Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 03.02.2022.

Krimić Jurice Pavičića 'Crvena voda' u Francuskoj i dalje niže nagrade

Nakon što je preveden na francuski, roman Crvena voda (L'Eau rouge) književnika i novinara Jurice Pavičića, dosad je osvojio četiri književne nagrade. Na francuski ga je preveo Olivier Lannuzel, a objavila izdavačka kuća Agullo koja je dosad tiskala više od 15 tisuća primjeraka tog romana. 
 
Najnovije priznanje jest nagrada Prix Mystère de la critique, nagrada kritike za najbolji strani krimić 2022. 
  
Do sad je Jurica Pavičić za francuski prijevod ovog romana osvojio nagrade – Grand Prix de Littérature Policière za najbolji strani krimić u 2021., nagradu Le Point du Polar européen, za najbolji kriminalistički roman europskog autora, napisan na francuskom ili preveden na francuski jezik te nagradu francuskog mjesečnika za kulturu Transfuge za najbolji strani krimić.

Prije velikog uspjeha u Francuskoj, Jurica Pavičić sa svojim je romanom postigao zapažene uspjehe i u Hrvatskoj te je dobio nagradu Ksaver Šandor Đalski i nagradu Fric

Knjiga je izvorno objavljena 2017. godine, a prije francuskog dobila je i njemačko izdanje.

O romanu:

Roman Crvena voda priča je o obiteljskoj tragediji i potrazi za odgovorima, a kroz sudbine glavnih likova postaje i priča o Hrvatskoj i traumama društva tijekom triju desetljeća.
 
Jedne rujanske subote 1989., nakon ribarske fešte u malom mjestu na dalmatinskoj obali, nestane sedamnaestogodišnja djevojka. Policijska potraga ne daje nikakve rezultate, a okolna politička zbivanja - pad jednog sistema, društvene promjene i rat – zasjene nestanak djevojke. Jedini koji je i dalje traže njezina su najbliža obitelj: otac, majka i brat blizanac.
 
Crvena voda Jurice Pavičića djelo je koje se proteže tijekom 27 godina, a u njemu se prati daljnji usud ljudi uključenih u potragu, od ukućana, preko osumnjičenih pa do inspektora jugoslavenske milicije.
 
Priča o jednoj obiteljskoj tragediji i potrazi za odgovorima, kroz njihove sudbine, postaje i priča o Hrvatskoj i traumama društva tijekom triju desetljeća. Roman Crvena voda zalazi u mračna mjesta i trula tkiva hrvatske zbilje posljednjih desetljeća, dajući dijagnozu i kritičko ogledalo onoga što smo kao društvo postali.

Jurica Pavičić

Crvena voda

  • Profil 11/2017.
  • 345 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533136011

Jedne rujanske subote 1989., nakon ribarske fešte u malom mjestu na dalmatinskoj obali, nestane sedamnaestogodišnja djevojka. Policijska potraga ne daje nikakve rezultate, a okolna politička zbivanja društvene promjene i rat – zasjene nestanak djevojke. 'Crvena voda' Jurice Pavičića djelo je koje se proteže tijekom 27 godina, dajući dijagnozu i kritičko ogledalo onoga što smo kao društvo postali.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –