Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tim Marshall

U okovima geografije : Deset zemljovida koji govore sve što morate znati o globalnoj politici

  • Nakladnik: Znanje
  • Prijevod: Ivana Jandras Szekeres
  • 10/2018.
  • 288 str., meki uvez
  • ISBN 9789533437354
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Kako to da moć Kine i dalje raste? Zašto se Europa nikada neće doista ujediniti? Zašto se Putin doima opsjednutim Krimom? Zašto je Sjedinjenim Američkim Državama bilo suđeno da postanu svjetska velesila? Odgovori na ova i mnoga druga pitanja, sadržani su u deset zamljopisnih karata, pomno odabranih za ovu knjigu, koje opisuju svijet od Rusije do Latinske Amerike, od Bliskog istoka do Afrike, od Europe do Koreje.

Da bismo razumjeli što se događa u svijetu, redovito se laćamo politike, ekonomije, međunarodnih ugovora. Međutim, bez zemljopisa, jasno poručuje Tim Marshall, nikada nećemo imati potpunu sliku događaja: svaki put kada svjetski čelnici donose važne političke odluke, u stvari, moraju uzimati u obzir prisutnost mora i rijeka, planinskih lanaca i pustinja. Svi su vođe ograničeni geografijom, njihove izbore sužavaju zemljopisna obilježja.

Jasnim ali strastvenim stilom, Marshall govori o tome kako su, kroz povijest, geografska obilježja svake pojedine zemlje uvjetovala njezinu snagu i njezine slabosti, te jednako tako, nastoji zamisliti budućnost najkritičnijih točaka našega planeta.

Tim Marshall izgradio je karijeru kao urednik i strani dopisnik za Sky News. Nakon trideset godina iskustva u novinarstvu i dopisništvu, posvetio se pisanju i geopolitičkoj analizi. Porijeklom iz engleskog Leedsa, Marshall je u novinarstvo stigao iz sasvim neočekivanog miljea, nakon neuspješne karijere slikara i soboslikara, da bi se polako probio do mjesta pariškog dopisnika za IRN i dugogodišnjeg radio novinara BBC-a te konačno dospio u Sky News. Nakon izvještavanja iz Europe, SAD-a i Azije, postao je bliskoistočni dopisnik baziran u Jeruzalemu.

Također je izvještavao iz Bosne, Hrvatske i Srbije tijekom ratova 1990-ih godina, što ga je inspiriralo za knjigu "Shadowplay" u kojoj je pružio svoje viđenje ovdašnjih sukoba i dokumentirao pad Slobodana Miloševića. Posljednjih godina pokrivao je sukobe u Iraku, Afganistanu, Libiji i Siriji. Pisao je za mnoge ugledne novine uključujući Times, Guardian, Daily Telegraph i Sunday Times. Dosad je objavio pet knjiga, mahom na temu svjetske politike.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –