Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Preporuka • Piše: Srđan Sandić • 11.07.2015.

Glasovi koji odstupaju, bivaju hrabrijima, luđima, slobodnijima

Foto: Karmen Stošić, Kadar za čitanje

Svjedočimo kulturi niske koncentracije, osiromašenoj kulturi u kojoj dominantno vladaju dvije struje, ona pseudointelektualna, uglavnom van moći, i ona pseudointelektualna, u moći. Posebno sam sretan što sam mogao odabrati glasove koji nisu glasovi glavnog palanačkog druma, koji ipak odstupaju, bivaju hrabrijima, luđima, slobodnijima - nužno. Pisati knjige u nečitalačkom kontekstu, u zajednici u kojoj temeljne vrijednosti se i dalje olako pregovaraju, u književnoj zajednici u kojoj jednako, po šire društvenom principu, vlada bratimljenje i svekoliki nepotizam - gotovo je pa samoubilački čin. Ipak, srećom - knjige se rijetko kada rađaju iz potrebe za krupnim bogaćenjem, iako znaju nastajati u krivim motivima, s krivim pretpostavkama.

Ove koje vam preporučujem, gotovo sam siguran da nisu te. Posebno sam sretan i zahvalan što sam mogao sugovoriti s ovim autorskim osobnostima.
 

Đurđa Knežević: Disanje nemani

Neman u ovom romanu je, po mojem sudu, najveća zamisliva, i živjeti s njom, nositi je sa sobom i nikada se ne suočiti, jest strašno.

Napisan na osnovu stvarnih događaja roman donosi kritiku (optužbu) pedofilije među svećenstvom ali i kritiku sustava koji je podržava: crkvenu hijerarhiju koja u pravilu prikriva slučajeve, licemjerni moral socijalnog okruženja, od roditeljskog doma, kao najosjetljivijeg mjesta, pa sve do školskog sistema, pravosuđa, institucija kaznenog progona i, ponad svega, javnosti kroz medije.
 

Strašno je to okruženje i taj licemjerni društveni moral, koji omogućuje, dapače, odgovara mu muk, sve ne bi li mit o našem poštenom, moralnom, srdačnom i valjda još i pobožnom građaninu ostao netaknut. One kojima se "to dogodi" tako se praktički izjednačava,  počinitelje i žrtve, jer im se oboma "to događa" pa se zlo relativira. Tu onda nema jasne slike onog tko zlo čini i tko zlo trpi, oni se dakle zajedno imaju stidjeti i o tome šutjeti. Pa onda najbolje da svi skupa šutimo.

Đurđa Knežević - pročitaj razgovor!

Ðurđa Knežević

Disanje nemani

 • Fraktura 04/2015.
 • 176 str., tvrdi uvez s ovitkom
 • ISBN 9789532666250

Promocija monografije o radu lokalnoga kazališta poticaj je uspješnoj odvjetnici da se vrati u provincijski gradić u kojem je odrastala, a koji je odavno ostavila iza sebe i nikada ga se nije željela ni sjećati... Knjiga o svim našim provincijama, o svim strahovima koje potiskujemo, o djetinjstvu koje zauvijek nestaje u lažnoj Arkadiji puberteta.


Korana Serdarević: Nema se što učiniti

Čovjek nikada nije toliko okrenut samopromišljanju kao kada pati.

U dvadeset četiri priče ove zbirke provlači se sinatgma: Nema se što učiniti. Ta sintagma gotovo savršeno opisuje stanje nacije: svi su odustali od svega, od svojih života, od ideja i ideala, no jesu li zbog toga naši životi stali, jesmo li pred krajem svijeta i postojanja ili postoji još poneko zrnce optimizma? Možemo li pronaći ono nešto što će nas održati na životu?


Što se rana tiče, vrijeme ih sigurno pokrije prihvatljivom verzijom istine, premaže ih nekim melemom zaborava i ostavi tamo, pod kožom. Ali kad god se po ožiljku zagrebe, rana je uvijek prisutna. I neka je. Bol je nužna, postavlja nas na prava mjesta i suočava s nama samima. Čovjek nikada nije toliko okrenut samopromišljanju kao kada pati. 

Korana Serdarević - pročitaj razgovor!

Korana Serdarević

Nema se što učiniti

 • Fraktura 04/2015.
 • 164 str., meki uvez
 • ISBN 9789537715380

Bez obzira na to je li riječ o ljubavnim jadima, senilnosti, sitnim podmetanjima, odnosima između ljubavnika, majke i kćeri, brata i sestre, sve priče u zbirci karakterizira pamtljiva, gotovo filmska atmosfera u kojoj se točno i precizno, a opet nježno ocrtava često mučna stvarnost.


Ivana Rogar: Tamno ogledalo

Volim bizarno i apsurdno. Najdraži humor mi je onaj temeljen na apsurdu.

Od zlostavljane žene do loše prijateljice, do muškog glasa preko smrti majke, motivi i teme šetaju. Na okupu ih drži humor, naizgled bizarna promjena radnje.
 

Ne, pripovjedači su gamad. Rijetko kad im se može vjerovati, a često toga ni sami nisu svjesni. U ovoj zbirci osim donekle pouzdanih pripovjedača, priče pričaju mediokriteti, luđaci, emocionalni invalidi, kukavice koji ograničenim vidokrugom uzrokuju, ponekad nenamjerno, tuđu nesreću ili pogrešno prikazuju stvari.

Ivana Rogar - pročitaj razgovor!

Ivana Rogar

Tamno ogledalo

 • Durieux 10/2014.
 • 153 str., meki uvez
 • ISBN 9789531884075

Svijet priča Ivane Rogar na prvi pogled djeluje poznato, da bi se malo-pomalo stvarnost u njima raspala. No tek potom čitatelja čeka pravo iznenađenje: autorica virtuozno vodi dvostruku igru u kojoj najvećom tajnom nisu zahvaćeni likovi nego upravo pripovjedači.


Suzana Matić: Koliko sam puta okidala s boka

Iznimna spisateljica koja bez kalkulacije stvara – možemo slobodno reći - novi književni diskurs.

Suzana Matić u ovoj knjizi ispisuje dnevnik bez nadnevaka, dnevnik tijela i o tijelu. Kroz knjigu se nekoliko, uglavnom ispovjednih narativnih linija isprepleće, kao što je u tekstu nerazdvojivo spleteno filozofično i intimno. Zaljubljenost u jezične igre kod ove autorice već su dobro poznate i iznova se utvrđuju, posebice tendencija prema spektru paradoksalnog.


I zbilja i u ovoj knjizi u kojoj sam pričajući priče o svim tim, u životnim iskustvima pripovjedačice, gotovo potraćenim, ranjenim i kažnjenim dijelovima tijela, i putujući tako tim tijelom u dno sebe, i opet tražila ono što mu (mi) nedostaje. I u tom času istovremeno bila najmanje i najviše – ja.

Suzana Matić - pročitaj razgovor!

Suzana Matić

Koliko sam puta okidala s boka : (Anatomija promašenog)

 • Algoritam 03/2015.
 • 152 str., meki uvez
 • ISBN 9789533168562

Druga knjiga Suzane Matić 'Koliko sam puta okidala s boka (Anatomija promašenog)' nastavlja tamo gdje su 'Samosanacije' (za)stale. Naime, ovaj put autorica se usredotočila na tijelo, pa ga, dio po dio, ispisuje i stvara, kompletira sliku koja je sva prožeta duhom.


Suzana Marjanić: Kronotop hrvatskog performansa: od Travelera do danas

Tabui u našim glavama ovise o tome koliko smo uronjeni u monolitnu svijest totalističkoga mišljenja.

Prvo cjelovito djelo o povijesti hrvatskog performansa, u povijesnom kontinuitetu od dvadesetih godina prošloga stoljeća do danas. Knjiga je koncipirana unutar 15 poglavlja, od kojih prvo propituje izvedbu tijela u performansu, fenomene teatralizacije performansa i performativnog kazališta; drugo je posvećeno počecima hrvatskog performansa, dok sljedeća poglavlja iscrpno izlažu različite urbane scene hrvatskog suvremenog performansa.


Hrabrost je ali istovremeno i kukavičluk uopće živjeti u sustavu koji neprestano proizvodi tugu. Hrabri su mladi ljudi koji znaju da nakon školovanja neće moći raditi ono što vole. Ništa se nije promijenilo ni trinaest godina nakon. A i ne može se promijeniti jer prihvaćanje dobrovoljnoga sužanjstva ne može proizvesti ukidanje Svete trijade – rasizma, seksizma i specizma.

Suzana Marjanić - pročitaj razgovor!

Suzana Marjanić

Kronotop hrvatskoga performansa : Od Travelera do danas

 • Bijeli Val, Institut za etnologiju i folkloristiku, Školska knjiga 10/2014.
 • 2000 str., tvrdi uvez s ovitkom
 • ISBN 9789535608677

'Kronotop hrvatskoga performansa: od Travelera do danas' Suzane Marjanić prvo je cjelovito djelo o povijesti hrvatskog performansa, u povijesnom kontinuitetu od dvadesetih godina prošloga stoljeća do danas. U trosveščanoj, bogato ilustriranoj i vrhunski dizajniranoj monografiji, s više od 2.000 stranica i 2.700 fotografija knjiga donosi pregled hrvatske performerske i akcionističke scene.


Jasna Horvat: Antiatlas

Otići na put znači ostaviti puno toga i biti daleko od posjeda, rituala, navika i uljuljkanosti u zbiljnost. Svaki odlazak je potvrda koliko smo mali u globalnom svijetu, ali istodobno i koliko smo povezani.

Foto: Sanja Buterin, Kadar za čitanje

"Antiatlas" je nastajao nakon autoričinih povrataka s najrazličitijih odredišta (Indija, Jordan, Izrael, Meksiko, Kina, Brazil, Palma de Mallorca, Pariz, Barcelona, Moskva, Kopenhagen, Tallinn, Sankt Peterburg, Helsinki, Stockholm, Beč...). "Antiatlas" je istodobno hommage putovanju, književnosti i prijateljstvu. On je kulturološka studija, intimni itinerarij te autoričin idearij u koji su upisani poticaji za stvaranje njezinih književnih tekstova.


Pisanje putopisa za mene je dugotrajan proces. I nikada nije riječ samo o bilježenju kao klasičnoj dnevničkoj formi. Uvijek su tu i fragmenti o književnosti određenog prostora, kulturi u užem i širem smislu, o suputnicima i vodičima, slučajnim poznanicima. Ono što ostane, redovito je vezano uz potrebu da sačuvam trenutak, neku sliku, anegdotu, prizor, fenomen koji me očarao ili nešto posve suprotno – suočavanje sa strahom, nesigurnosti i nerazumijevanjem. 

Jasna Horvat - pročitaj razgovor!

Jasna Horvat

Antiatlas

 • Naklada Ljevak 11/2014.
 • 452 str., meki uvez
 • ISBN 9789533037868

'Antiatlas' je istodobno hommage putovanju, književnosti i prijateljstvu. Osim što može poslužiti kao vodič i putnički priručnik onima koji putuju, ujedno je i vodič onim putnicima koji ne putuju već u svakodnevici traže putokaze za širenje vlastitih spoznaja o kulturi, filozofiji, povijesti i baštini.


Igor Rajki: Atavizmirenja! (B-strana spomen-ploče : autografemija)

Kako ne biti - talac stvarnosti? Možemo li uopće, zaozbiljno, opisati stvarnost? Jahati na njezinom valu? Ili je ona isuviše komodificirna? Maskirana? Manipulativna?

Rajkijeva najnovija knjiga "Atavizmirenja! (B-strana spomen-ploče : autografemija)" izvedbeni je tekst, puno više dramski nego neki drugi suvremeni dramski tekstovi, u kojem autor "otvara" prostor koketiranja dramskog i poetskog. 


Pisanje čeka oporaviti čitatelja od zadrtosti želja. Najnježniji mučitelj u kojeg se nikad ne zaljubljujemo, jer zbog njega i znamo praviti razlike, ali ga uvijek volimo, jer isto zbog njega kadri smo za cjelovitost. Obnoviti stvaralačko u čitatelju je davanje prilike i oduzimanje sebičnosti. Talentirati ga za samog sebe ili ga odbiti od sebe ako želi biti netko drugi, ali mu dati puni smještaj u literaturizmu.

Igor Rajki - pročitaj razgovor (i više puta ako treba)!

Igor Rajki

Atavizmirenja! (B-strana spomen-ploče : autografemija)

 • Hrvatsko društvo pisaca 12/2014.
 • 124 str., meki uvez
 • ISBN 9789537342722

Rajkijeva najnovija knjiga "Atavizmirenja!" izvedbeni je tekst, puno više dramski nego neki drugi suvremeni dramski tekstovi, u kojem autor "otvara" prostor koketiranja dramskog i poetskog. 


Andrija Škare: Život svijeta koji će doći

Ova zbirka sadrži idealan omjer mladenačkog elana i vitalizma te čistog zanatskog umijeća.

Čini mi se da apsurda i apsurdnih situacija u našoj svakodnevnici ima toliko da smo ih prestali i primjećivati, čovjek se navikne na sve. Da sutra ujutro u trgovini vidite plave rajčice začudili biste se, ali već preksutra biste ih uzeli zdravo za gotovo. Takvi momenti me fasciniraju i želim ih zabilježiti, ubaciti ih u tkivo priča. No, nisam siguran da je apsurd prevladavajuće sredstvo u mojim pričama, više mislim da je to dobra stara ironija. Sve su priče prožete tom nekom ironijom za koju ja volim misliti da je „humana", da nas čini više ljudima. 

Andrija Škare - pročitaj razgovor!

Andrija Škare

Život svijeta koji će doći

 • Centar za kreativno pisanje 12/2014.
 • 164 str., meki uvez s klapnama
 • ISBN 9789538019029

Knjiga sadrži idealan omjer mladenačkog elana i vitalizma te čistog zanatskog umijeća. Drugim riječima, priče uspijevaju artikulirati mladenački sentiment bez suvišne patetike i to kroz pitke, snažne rečenice autora koji je dovoljno mlad da mu je proza i dalje zaigrana, a dovoljno zreo da zna kako je pisanje zanat.


Stanislava Nikolić Aras: Takve se stvari događaju ljudima

Sto godina je ništa za san o sreći.

Dio pjesama je nastao na motivima čekanja, traženja smisla, traženja nekog rješenja za stanja nemira koji bi trebalo doći izvana. Naravno, u odnosu  parafraze i humora, a  referirajući se na opća mjesta odgoja i društva je veliki broj pjesama i dobio svoj finalni oblik. „U odnosu na nešto" zauzimamo stav. Tako i Trnoružičin preludij, ta mala osuđena na sto godina sna kaže - Ajde dobro, što je to sto godina prema vječnosti.  Što je sto godina čekanja za  stanje mira, zbrinutosti, sreće... odnosno puni život. Tu Trnoružica postaje metafora kompromisa i postaje funkcionalni pripadnik društva.

Stanislava Nikolić Aras - pročitaj razgovor!

Staša Aras

Takve se stvari događaju ljudima

 • Algoritam 09/2014.
 • 88 str., meki uvez
 • ISBN 9789533167879

Prva zbirka poezije, i pokoje lirske crtice, Staše Nikolić Aras 'Takve se stvari događaju ljudima', donosi materijal eruptivnog podrijetla, heterogen, ali očito, iz istog uzavrelog grotla.
Osim lirsko-intimnih posveta piscima (Carver, Ginsberg, Murakami, Calvino…), koje se jasno ističu kao zaseban ciklus, u zbirci možemo uočiti još nekoliko sočnih tematskih grozdova.


Aida Bagić: Tijela su laka meta

Krhki se svjetovi smjenjuju u tijelima koja znače, više no što sama to žele. Tijela su laka meta.

U ovoj zbirci ima pjesama na nekoliko stranica, ali ima i vrlo kratkih tekstova, nizova slika. Ne znam u kojoj mjeri moja zbirka funkcionira kao cjelina, u svakom slučaju nije na takav način nastala. No, nakon što sam tekstove koji su nastajali tijekom godina, u raznim okolnostima i raznim povodima, sabrala u jedan rukopis, shvatila sam da ipak postoji neka unutarnja logika. Kao da je svaki tekst znao gdje mu je mjesto i na koji način je povezan s ostalima.

Aida Bagić - pročitaj razgovor!

Aida Bagić

Tijela su laka meta

 • Mala zvona 10/2014.
 • 96 str., meki uvez
 • ISBN 9789537760458

Zbirka od pedesetak, što dužih, što kraćih pjesama. Od elemenata izgubljenih sjećanja, privatnih uspomena i privatnih fikcija, fragmenata bajki, preobraženih krhotina svakidašnjice, Aida Bagić stvara koherentan poetski svijet, potvrđujući ga uvijek iznova kao jedinu krhku mogućnost pripadanja.


Damir Karakaš: Blue Moon

Pisanje ovog romana za mene bila i borba s demonima i uplitanje u povijest, što je uvijek komplicirano.

Ovaj roman koji se događa pred sam rat u Hrvatskoj je i oproštaj s jednom mladošću i s jednim vremenom u kojem se puno stvari sudaralo i iz kojeg je bilo teško zamisliti neku budućnost.  
 

Blue Moon se između ostalog bavi i kompleksnim obiteljskim odnosima, traumama obiteljskog naslijeđa, a puno toga determinirano je raznim utjecajima, povijesnim, antropološkim, političkim. Ima tu i nekih motiva koji su samo prepisani iz života, kao onaj u kojem se jedinom partizanu iz mog sela otac objesio od sramote na sjeniku. Pokušavam za sve te pojave naći jedan drugačiji rakurs, osvijetliti te neke zamračene zakutke, tako da je pisanje ovog romana za mene bila i borba s demonima i uplitanje u povijest, što je uvijek komplicirano.

Damir Karakaš - pročitaj razgovor!

Damir Karakaš

Blue Moon

 • Sandorf 10/2014.
 • 128 str., tvrdi uvez
 • ISBN 9789537715496

Roman prati jednog fanatičnog rockabillyja, propalog zagrebačkog studenta iz provincije na koncu osamdesetih. Mladića koji se jako brine o svojoj kokotici ipak će stići i druge brige, odjeci njegove egzistencijalne izgubljenosti, u doba pred rat čiji se dolazak čuje na ulici i u obiteljskim razgovorima. Sudar mladalačke subkulture i traumatičnog obiteljskog naslijeđa u to doba naročito odjekuje... 


Sandra Uskoković: Suvremena arhitektura u povijesnom ambijentu

Što tradicija i povijest doista znače za kreativnu arhitekturu danas?

Knjiga "Suvremena arhitektura u povijesnom ambijentu" opisuje i tumači utjecaj suvremenih arhitektonskih kretanja na postojeće, povijesne i tradicionalne urbane oblike, kao i njihov učinak na postojeće estetske i arhitektonske vrijednosti u povijesnim, urbanim područjima.


To samo potvrđuje da je odnos prošlosti i sadašnjosti dinamičan, kao što i naše zadiranje u prošlost, makar i u teoretskom smislu, mijenja prošlost na isti način kao i naše intervencije u povijesnu arhitekturu, to jest fizičku domenu prošlosti. I tu podjednako leži dio odgovornosti nas koji pisajući o tome "interveniramo", kao što na arhitektu i ostalim bitnim čimbenicima leži odgovornost za fizičku domenu prošlosti. 

Sandra Uskoković - pročitaj razgovor!

Sandra Uskoković

Suvremena arhitektura u povijesnom ambijentu : Ignoriranje ili uvažavanje konteksta

 • Izdanja Antibarbarus 07/2014.
 • 221 str., meki uvez s klapnama
 • ISBN 9789532491098

Autorica u knjizi raspravlja o teorijama i praksi očuvanja kulturne baštine u odnosu na projektiranje novih sadržaja na primjerima američkog arhitekta Hugha Newella Jacobsena i austrijskog arhitekta Borisa Podrecce. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –