Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 28.05.2019.

Književni petak: Književnost s otoka
Održava se
31.05.2019. u 19h

Tribina Književni petak koja će se održati u petak, 31. svibnja u 19 sati u Gradskoj knjižnici u Zagrebu (Galerija Kupola, 3. kat, Starčevićev trg 6), posvećena je Književnosti s otoka.

Hrvatska se često u medijima, posebno stranima, predstavlja kao zemlja tisuću otoka. To je ona vanjska, turistička slika. Na toj slici sunce vječno sja, more je kristalno plavo, a na otocima žive simpatični domoroci vazda spremni došljaka ponuditi domaćim vinom ili svježe ubranim smokvama. Uz to što je lažna, kao što turističke razglednice obično jesu (smokve jedva da itko više obrađuje), ova slika ne govori ništa o problemima koje naši otoci imaju, a kojih je sva sila. Od onih infrastrukturnih (komunikacija s kopnom, međusobna povezanost, vodovod, kanalizacija, ceste, bolnice…), preko toga da mladi napuštaju otoke dok se neki novi investitori po njima razmeću betonom. Uz sve to, otoci su veći dio godine zaboravljeni – sjetimo ih se tek kada se približi ljeto (kao uostalom i cijele Dalmacije čije se značenje najednom sažme u pitanje života: ideš na more?). Jednako tako, tradicija naše "otočke" književnosti je bogata, ali i nedovoljno poznata.  

Što su nama otoci danas i koliko nam znače? Može li otočanin ikada otići s otoka ili otok uvijek ostaje u njemu? Kako pišu ljudi s otoka i što im otoci znače kad su daleko od njih? Razlikuje li se usamljenost na otoku i na kontinentu i zove li ih otok kada su daleko? Na ova će pitanja pokušati odgovoriti troje izuzetnih pisaca, bodula koji su zatočeni na privremenom radu u Zagrebu iako su im srca, lako je moguće, i dalje na Braču, Visu i Korčuli.

Gostuju: Sanja Baković (Bol, Brač), Lara Mitraković (Komiža, Vis), Darko Šeparović (Vela Luka, Korčula)

Urednik i voditelj Književnog petka: Andrija Škare

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –