Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 06.07.2022.

Krešimir Bagić osvojio Nagradu 'Tin Ujević' 2022.

Krešimir Bagić (foto: Iva Perković)

Stručno povjerenstvo u sastavu Miroslav Mićanović (predsjednik), Evelina Rudan i Davor Šalat donijelo je jednoglasno odluku o dobitniku Nagrade "Tin Ujević" za 2022. godinu. Ovogodišnji dobitnik Nagrade "Tin Ujević" je Krešimir Bagić za knjigu pjesama "Ponornice" (Meandarmedia, 2021.)

Bagić je jedan od naših najuglednijih kritičara, teoretičara i pjesnika, koji svoje usporedne književne aktivnosti neprestano ažurira. "Ponornice" bi mogle biti najširi mogući označitelj za sve o čemu se uopće želi govoriti ili što se hoće naslutiti bilo kojom jezičnom kombinacijom, čime Bagić postulira svoju poetiku posvemašnje diskursne i značenjske otvorenosti. On se time ujedno pokazuje kao pjesnik koji visoko cijeni svijest o mediju u kojemu se duhovno i artistički kreće - stoji u obrazloženju Nagrade.

Nagrada je dodijeljena na svečanosti 5. srpnja u 21 sati u Tinovoj kuli u Vrgorcu. Nagradu je dobitniku uručio predsjednik DHK-a Zlatko Krilić, u društvu gradonačelnika Vrgorca Mile Hercega. U programu je sudjelovao dramski umjetnik Goran Grgić i kantautorica i izvedbena umjetnica Sara Renar. 

41. dodjela Nagrade "Tin Ujević" održala se već tradicionalno ususret rođendanu Tinu Ujeviću, u organizaciji Društva hrvatskih književnika i Centra za kulturu i baštinu Grada Vrgorca. Nagrada se dodjeljuje za najbolju knjigu poezije objavljenu u razdoblju od svibnja 2021. do svibnja 2022.

Obrazloženje nagrade:

Ponornice Bagić Krešimir

Izražajni beskraj Bagić doživljava u prvome redu kao neograničene varijante vlastitog identiteta, kao protezanje vlastitoga stila na sve s čime se dolazi u dodir ili na sve što se zamišlja. Mogu to biti šutnja i govor, jezik i pismo, priroda kao metafora čovjekovih stanja, krokiji sociokulturnih sredina, ocrti obiteljskih situacija, aluzije na brojne književnike i mislioce te živahan intertekstualni dijalog s brojnim literarnim kontekstima, najraznovrsnije stilističke igre u kojima poezija opipava granice maksimalnih jezičnih istraživanja (zaumne poezije, severovskoga „zvuka koji diktira smisao“, jezičnih premetaljki među kojima su i raznovrsni jezični algoritmi). 

Ponornice su zasigurno svojevrsni izrazno-značenjski detonator koji diže u zrak sva postojeća značenja, oslanja se na književne stereotipe samo ako ih dubinski prestrukturira i pomoću njih ruši i gradi značenjsku strukturu. To je, stoga jedna od najkvorumaškijih knjiga, kojeg je naraštaja Bagić jedan od glavnih predstavnika, knjiga-potraga, dapače, knjiga koja se sva sastoji u vrebanju derridaovskoga traga razlike koji, kako kaže Žarko Paić, „omogućuje pismu njegovu materijalnu prisutnost“. Za Bagićeve Ponornice karakteristični su usmjerenost na detalj, fragmentarnost, konkretnost, intertekstualnost, intermedijalnost, metatekstualnost, slabi postmodernistički subjekt koji je većma rezultat teksta, nego li njegov stvaratelj. U svemu tome Bagićev je tekst izrazito skokovit na svim razinama, u brzim montažama fragmenata, u promjenama stilskih registara, u znatnim asocijativnim preskocima, u vrlo neobičnim tematskim kombinacijama, u misaonim rasponima -- od filozofskih mikro-rasprava do mini-portreta originalnih „likova“ iz Dalmatinske Zagore ili Slavonije. 

Uglavnom, Krešimir Bagić u knjizi Ponornice možda je diskursno i svjetotvorno raznovrsniji nego ikad, krećući se i daleko izvan područja poezije u užem smislu riječi i otvarajući svoju poetiku – negdje samo u tragovima – u svim smjerovima. Danas je rijetka poezija koja s toliko dosljednosti ide do granica pa i preko rubova artikuliranoga jezika, a da još uvijek ostaje literarna činjenica, koja se u samo jednoj knjizi dotakne većine dominantnih poetičkih modela, a da je ne zaposjedne niti jedan. Vjerujemo da s pravom možemo zaključiti da su Ponornice svakako jedna od najkvalitetnijih i najizazovnijih u njegovu dosadašnjem literarnom opusu i da u ovogodišnjoj, iznimno opsežnoj i zanimljivoj produkciji, zaslužuje Nagradu "Tin Ujević".

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –