i pogubna za bubrege.

Srećom, nakon brze medicinske obrade u bolnici u Aberdeenu svi se osjećaju dobro. A vi, koji se možda pripremate za jesensku sezonu branja gljiva, poučeni ovom viješću - oprezno berite. Neiskusnijima preporučamo da to rade u društvu znalaca ili barem nabavite neki dobar priručnik o gljivama, pri čemu birajte onaj sa što kvalitetnijim / vjernijim fotografijama ovih šumskih delicija. Da ne bi bilo zabune.


Sigurnije je sakupljati knjige, pa je jedna od ljepših knjiških vijesti stigla iz zagrebačkog AGM-a. Pošiljka knjiga s više od 30 tisuća naslova, koje su Zagrepčani prikupili u humanitarnoj akciji AGM-a otpremljena je u  knjižnice, škole i vrtiće u Kninu i u druga mjesta Dalmatinske zagore. U prošlogodišnjoj akciji knjige su darovane Vukovaru, a ove godine u Knin i Dalmatinsku zagoru odlazi od 25 do 30 tisuća naslova knjiga. Svi vi koji se niste uključili u ovu akciju noći ćete to učiniti i dogodine kada će se opet prikupljati knjige mahom za gradove i općine posebne državne skrbi, vjerojatno će to biti grad Gospić i drugi gradovi i općine Like.


A ne putuju samo knjige, putuju i pjesnici Primorsko-goranske i Istarske županije u mjestašce Caorle pokraj Venecije, gdje se  od 19. do 21. rujna održava međunarodna manifestacija "Flussidiversi - poezija i pjesnici regije Alpe-Adria". S ciljem ostvarivanja suradnje između pjesnika i izdavača poezije na području zemalja radne zajednice članica Alpe-Adrija ovo druženje pjesnika podupire Europska unija i regija, a pravo sudjelovanja imaju i umjetnici iz pograničnih talijanskih regija Friuli - Venezia Giulia i Veneto, te iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i austrijske Koruške.

Hrvatsku pjesničku delegaciju činiti će Diana Rosandić, Nikola Kraljić, Andrija Vučemil, Boris Biletić, Aldo Kliman i Vlado Benusi,  pod umjetničkim vodstvom Giacoma Scottija.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –