Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Kritika • Piše: Jagna Pogačnik • 31.08.2009.

Kristijan Vujičić : Udruženje za mravlje igre

Treća prozna knjiga - od kojih je jedna, Kiklopom nagrađeni "Welcome to Croatia" odrađena u suautorstvu sa Željkom Špoljarom, Kristijana Vujičića ambiciozno je zamišljen roman u kojem se dodiruju fantastika i stvarnost, biblijski motivi i satira, alegorija i pseudocitatnost...

U Vujičićevoj praksi dobili smo roman u kojem je vidljiva izvrsna i intrigantna početna ideja po kojoj se Zagreb, iniciran fantastičnim impulsima, ima premetnuti u Jeruzalem otprije dvije tisuće godina, ne bi li se Kristovim "drugim dolaskom" izmijenile neke (pseudo)povijesne činjenice.

Fantastičnom logikom, u kojoj dominira ona snova, odvija se priča o Ladislavu Nemetu, slikaru koji pati od insomnije i slika fresku koja će u jednom trenutku "oživjeti", te njegovom antipodu, Anatosu, začetniku sekte Udruženje za mravlje igre i jednoj od inkarnacija Nečastivog.

Iako je odnos spomenuta dva lika ključan, Vujičić ga ne razrađuje do poželjne i potrebne mjere, već alegorijsku priču o dobru i zlu raspršuje na više strana, u smjeru citata i izmišljenih novinskih isječaka. Roman koji, osim ideje o Zagrebu kao Jeruzalemu i preobrazbi njegovih stanovnika u novozavjetne likove, zapravo ne "nosi" neka čvrsta jezgra tako se pokazao kao pretanašan da bi izdržao sve što je autor zamislio kao njegove elemente.

Biblijska priča kao polazište, što je uvijek svojevrsna "velika" tema, paralelizam Zagreba i Jeruzalema, priča o tajnim društvima i kritičnost prema suvremenom Zagrebu, sve ispripovijedano pomoću raznih pripovjednih tehnika, što ovaj roman vodi i prema eksperimentu, ostalo je ipak na razini površnosti koja nije odlika njegove idejne, već realizatorske faze.  

U konačnici s "Udruženjem za mravlje igre" dobili smo roman u kojem se mnogo toga htjelo i započelo, ali se i povuklo kočnicu negdje na pola, ne razvijajući mogućnosti koje su inicijalno postojale. Na trenutke zbunjeni čitatelj tako će roman koji je svojom neobičnošću početno obećavao, na kraju procijeniti preuzetnim i pomalo zbrkanim. Šteta, jer intrigantna priča već je bila u rukama.

 
( Tekst je prvotno objavljen u Jutarnjem listu )

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –