Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Kazuo Ishiguro

Blijed pogled na bregove

  • Nakladnik: Mitopeja
  • Prijevod: Vladimir Cvetković Sever
  • 09/2018.
  • 216 str., luksuzni uvez
  • ISBN 9789535956532
  • Cijena: 19.91 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Luksuzno ograničeno izdanje u 500 primjeraka – svaka knjiga ima svoj individualni broj, a jamči ga plastificirana naljepnica na vakumiranom ovitku. Izdanje s ili bez zaštitne kutije, a cijena knjige sa zaštitnom kutijom iznosi 225,00 kn.

 

Mlada Niki dolazi iz Londona provesti nekoliko dana s majkom. Nikad nije bila bliska s majčinom kćeri iz prvog braka, ali došla je nakon što joj je propustila pogreb. Polusestra je, naime, počinila samoubojstvo.

Suočavanje – ili odbijanje suočavanja – sa samoubojstvom prvog djeteta tjera pak majku na niz posredno vezanih prisjećanja. Sjeća se jednog vrućeg ljeta u Nagasakiju, godinama nakon pada bombe, dok je nosila to dijete. Sjeća se poleta poslijeratne izgradnje i dubokih promjena kroz koje su japansko društvo i kultura u to vrijeme prolazili. A sjeća se i jedne žene i njene kćerkice, nekoć imućnih, sad bačenih u bijedu, s kojima je tog ljeta postala neobično bliska…


Debitantski roman Kazua Ishigura "Blijed pogled na bregove" istražuje načine na koje se iz sjećanja stvara osobna mitologija, ne bi li objasnila neobjašnjivo. Naoko jednostavan, a razorno nedokučiv, "Blijed pogled na bregove" djelo je majstora koji će nastaviti stremiti. O prijelomnicama u svom radu, i još mnogočemu, piše u tekstu predavanja prilikom dodjele Nobelove nagrade, ekskluzivno pridodanom ovome izdanju.

Kazuo Ishiguro (1954.) britanski pisac rođen u Nagasakiju, živi u Engleskoj od 1960. godine. Dosad je napisao osam proznih knjiga koje su prevedene na četrdeset svjetskih jezika. Već je njegov drugi roman "An Artist of the Floating World" 1986. odnio nagradu Whitbread za knjigu godine. Ishigurov najpoznatiji naslov, roman "Na kraju dana", osvojio je Bookerovu nagradu godine 1989. Istoimeni popularni film snimio je redatelj James Ivory 1993. godine. Roman "Nikada me ne ostavljaj" (2005.) književni kritičari časopisa Time uvrstili su među stotinu najboljih romana na engleskom jeziku svih vremena. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost za 2017. godinu.

Posvećen temama zastranjenog idealizma i postojanosti pamćenja, osobnog kao i društvenog, iznimno je cijenjen diljem svijeta. Za svoje zasluge u kulturi uvršten je i u britanski viteški red Order of the British Empire, te francuski red Ordre des Arts et des Lettres.

Pregled Ishigurovih ključnih proznih djela, s dostupnim hrvatskim prijevodima:

1982. - "A Pale View of Hills"
1986. - "An Artist of the Floating World"
1989. - "The Remains of the Day" // "Na kraju dana" (Targa, Zagreb, prevela Nada Šoljan)
1995. - "The Unconsoled" // 2013. - "Bez utjehe" (Ljevak, Zagreb, prevela Ivana Šojat-Kuči)
2000. - "When We Were Orphans" // 2000. - "Kad smo bili siročad" (Leo-commerce, Rijeka, prevela Vesna Valenčić)
2005. - "Never Let Me Go" // 2005. - "Nikada me ne ostavljaj" (Leo-commerce, Rijeka, prevela Vesna Valenčić)
2009. - "Nocturnes: Five Stories of Music and Nightfall" // 2010. - "Nokturna: Pet priča o glazbi i sutonu" (Ljevak, Zagreb, preveo Miloš Đurđević)
2015. - "The Buried Giant" // 2017. - "Pokopani div" (Mitopeja, Zagreb, preveo Vladimir Cvetković Sever)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –