Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 04.11.2009.

Književna večer na temu 'Sjećanje i književnost'
Održava se
05.11.2009.

Književna večer na temu "Sjećanje i književnost" održat će se, u četvrtak, 5. studenog 2009., u 20 sati, u Goethe-Institutu Kroatien (Ulica grada Vukovara 64).

Sjećanje i književnost utječu jedno na drugo. Književnost proizlazi iz sjećanja a iz sjećanja stvara prošlost. Zajednički izdavački projekt časopisa 'die horen' i Goethe-Instituta u našoj regiji bavi se pitanjem na koji se način autori i autorice, prije svega iz jugoistočne Europe, bave kulturom sjećanja i pamćenja.

Književni predstavnici iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Hrvatske, Makedonije, Rumunjske, Srbije, Turske i Cipra povezuju se u zbirci tekstova pod naslovom 'Odvažnost sjećanja' u posebnom izdanju časopisa za književnost, umjetnost i kritiku 'die horen' koji će biti objavljen 2010. na sajmu knjiga u Leipzigu.

Tim će povodom autori iz Hrvatske koji sudjeluju na projektu, Tatjana Gromača, Dalibor Šimpraga  i Slobodan Šnajder po prvi puta čitati dijelove svojih tekstova.

Gost večeri je i srpski autor Velimir Ćurgus Kazimir, koji se u svojim tekstovima uvijek iznova bavi europskom prošlošću te individualnim i kolektivnim pamćenjem.

U nastavku večeri slijedi diskusija na temu 'Sjećanje i književnost'. Moderator večeri je Klaus Detlef Olof, slavist i prevoditelj južnoslavenskih književnosti.

Književna večer se održava u okviru simpozija 'Prevoditelj između pisca i čitatelja - pronaći, prevesti i predstaviti literaturu' i u suradnji s organizacijom SO-Übersetzen e.V.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –