Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tema • Piše: Nenad Bartolčić • 08.08.2022.

Knjižni vremeplov ili kako samo kriza vječna je

Mladost - Znanstvena knjižara; foto: Facebook

Ima već nekoliko desetljeća da nam je internet pomogao da se uz samo par klikova mišem teleskopski zagledamo daleko u prošlost, digitalno je arhivirano i više-manje dostupno sve i svašta, i taman kad ste pomislili da je veći problem vrijeme koje (ne)imamo na raspolaganju za potragu a manji činjenica da nešto nije digitalno arhivirano, suočite se s činjenicom da je ponekad jako teško u nekoj od referentnih knjižnica ili arhiva pronaći npr. starije "predinternetske" brojeve dnevnih novina. A baš vas je npr. zanimalo kako se o knjižnoj branši pisalo npr. 1960-ih ili 70-ih ili još ranije, ne bi li mogli usporediti taj više ili manje strašni čas (jer negdje "zvoni" da je uvijek bila neka kriza, neki problemi, neko nečitanje i slično) u kojem se hrvatska knjiga nalazi.

Utoliko mi je bilo zanimljivo uskočiti u svojevrsni vremeplov Večernjeg lista koji je nedavno ponudio mogućnost pretplate na svoj digitalni arhiv (https://arhiva.vecernji.hr) koji sadrži skenove starih brojeva Večernjaka od 1959. do 2003. (u hodu će se nadopunjavati svi brojevi koji nedostaju te brojevi od 2003. do kraja 2010. godine). Rudimentarna mogućnost pretraživanja po datumu, broju te ključnim rječima omogućuje i pogled u prošlost hrvatskog nakladništva i knjižarstva, i zanimljivo je kroz naslove i leadove iščitavati kako se ono razvijalo od 1960-ih pa do npr. kraja 1990-ih, koje su bile "teme & dileme" razvoja knjižnog biznisa u Hrvata, bez obzira što "biz" u Hrvatskoj značio danas ili jučer.

Večernji list - digitalna arhiva

Ove je tek mali dio isfiltriranih naslova i kratkih naglasaka iz članaka objavljenih u Večernjem listu kroz četiri desetljeća koji dobro ilustriraju kako se razvijala tržište knjige u Hrvatskoj prije i u ranim godinama njezine neovisnosti. Možda ulazak u vremepolov i nije bio potreban.

** tekst je prvotno objavljen u Best Booku, mjesečnom prilogu o knjigama tjednika Express.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –