Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 16.09.2019.

Knjižarski lanac Hoću knjigu pokreće YouTube emisiju o knjigama - Gutači knjiga

Knjižarski lanac Hoću knjigu pokreće YouTube emisiju o knjigama koja će u modernom formatu istraživati knjiške žanrove, top liste i hitove. Prva epizoda u kojoj će se, između ostalog, razgovarati o tome što se krije iza popularnosti knjige Marie Kondo, jezivom bestseleru „Ono” te publicističkim naslovima s ovogodišnje knjiške top ljestvice, bit će prikazana 21. rujna na YouTube kanalu Hoću knjigu.

Emisija „Gutači knjiga” realizira se pod vodstvom producentice Đine Jakir, urednika Branka Matijaševića, a u ulozi voditelja nalazi se poznati hrvatski komičar - Aleksandar Curać-Šarić.

„Ekipa iz Hoću knjigu željela je emisiju koja bi promovirala čitanje i knjigu općenito, ali na način koji je prihvatljiv modernim generacijama koje koriste YouTube i nezavisne video-formate te kojima su društvene mreže svakodnevica. „Gutače knjiga” mogli bismo nazvati emisijom kulture koja knjigu na gleda u puno širem kontekstu od (samo)obrazovanja te potiče čitanje bez opterećivanja nekim „višim” ili „važnijim” ciljem – emisija koja potiče čitanje radi samog čitanja“, pojašnjava Branko Matijašević. „Gutači knjiga” emisija je za gledatelje koji shvaćaju da je kultura nešto živo, a ne samo ono što se stvara u akademskim krugovima. Matijaševića je za to, kaže, dodatno nadahnula i nekad vrlo popularna emisija o knjigama koja se emitirala na legendarnom MTV-u.  

„Model koji sam imao u glavi bilo je MTV-jevo promoviranje čitanja davnih devedesetih. U tim je kratkim videima neka poznata osoba čitala ulomak iz klasika, a sve je bilo izvrsno odrađeno, s porukom 'Books. Feed your mind'. Svaka se epizoda „Gutača” sastoji od nekoliko dijelova. Među njima su top-liste, intervjui s domaćim i stranim autorima, književni fenomeni, knjige koje su (ili će biti) ekranizirane, dječje knjige snažnog vizualnog izričaja, klasici obrađeni na zanimljiv način te proizvodi povezani s čitanjem koji nisu nužno knjiga”, napominje Matijašević. 

Premijeru emisije oni nestrpljiviji moći će pogledati i dan prije službenog emitiranja, odnosno 20. rujna, kada će se prva epizoda prikazati u knjižari Hoću knjigu Megastorea u Bogovićevoj 7 (Zagreb). Premijeri će prisustvovati i neki od autora koji će se naći u nekoj od narednih epizoda, poput omiljene dječje književnice Sanje Pilić ili teen senzacije Nike Ilčić

„Epizode će, osim razgovora o knjigama, sadržavati i kratki intervju s autorom u kojem će se moći čuti odgovori na neka pomalo netipična pitanja. Sanja Pilić će nam tako ispričati što se nalazi u njenoj torbi, a Nika Ilčić, primjerice, bi li pojela zdjelu zrikavaca i pod kojim uvjetima. Ovakvim smo pitanjima htjeli prikazati i neku drugu, nepoznatu, pomalo razigranu stranu autora, a iznimno nam je drago što će se u narednim epizodama naći i tri vrlo popularna inozemna autora iz domene triler romana i publicistike”, zaključila je Sanja Srdić Jungić, voditeljica marketinga Hoću knjigu.  

– Gutači knjiga - promo –

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –