Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 24.11.2008.

Književna večer : Marinko Koščec
Održava se
25.11.2008.

U utorak, 25.studenoga 2008. s početkom u 20 sati u književnom klubu Booksa u Zagrebu, održat će se književna večer s Marinkom Koščecom.

Povod razgovoru s Marinkom Koščecom njegov je najnoviji roman “Centimetar od sreće” u izdanju Profila u kojem Koščec još jednom pokazuje svoje istančano uho za grotesku, besmisao i bezizlaznost suvremenog svijeta.

Centimetar od sreće” apokaliptična je slika svijeta koja počinje u Parizu 1990. a završava nekih tridesetak godina kasnije uokvirena likom Rola koji povezuje četiri glavna lika romana. Kroz stampedo slika iz njihovih života roman korača kroz sva opća mjesta naše svakodnevice i bliske nam budućnosti - konzumerizam, zagađenje, ekologiju, trgovinu ljudima, pornografiju, otuđenje, genetsku modifikaciju, glad, ptičju gripu, farmakologiju, korporativnu etiku...

Izuzetno stiliziranim jezikom, Koščec još jednom pokazuje svoje istančano uho za grotesku, besmisao i bezizlaznost suvremenog svijeta te za pojedinca zarobljenog svojom mogućnošću izbora ili kako Rolo kaže: "...kamenu temeljcu slobodne volje, koji nerijetko brkaju sa slobodom".

U ovom crnom krajoliku ljudske duše koji započinje hvatanjem i kuhanjem galeba (jasnom aluzijom na Jonathana Livingstona) nema Mad Maxa koji se bori bar za malo pravičnosti, nema bijega iz vrlog novog svijeta, nema mogućnosti otoka. Iako prožet humorom, doduše onim najcrnjim, roman dosljedno ocrtava izopačenost svijeta kao nešto neupitno i neizbježno.

Stoga ne čudi da Koščec sažima cijeli roman u uvodnom citatu najtužnijeg mizantropa XX stoljeća, Emila Ciorana: "Naše djelovanje proistječe iz nesvjesne sklonosti da se smatramo središtem, razlogom i krajnjim postignućem vremena. Naši nagoni i naša oholost pretvaraju u planetu česticu mesa i svijesti što nas čini. Kada bismo pravomjerno poimali svoj položaj u svijetu, kada bi uspoređivanje bilo nerazdvojivo od življenja, otkriće neizmjerne sitnosti našeg postojanja bi nas zgazilo." 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –