Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 13.09.2017.

Književni festival u Zadru: KaLibar bestiVal 2017.
Održava se
21.-23.09.2017.

Peto izdanje književnog festivala KaLibar bestiVal održat će se od 21. do 23. rujna 2017. na dvije gradske lokacije u Zadru.

Program će prvoga dana u 19 sati u svetom Dominiku otvoriti projekcija poetsko-eksperimentalnoga filma „Spomenik“ koji propituje današnju svrhu devet masivnih spomenika žrtvama fašizma iz Drugog svjetskog rata. Redatelj filma, Igor Grubić, za njega je dobio HT nagradu MSU, a s njim će nakon projekcije razgovor voditi Adrijana Vidić.

Slijedi dio programa posvećen Nagradi Post scriptum za književnost na društvenim mrežama. Tu je nagradu 2016. godine pokrenula Udruga Kultipraktik, a na KaLibar bestiValu se predstavljaju naslovi koji na temelju nje nastaju. Ove je godine to slučaj s knjigom „Nekoga moramo voljeti (kako na webu, tako i na zemlji)“ prošlogodišnjega dobitnika, Hrvoja Marka Peruzovića, a predstavit će se i dobitnik nagrade za 2017. godinu, Bojan Krištofić, čija će knjiga sastavljena od Facebook zapisa tek nastati.

Program u četvrtak zaključuje Boris Rašeta. Njegovu će knjigu „Staljinovi ubojice, Tito i Krleža“ predstaviti Kruno Lokotar, a autor će poslije predstavljanja biti prvi sudionik prvog zadarskog Spikigina, ciklusa pripovijedanja priča nalik splitskom Pričiginu, kojeg je u Zagrebu pokrenuo Kruno Lokotar.

Drugi festivalski dan se iz svetog Dominika seli u Almayer Art & Heritage Hotel gdje se spaja s projektom književnih predstavljanja Udruge ZaPis, „Libri u korti“. Stanislava Nikolić Aras će razgovarati sa Sanjom Baković, autoricom zbirke poezije „Plovna mjesta“, i Nadom Topić koja je napisala zbirku poetske proze „Male stvari“. Zatim će se publici predstaviti knjiga „4 brave“ Željke Horvat Čeč, a prvi put će se na KaLibru predstaviti Zadranka Martina Vidaić s novom knjigom poezije „Tamni čovjek Birger“. Program u petak završava predstavljanjem knjige „Slučaj plaža“ svestranoga bračkog umjetnika i autora dvadesetak naslova, Ivice Jakšića Čokrića Puke.

Trećeg se dana festival vraća natrag u prostor svetog Dominika i posvećen je prezentiranju radu udruge ZaPis koja slavi osmu godinu djelovanja i petu godinu organiziranja KaLibra. Uz Zapisove autore nastupom će se predstaviti i Udruga za promicanje Eksperimentalne Umjetnosti DADAnti iz Splita. Poeziju će uz svirku i performanse predstaviti i prvak hrvatske slam poezije, Roberto Vodanović Čopor i ZaPisov doajen Mario Padelin. Zadranima dobro poznat sugrađanin, Mirko Jamnicki Dojmi, u razgovoru sa Stanislavom Nikolić Aras će predstaviti svoju zbirku poezije „Cepelin nad Zadrom“.

Književni dio programa završava gostovanjem Ivice Prtenjače koji će predstaviti novi roman „Tiho rušenje“. Roman će predstaviti Želimir Periš, nakon čega će autor biti gost još jednog mini-Spikigina.

Festival će koncertom zatvoriti Kriptidi, zadarska glazbena atrakcija.

Više o Festivalu!

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –