Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Preporuka • Piše: N.B. - MV • 11.11.2018.

Kratki pregled novih knjiga na Interliberu 2018.

Moderna vremena - vodič kroz Interliber 2018.

VAŽNA NAPOMENA: ovo nije ultimativni odabir svih knjiga vrijednih čitanja koje ćete moći pronaći na Interliberu već jedan od mogućih kratkih izbora zanimljivijih i netom objavljenih noviteta hrvatskih nakladnika. Naslove koji nisu mogli stati u ovaj pregled potražite u našem interaktivnom katalogu - Pregledu novih knjiga (dopunjuje se svakodnevno tijekom trajanja Interlibera).

Inicijalna, kratka verzija pregleda prvotno je objavljena u prilogu BestBook tjednika Express od 9. listopada kojeg možete potražiti na kioscima.

 

DOMAĆA KNJIŽEVNOST - PROZA
(dopunjuje se)

Bakrene sove Pavličić Pavao
Ezan Šojat Ivana, Šojat-Kuči) (ex Ivana
Divlje guske Adamović Julijana
Hoćemo li sutra u kino Radaković Borivoj
Tajna čuvara relikvija Obradović Zvonimir

Krenimo od jednog jubileja. Pavao Pavličić dogurao je do svoje stote knjige (!) "Bakrene sove" (Mozaik knjiga), triler je to o pokušaju da se matematički izračunaju budući događaji i povratak fantastici karakterističnoj za njegove rane romane. Isti izdavač objavljuje i novi roman Ratka Cvetnića "Blato u dvorištu" koji počinje opisom jedne obiteljske fotografije iz 1960-ih, obitelji koja je iz svoje zagrebačke, donjogradske svakodnevice iz Zagreba protjerana u Brestovec po završetku Drugog svjetskog rata, ali pomalo uspijeva rehabilitirati svoj građanski status. U pozadini pripovjedačevih uspomena na članove obitelji protječu povijesne okolnosti druge polovice prošlog stoljeća...

Novi roman Ivane Šojat "Ezan" (Fraktura) djelo je obogaćeno poetskim slikama zaboravljene turske Slavonije šesnaestog stoljeća, koje govori o ljudima i čovjekovu dobru i zlu, dok u sklopu prvog kola "Izabranih djela" Miljenka Jergovića izlazi i Imenik lijepih vještina, autorova nova knjiga odabranih eseja, kronika i članaka.

U izdanju sve agilnije kuće Hena com dolazi roman Marka Gregura "Mogla bi se zvati Leda" koji govori o dosad prešućenoj temi - pokušajima mladog para da dobije dijete (umjetnom oplodnjom, posvajanjem...) u čemu ih sputavaju sustav i neki pojedinci, a Ivan Vidić u zbirci novela "San od tisuću ljeta" piše kako bi npr. izgledao život u Hrvatskoj da država kojim slučajem proda vodovod Amerikancima, a liječnici u bolnicama ostanu bez kirurškog konca? A tek koji mjesec ranije ovaj je izdavač objavio roman "Divlje guske" Julijane Adamović, koji je za vrlo kratko vrijeme dobio pregršt odličnih kritika i već se upisao u vrh ovogodišnje domaće prozne produkcije. Autorica je začudnim jezikom i autentičnim tonom ispisala dirljiv, moćan i potresan roman o jednom odrastanju koje je moglo izgledati sasvim drugačije 

"Gitara od palisandra" Kristine Gavran (Disput) roman je fokusiran na pet ženskih sudbina, svake u svome svijetu i u svojoj priči, povezane nevidljivim nitima, u ovom slučaju gitarom kao artefaktom velikog kruga života. Tatjana Gromača u knjizi "Mrtav rukavac rijeke Save" (Sandorf) ispisuje neformalnu otvorenu formu, svojevsrne kratke poetsko misaone proze, u kojima paralelno sa slikama pojedinih urbanih ili ruralnih prostora, prirode, arhitekture... donosi i prikazuje dramu ljudske egzistencije, postojanja općenito. "Fotografije kraja" Senka Karuze (Meandarmedia) donose nove priče iz svijeta koji ima mjeru otoka, njegove izgubljenosti i beznađa, naslonjenosti na šutnju, a Borivoj Radaković u romanu "Hoćemo li sutra u kino" (V.B.Z.) piše o ljubavnom trokutu, ljubomori, fluidnim spolnim i društvenim identitetima i seksualnim tabuima.

"Afroditinom ključu", novom romanu Alojza Majetića (V.B.Z.), ovaj veteran suvremene hrvatske prozaistike ("Čangi", "Čangi off Gottoff") pripovijeda zabavnu, erotičnu, bezvremensku priču o ljudskim strastima i idealima. Tajanstvena Afrodita putuje kroz različite zemaljske i mitske krajolike, od Zagreba, Krapine, Moskve, New Yorka do Suska, traži svoja razbacana sjećanja, uči, čudi se i zabavlja i pokušava naći svoje mjesto. Roman "Povijest paučine" Borisa Perića (Naklada Ljevak) zamišljen je kao svojevrsni nastavak njegovog romana "Vampir", premda ne u klasičnom smislu, kao nastavak radnje, već kao nova obrada njegova središnjeg motiva, legende o istarskom vampiru Juri Grandu.

Roman "Tajne čuvara relikvija" Zvonimira Obradovića (Funditus) čitatelje vodi kroz vrijeme bitaka, političkih i diplomatskih intriga između najmoćnijega hrvatskog plemstva, dočaravajući život na Habsburškom dvoru, a sve to uz "klasičnu" ljubavnu priču. Mladi riječki autor Jan Bolić, koji boluje od progresivne neuromišićne bolesti spinalne mišićne atrofije, ne odustaje od pisanja - štoviše, nakon knjiga "Trenutci" (poezija) i "Može biti lijepo" (poezija i refleksivna proza) sada se predstavlja svojim prvim romanom "Težina stvarnosti" (Beletra), a isti nakladnik objavljuje i novi SF romana Tomislava Beronića "Tajanstveni tekton", o mladoj znanstvenici odlučnoj u svojoj nakani da razvije bežični prijenos energije koji je zamislio Nikola Tesla.

DOMAĆA I STRANA KNJIŽEVNOST - POEZIJA  (dopunjuje se)

Lirka Kirin Miroslav
Mile vile i njihove sile Corso Gregory

Za očekivati je da će mnogi ljubitelji poezije (ako već nisu do sada) posegnuti za upravo novodotisnutim izdanjem knjige pjesama Monike Herceg "Početne koordinate" (SKUD Ivan Goran Kovačić) kako bi se i sami uvjerili što je to u tim pjesmama što je autorici u kratko vrijeme donijelo nekoliko vrijednih književnih nagrada (Nagrada Fran Galović, nagrada Goran za mlade pjesnike 2017. i nagrada Kvirin za najbolju knjigu poezije autora do 35. godine starosti).

Tu su i knjige "Munje i naranče" Petra Gudelja (Školska knjiga), okupljeni autorovi stihovi i proze nastali u različitim razdobljima i na različitim mjestima pjesnikova življenja. U "Dobu bršljana" Davora Ivankovca (HDP) kao da se poezija pokušava "vratiti" u prirodno, mahom ravničarsko panonsko okružje, ali i zadržati interese za utjecaj virtualne "stvarnosti" i medija. Nove stihove ukoričio je i Miroslav Kirin u knjizi "Lirka" (Vuković & Runjić) koja svojim naslovom osocira na autorovu knjigu pjesama "Zbiljka".

Volite li pak poeziju u prepoznatljivom beatničkom i antikonformističkom tonu potražite knjigu "Mile vile i njihove sile" Gregoryja Corsoa (HDP), a preferirate li više europske glasove tu je zbirka "Tijelu" Szilárda Borbélyja (OceanMore), koji se smatra jednim od zanimljivijih europskih pjesničkih glasova 21. stoljeća.

 

STRANA KNJIŽEVNOST - PROZA  (dopunjuje se)

Priča o izgubljenoj djevojčici Ferrante Elena
Zima Knausgård Karl Ove
Čovjek koji je volio pse Padura Leonardo
Misteriozni Henri Pick Foenkinos David
Blijed pogled na bregove Ishiguro Kazuo
Drvo laži Hardinge Frances

"Priča o izgubljenoj djevojčici" Elene Ferrante (Profil knjiga) četvrta je knjiga, veliko finale tetralogije o Eleni i Lili, inteligentnim djevojkama iz Napulja su sada u zrelim godinama i njihovi životi dolaze u fazu ozbiljnih raspleta. Iz istog geografskog miljea stiže i novi nastavak serijala o inspektoru Montalbanu "Zaštitna mreža" Andrea Camillerija (Profil knjiga), autora koji je zahvaljujući zgodama sicilijanskog policajca postao najčitaniji talijanski pisac.

A baš u pravo vrijeme godine dolazi Karl Ove Knausgård s knjigama "Jesen" i "Zima" (OceanMore), kraćim djelima s prepoznatljivim autorovim rukopisom i sposobnošću da svog čitatelja nadahne na promatranje sasvim običnih stvari iz našega svijeta posve novim očima. Dvadeset i jednu priču iz svakodnevnice ispisuje u "Blago sretnima" poznata francuska spisateljica Yasmina Reza (Disput i HFD), niz je to monologa osamnaest likova i isto toliko sugestivnih psiholoških portreta.

Hena com objavljuje i "Grobnu grudu" Máirtína Ó Cadhaina, jednog od najvažnijih irskih književnika 20. stoljeća, autorovu posvetu rodnom kraju, ali bez subjektivnog idealiziranja, te povijesni i psihološko-trilerski roman "Čovjek koji je volio pse" Leonarda Padure, jednog je od najpoznatijih i najnagrađivanijih živućih kubanskih književnika, koji tematizira ubojstvo ideologa i vođe komunističke revolucije, Lava Trockog.

Vrijedi potražiti i "Košnicu" (V.B.Z.),  neorealistički opis života u poratnom Madridu 1943. godine, roman u koji je Nobelovac Camilo Jose` Cela ugradio više od 300 likova, a latinoameričkog klasika Marija Benedettija možete upoznati kroz romane "Talog kave" i "Primirje" (Iris Illyrica). Prvi je roman o odrastanju u Montevideu, dok je drugi ljubavna priča starijeg muškarca i mlade žene, djelo koje je doživjelo i 2 filmske ekranizacije.

Meandarmedia predstavlja romane Slobodana Tišme "Bernardijeva soba"  s vrlo zanimljivim likom koji donosi odluku da više ne sudjeluje u životu, napušta sve materijalno i spreman je suočiti se s vlastitom ništavnošću, te roman "Nestanak Josefa Mengelea" Oliviera Gueza koji detaljno pripovijeda poslijeratno potucanje odurnog liječnika iz Auschwitza po Južnoj Americi.

Novi roman Fredrika Backmana "Medvedgrad" (Fokus) donosi ljudsku priču iz jedne male sredine, gradića koji je izgubio na svim poljima - ostao mu je samo hokej. U romanu "Misteriozni Henri Pick" Davida Foenkinosa (Vuković & Runjić) jedan knjižničar u Bretanji osluči prihvaćati sve knjige (rukopise) koje su izdavači odbili, a među njima mlada urednica otkrije rukopis za koji procijeni da je pravo remek-djelo i kreće u potragu za piscem. Tako počinje komična i neizvjesna književna istraga.

Za ljubitelje perfekcionistički i zahtjevno tehnički opremljenih knjiga (slog, uvez, eksluzivnost) ali i visokog literarnog sadržaja, važna je informacija da će po prvi put na Interliberu izlagati Mitopeja, izdavački brend kojeg je utemeljio prevoditelj Vladimir Cvetković Sever, pa potražite lijepo opremljena izdanja romana Kazuoa Ishiguroa "Blijed pogled na bregove" i Katherine Arden "Djevojka u tornju".

Za ljubitelje ratnih romana vraća se Leo Kessler, njegov "Vražji štit" (Zagrebačka naklada) roman je o vremenu su se savezničke armije približavale svetom gradu Aachenu, a kasniji gubitnici bili su uvjereni kako još uvijek mogu izvojevati pobjedu. Tražite li kakav distopijski roman  tu je "Divni novi svijet" Aldousa Huxleyja (Lumen), oštroumni vodič u budućnost, i danas aktualan. Sasvim je drugačija atmosfera u romanu "Spletkarica" Jane Austen (Zagrebačka naklada) u kojem lijepa i koketna friška udovica traži priliku za novi unosni brak i istodobno tjera svoju kćer u brak s muškarcem kojeg prezire. Jane Austen ovaj roman nikada nije predala izdavaču, a objavio ga je njezin nećak nakon njezine smrti.

Volite li trilere tu su "Čovjek od krede" britanske autorice C. J. Tudor (Znanje), i "Ona između nas" (Znanje) iz pera spisateljskog para Hendricks i Pekkanen. Nakladnik Vorto Palabra objavio je "Drvo laži" Frances Hardinge, atmosferičan roman i za odrasle ali i za mlađe generacije čitatelja s kojim je autorica 2015. godine osvojila nagradu Costa, horor na granici detektivske priče i povijesnog romana, te triler Louise Doughty "Crna voda", modernu ljubavnu priču koji tematizira i utjecaj vanjske politike na pojedince. A kako to ljubav postane smrtonosna opsesija saznat ćete u "Ženi iz snova" Karen Hamilton (Stilus knjiga).

 

PUBLICISTIKA  (dopunjuje se)

Obala maršala Tita Vurušić Vlado
Knjiga o jugu Pavičić Jurica
Druga Republika Najbar-Agičić Magdalena
Jasenovac Goldstein Ivo
Ima li ovdje odraslih? Varufakis Janis
U okovima geografije Marshall Tim
Zao zrak Rudan Igor
Estetika ružnoga Sunajko Goran
Digitalna demencija Spitzer Manfred
Istanbulski sindrom Goreta Miroslav
Ljubav prema nesavršenom Sunim Haemin

A za potpunije shvaćanje događaja iz prošlosti svakako treba posegnuti za djelom Thomasa Manna "Razmatranja nepolitičnog čovjeka" (1918), "preostatak" njegova spisateljskog rada u godinama Prvog svjetskog rata odnosno rezultat je višegodišnje žestoke polemike s bratom Heinrichom i njegovim antiratnim tekstovima. "Stazom pored druma (Dnevnik osamdesetih)", prvi je dio dvosveščanog dnevnika Zdravka Malića (1933-1997), čija bilježenja idu od klasičnih dnevnih reakcija na događaje u vlastitom domu do tema iz profesionalne djelatnosti i zaronima u prošlo vrijeme. Što ima u sebi William Shakespeare - čovjek koji nikada nije kročio izvan Engleske - da se osjeća kao kod kuće na tako mnogo mjesta diljem globusa? Knjiga Andrewa Dicksona "Drugi svjetovi - putovanja oko Shakespeareova globusa" (Vuković & Runjić) govori o tome kako je svijet zadivio Shakespearea i kako je taj veliki dramatičar zadivio svijet.

Knjiga uspomena Vlade Vurušića "Obala maršala Tita" (Edicije Božičević) na odrastanje u Trogiru u šezdesetima i sedamdesetima nije 'samo' još jedna zbirka privatnih uspomena, nego zbirka uspomena koje govore mnogima i koje se izdižu iznad iskustvenog obzora svog autora i konkretnog mjesta i vremena, konkretnih doživljaja i osoba. Geografski (tema) je blizu zbirka eseja "Knjiga o jugu" Jurice Pavičića (Profil knjiga) o hrvatskom Jugu (Dalmaciji), srednjoeuropskom Jugu (Jadranu) te sveeuropskom Jugu (Mediteranu). Nastojeći izbjeći stereotipne turističke slike, autor se bavi jadranskim i mediteranskim prostorom kao prostorom nedovršene modernizacije, osuđenim na stalne nove početke.

Novi pogled na rimsku povijest donosi "SPQR - Povijest starog Rima" (Školska knjiga) iz pera jedne od najpoznatijih svjetskih autorica i znanstvenica stare antičke povijesti Mary Beard koja posebno promatra kako su Rimljani promišljali o samima sebi i svojim postignućima. Izdavačka kuća Srednja Europa već duže vrijeme ulaže trud i na očuvanje hrvatsko-poljskih kulturnih veza, pa Magdalena Najbar-Agičić objavljuje knjigu "Druga Republika. Poljska u međuraću (1918-1939)" a tu su i "Poljsko-hrvatske veze kroz stoljeća. Povijest, kultura, književnost" koju potpisuju Maciej Czerwinski / Damir Agičić (urednik).

Ljubitelji povijesne tematike posegnut će i za knjigom Timothyja Snydera "Krvava prostranstva: Europa između Hitler i Staljina" (Fraktura) koja donosi nove uvide u najvažniji, ali i najkrvaviji dio europske povijesti 20. stoljeća, ili za knjigom Ive Goldsteina "Jasenovac" koja nebrojenim svjedočanstvima te istraženom arhivskom građom daje dosada najcjelovitiju sliku o ustaškim zločinima. "Hrvatsko proljeće i hrvatska politička emigracija" Wollfyja Krašića (Školska knjiga) donosi dubinski prikaz svih neuralgičnih točaka u hrvatskoj političkoj i društvenoj povijesti druge polovice 1960-ih i početka 1970-ih godina.

O gospodarskim (i političkim) temama piše Željko Ivanković u "Slučaju Agrokor" (Jesenski i Turk), s tezom da je njegova propast bila nedvosmislen dokaz sloma ekonomskog ustroja proizašlog iz načina na koji je provedena privatizacija u našoj zemlji, dok knjizi "Ima li ovdje odraslih?" (Sandorf) Janis Varufakis opisuje mučne pregovore oko spašavanja grčke ekonomije, i pritom bez zadrške iznosi sve pojedinosti koje su europski političari i dužnosnici krovnih ekonomskih institucija izrekli iza  zatvorenih vrata.

S prethodnim kontekstom moguće je povezati i knjige Marte Zorko "Geopolitika i teritorijalnost" (Jesenski i Turk) u kojoj je autorica na vrlo jasan i edukativan način sistematizira najznačajnije koncepte geopolitike i geopolitičke prakse, te "U okovima geografije: Deset zemljovida" (Znanje) koja govori o tome kako su, kroz povijest, geografska obilježja svake pojedine zemlje uvjetovala njezinu snagu i njezine slabosti.

"Čudna smrt Europe" (Egmont) Douglasa Murrayja donosi osobni prikaz kontinenta i kulture uhvaćene u činu samoubojstva. Kombinacija sve nižeg nataliteta, masovne imigracije te sve većeg nepovjerenja u sebe i mržnje prema samome sebi dovela je do toga da se Europljani nisu u stanju zauzeti za sebe i ne mogu se oduprijeti sveobuhvatnoj promjeni vlastita društva. 

O političkim ubojstvima o kojima smo imali prilike čitati i u vijestima piše Amy Knight u knjizi "Nalozi za ubojstva - Političke likvidacije u Putinova doba" (Profil knjiga). A kako se to pokušavalo u prošlosti piše Danny Orbach u knjizi "Urote  protiv Hitlera" (Profil knjiga) donoseći nova saznjanja o ne tako malobrojnim neuspješnim pokušajima da se Hitler fizički makne s vlasti. Ima još novih knjiga s Hitlerom "u fokusu", "Hitlerova čudovišta" Erica Kurlandera (Naklada Ljevak) koji pronicljivo i pedantno prikazuje cjelovitu povijest nadnaravnoga u nacističkoj Njemačkoj – istražujući okultne ideje, ezoteričnu znanost i poganske religije koje je u službi održavanja vlasti propagirao Treći Reich, dok u knjizi "Hitler i okultizam" (Zagrebačka nakladaJörgen Troy Swanson istražuje je li Hitler doista stvarao crno-magijsku organizaciju osnivajući Reich i je li doista magija ono što mu je pomoglo u njegovom munjevitom usponu? 

Naklada Breza svake godine predstavlja nova izdanja iz svoje primarno filozofske produkcije. Knjiga Ksenije Grubišić "Imoralizam Friedricha Nietzschea – društvena uvjetovanost i oslobađajući smisao morala" predstavlja originalnu interpretaciju Nietzscheovih pogleda na temeljna pitanja morala, a "Estetika ružnoga" filozofska je studija u kojoj Goran Sunajko afirmira "drugu stranu" estetike, koja kroz filozofsko mišljenje ružnoga otvara svojevrsnu "estetičku pobunu" protiv dominacije metafizičkog ideala ljepote kao harmonije, proporcije i simetrije.

Tonči Valentić, pripadnik srednje generacije hrvatskih filozofa, sociologa i interdisciplinarnih teoretičara kulture, objavio je "Arhipelag suvremene filozofije" (Durieux) koji  se sastoji od sabranih kritičkih prikaza, recenzija i osvrta na 52 djela domaćih i stranih autora koji su obilježili protekla dva desetljeća na različite načine. Zanima li vas filozofija jezika tu su "Govorni činovi" američkoga filozofa Johna Rogersa Searlea (Matica hrvatska) koji se u svojoj se teoriji detaljno posvetio opisu strukture govornoga čina.

Ideja knjige "Zao zrak" Igora Rudana (Naklada Ljevak) je popularizirati cjelokupnu modernu medicinu i javno zdravstvo objašnjavajući pozadinu stotinjak Nobelovih nagrada dodijeljenih za medicinu i fiziologiju od početka 20. stoljeća do danas. Knjiga Rachel Ignotofsky "Žene u znanosti" (Školska knjiga)  naglašava doprinos pedeset zapaženih žena na područja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM) od antičkog pa sve do suvremenog doba.

A kako računala i roboti mijenjaju bit ljudskog bića? Kako se nosimo s epidemijom lažnih vijesti? Y.N. Harari u "21. lekcija za 21. stoljeće" (Fokus) okreće se sadašnjosti i definira brojna goruća pitanja današnjice. U knjizi "Digitalna demencija" Manfreda Spitzera (Naklada Ljevak) ključna je premisa da nas elektronički mediji „oslobađaju“ uobičajenih mentalnih napora te stoga postajemo sve ovisniji o tehnologiji, a naše psihičke sposobnosti slabe. A to onda ne ide u prilog bolesti o kojoj govori knjiga "Alzheimer, dvanaest priča" Ninoslava Mimice i Marije Kušan Jukić (Medicinska naklada).

Ty Bollinger u "Istini o raku" (Lumen) piše  o bitnim činjenicama o povijesti raka, liječenju i prevenciji  te o politici istraživanja i liječenja raka, razotkriva kako interesne skupine preuzimaju medicinsko obrazovanje radi stjecanja profita, kako se i zašto od javnosti skrivaju neki tretmani koji bi mogli spasiti mnoge živote

Očito je da je potrebno je pronaći ravnotežu između reda i kaosa, slobode i odgovornosti, kreativnosti i discipline... o čemu piše Jordan B. Peterson u "12 pravila za život" (Verbum), na svoj način i zen-budistički redovnik Haemin Sunim u djelu "Ljubav prema nesavršenom" (Planetopija) podsjećajući nas da najprije moramo prihvatiti sebe – u cijelosti, sa svim manama i nesavršenostima. Nakon što je u knjizi "Oče naš" protumačio molitvu Gospodnju, u svojoj novoj knjizi "Zdravo Marijo" (Verbumpapa Franjo govori o Marijinu otajstvu tumačeći redak po redak molitvu Zdravo, Marijo u živu i plodnu razgovoru s teologom i zatvorskim kapelanom don Marcom Pozzom koji je bio Papin sugovornik i u prethodnoj knjizi. 

Ugledna psihologinja Mirjana Krizmanić u svojoj novoj potencijalnoj uspješnici "Knjiga rastanaka" (V.B.Z.) razmatra različite vrste rastanaka i njihove uzroke, načine provedbe i posljedice, sugerirajući što bi mogla biti psihološka priprema na mnogo toga što rastanak uključuje. "Istanbulski sindrom" Miroslava Gorete (Medicinska naklada) knjiga je o psihijatrijski relevantnim sadržajima Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.
 

GLAZBA, UMJETNOST, ARHITEKTURA...  (dopunjuje se)

Svijet jazza Drach Saša
Oni Kljaković Braić Tisja

Ljubitelji glazbe trebali bi potražiti knjigu "Svijet jazza - Od Adorna do Johna Zorna" koju je priredio Saša Drach (Sandorf), antologiju tekstova o jazzu iz pera samih jazz glazbenika i/ili teoretičara, dok je za ljubitelje rocka "Freddie Mercury - Život, smrt i nasljeđe" (Rock Portal), nova biografija nekadašnjeg pjevača grupe Queen. Skrećemo pažnju i na autobiografiju svjetski poznate umjetnice i performerice Marine Abramović "Prolazim kroz zidove" (Iris Illyrica).

Tisja Kljaković Braić u knjizi "Oni" (Fraktura) svojim je naoko jednostavnim karikaturama objedinjuje svakodnevne crtice iz života jednoga bračnoga para. Jednostavnim crtežom i kratkom rečenicom autorica ogoljuje sebe, a onda i svakoga od nas pogađajući bit međuljudskih odnosa,

Suizdavači UPI-2M plus i Arhitektonski fakultet donose 2. dopunjeno izdanje knjige Borisa Magaša "Misli o arhitekturi" (priredio Alen Žunić) koja donosi 40 ključnih tekstova akademika Magaša nastalih u razdoblju od 1962.–2013., stvaraoca u čijem profilu je spojen veliki talent arhitekta i znanstvenika-teoretičara, vrsnog poznavatelja naše i svjetske kulture.

Važno je sitaknuti da 37. put za redom Interliber ugošćuje i Izložbu izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija u organizaciji Muzejskoga dokumentacijskog centra. S tradicijom dugom 37 godina, ova izložba ima za cilj promovirati godišnju izdavačku djelatnost hrvatskih muzeja i galerija, a prepoznatljivom MDC-ovom štandu bit će izloženo čak 722 nova naslova tiskanih i elektroničkih publikacija. Ukupno 116 muzeja, uz publikacije, izlaže i oko 290 plakata i ostalih popratnih promidžbenih materijala. 

 

KNJIGE ZA DJECU I MLADE  (dopunjuje se)

Ježeva kućica + DVD (animirani film) Ćopić Branko
Priče za laku noć za mlade buntovnice 2 Cavallo Francesca, Favilli Elena
Atlas izuzetnih ljudi Colombo Miralda, Faccioli Ilaria
Najgora djeca na svijetu 2 Walliams David
Snježna sestra Aisato Lisa, Lunde Maja
Patka, Smrt i tulipan Erlbruch Wolf

Jedna od najljepših priča u stihu za male i velike, koja je oplemenila mnoge naraštaje univerzalnom porukom o ljubavi prema vlastitom domu, u osvježenome ruhu je "Ježeva kućica" kao slikovnica nastala je davne 1957. godine kad je Vilko Gliha Selan svojim viđenjem smjeloga Ježurke Ježića legendarnoj basni u stihovima Branka Ćopića udahnuo novi život i učinio je apsolutnim dječjim književnim klasikom. Izdavačka kuća Naša djeca ove godine otisnula je izdanje s dodatnim DVD-om koji sadrži nagrađivani animirani film Eve Cvijanović izrađen u tehnici stop animacije. Narator je na hrvatskom jeziku Rade Šerbedžija, a glazbu potpisuje Darko Rundek.

Jedna od očekivanijih novih knjiga u ovoj kategoriji svakako su "Priče za laku noć za mlade buntovnice 2" (Znanje), potpuno nova zbirka priča za laku noć, napisanih u stilu bajki, o 100 iznimnih žena – od Nefertiti do Audrey Hepburn, Rosalind Franklin i J. K. Rowling – koje su svojim životima, sudbinama i postignućima promijenile tijek povijesti i nadahnule svijet.

Potražite i "Atlas izuzetnih ljudi : 101 životna priča koja je promijenila svijet" (Profil knjiga), inspirativnu knjiga pisana u poput kratkih autobiografija: svaka osoba navodi po čemu je poznata (primjerice braća Lumière izumili su kinematograf), zatim govori o svom djetinjstvu i kako se usmjerila na područje po kojem postaje poznata te kako je dostigla vrhunce u onome čime se bavila.

Isti izdavač za malo starije tinejdžere objavio je romano "Duh" Jasona Reynoldsa, mladog američkog autora koji je dospio u finale prestižne amerićke National Book Award u kategoriji književnosti za djecu. Priča je to o nesigurnom dječaku koji ne može zaustaviti svoj temperament pa na verbalno zlostavljanje reagira tučnjavom, ali istovremeno i dirljiva priča o tome kako se suprotstaviti nasilju, kako očvrsnuti, kako reći ne ili da.

A malo je koji nastavak romana, bez obzira na njegovu uspješnost, vrijedan dvadeset godina čekanja, no Philip Pullman vraća se tome izmaštanom svijetu u svojemu romanu "Divlja ljepotica" (Lumen), prvome dijelu nove trilogije "Knjiga o Prahu". No nije riječ o pravome nastavku, riječ je novoj priči koja nas vraća na sam početak sage o Lyri.

Od drevnih zakona koje su propisivali kralj Hamurabi i moćno Perzijsko Carstvo do jezovitih Huna, uspona Europe, dvaju svjetskih ratova i današnjih političkih odnosa, "Putovi svile" Petera Frankopana (Školska knjiga) prolaze kroz vrijeme i povijest ispreplećući različite narode, carstva i kontinente stvarajući priču o povijesti našega svijeta. Isti nakladnik objavljuje  i 6. nastavak megapopularnog i nagrađivanig serijala "Tom Gates – Ekstraslasne poslastice" britanske spisateljice i ilustratorice Liz Pichon u kojem Tom opisuje zimske radosti i dogodovštine koje je prouzročila velika snježna oluja. Kreativni dvojac David Walliams (pisac) i Tony Ross (ilustrator) nastavljaju svoj uspješni recept koji je već s prvim dijelom "Najgore djece na svijetu" (Mozaik knjiga) stekao milijune mladih čitatelja Nastavak donosi deset priča o djeci koja imaju navike u svakodnevnom životu koje autor dovodi do apsurda i koje djecu usmjeravaju prema dobrom ponašanju. 

Norveška je književnica i scenaristica Maja Lunde svojim romanom "Povijest pčela" osvojila je odrasle, a za mlađe napisala je "Snježnu sestru", slikovnicu koji pokazuje kontrast između života i smrti, topline i hladnoće, prijateljstva i usamljenosti, i koja priziva duh Božića iz Božićne priče Charlesa Dickensa i bajki H. C. Andersena. U "Oceanu do neba" braće Fann (Meandarmedia) dječak Finn živi pored mora, a svaki pogled kroz prozor podsjetnik je na priče koje mu je pričao djed o mjestu gdje ocean susreće nebo, gdje kitovi i meduze lebde, a ptice i dvorci plutaju. U počast djedu Fin će sagradit će svoj vlastiti brod i otploviti u potragu za tim magičnim mjestom. 

Njemački ilustrator i pisac Wolf Erlbruch pored brojnih nagrada, osvojio je 2017. godine najveću nagradu za dječju književnost u svijetu – Astrid Lindgren. Izdavačka kuća Ibis grafika upravo je objavila Erlbruchovu priču "Patka, Smrt i tulipan" koja govori o patki koja sretne smrt koja je, ispostavlja se, prati cijeli njezin život. Isprva prestravljena pojavom smrti u svojoj blizini, Patka polako i oprezno upoznaje Smrt... Njihovo novo izdanje je i slikovnica "Uhvati mi plavog", nježna i djeci razumljiva priča o odrastanju. Silvija Šesto je u malo riječi prikazala srž međuljudskih odnosa, a prepoznatljive ilustracije Vande Čižmek upotpunile su ovu lijepu priču.

Izdavačka suradnja Autorska kuće i Kreativne radionice rezultirala je slikovnicom "Kraljevstvo kralja Leonarda" Ane Đokić i Ivane Guljašević, koja govori o kralju koji je oduvijek maštao o putovanjima, ali je morao birati - ako otputuje, njegovo će kraljevstvo nestati, te slikovnicom "Kibibi i Ma Li Bo" Ane Đokić i Dubravka Kolanović, trećim nastavkom serijala o maloj majmunici Kibibi.

Mozaik knjiga objavio je i novi roman za mlade "Moje ljeto s Picassom" Vjekoslave Huljić, novu priču o djevojčici Suzi i njezinim dogodovštinama koje više nisu bezazlene a ona sama teško podnosi činjenicu da ima polubrata, proživljava otmicu i veseli se rođenju svoje sestrice.
 

– Interliber 2018. –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –