Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Preporuka • Piše: Marko Pogačar • 14.07.2015.

Marko Pogačar (pre)poručuje: Ako niste, što čekate?

Foto: Irma Podoreški, Kadar za čitanje

Marko Pogačar je za kraćenje dugih i toplih ljetnih dana izabrao nekoliko naslova koji bi vam u toj raboti svakako mogli biti od pomoći. Tu su Bolaño, Krasznahorkai, Pynchon, Bachmann i Perišić. Nešto za početnike, nešto za ljubitelje poezije, nešto za užitak razgibavanja moždanih vijuga, nešto za podizanje adrenalina... ukratko, svaštanešto za vas.

Roberto Bolaño: Muke pravog policajca

Za Bolaño početnike

Muke pravog policajca Bolano Roberto

Mozaični roman koji je Bolaño započeo početkom osamdesetih i nikad ga nije posve priveo kraju, ali to nije posebno važno. Za Bolaño početnike, dobar uvod u dva romaneskna magnum opusa i niz kraćih proza raznoraznih egida, za poznavatelje ponovni susret s nepoznatim epizodama nekih dobro poznatih likova. Sadrži jednu od boljih tipologija suvremenoga pjesništva uopće.


László Krasznahorkai: Rat i rat

Vrhunska, gusta i tamna proza

Rat i rat Krasznahorkai László

Vjerojatno najkompletniji, najuspjeliji roman legendarnog mađarskog namčora prvog reda. Sve stilske i dominantne tematske odrednice Krasznahorkaijeve specifične kozmogonije koaguliraju na ovim stranicama u vrhunsku, gustu i tamnu prozu. Briljantan kontrapunkt  svemu predstavlja Krasznahorkaijev ubojiti, cinični 'humor niskog intenziteta'.


Thomas Pynchon: Skrivena mana

Odličan surf-noir-krimi-svaštanešto izbor za vas

Skrivena mana Pynchon Thomas

Odlično za Pynchon početnike, pogotovo u kombinaciji s aktualnom ekranizacijom P. T. Andersona. Iako definitivno ne pripada autorovim romanesknim vrhuncima, mnogo je 'prevodljiviji' i 'čitljiviji' od većine opusa, te svakako vrijedan pažnje. Ako su vas V. ili Gravity's Rainbow smorili, a neke od priča iz Slow Learner ili prizor zabave iz Dražbe predmeta… zaintrigirale – Skrivena mana je odličan surf-noir-krimi-svaštanešto izbor za vas.


Ingeborg Bachmann: U oluji ruža

Gospodarica preciznog i teškog jezika, majstorica lirskoga kodiranja intime

U oluji ruža Bachmann Ingeborg

Izabrane pjesme velike austrijske pjesnikinje, kod nas do sada dostupnije preko njezinih proznih radova. Bachmann je gospodarica preciznog i teškog jezika, majstorica lirskoga kodiranja intime. Prerano (i doslovno) izgorjela autorica u prostoru je književnosti njemačkog jezika ostavila neizbrisiv trag; nažalost ne i kod nas. Kamo sreće kada bi ova knjiga to promijenila: čitajte Ingeborg Bachmann.


Robert Perišić: Područje bez signala

Roman s velikim R.

Područje bez signala Perišić Robert

Jedan od naših najboljih kratkopričaša javio se vrlo dobrim, dinamičnim, zabavnim i intrigantnim romanom. Suluda i razgranata priča s nekoliko sjajno izvedenih obrata, panoramska galerija svima poznatih no u domaćoj književnosti rijetko viđenih likova iz plejade tranzicijskog vrha i tranzicijskog dna te uvjerljiva sigurnost u izvedbi rezultiraju kod nas gotovo endemskom pojavom: romanom s velikim R.


Roberto Bolaño: Nacistička književnost u Americi

Urnebesni pseudoleksikon

Nacistička književnost u Americi Bolano Roberto

Za kraj još jedan Bolaño, čisto jer mi se može: kad ga već svi eksploatiraju, što ne bi i ja. Ovaj urnebesni pseudoleksikon vodi nas od Plutarha preko Marcela Schwoba, Hernandeza i Borgesa do fikcionalno-biografskog antiklimaksa u imaginarnim životopisima desnih i konzervativnih pisaca obiju amerika. Najbolji i najelaboriraniji, onaj o avijatičaru, pjesniku i ubojici  C. R. Hoffmanu, bit će vam totalno poznat ako ste čitali Distant Star. Ako niste, što čekate?

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –