Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Kazuo Ishiguro

Nokturna : Pet priča o glazbi i sutonu

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Miloš Ðurđević
  • 03/2010.
  • 207 str., meki uvez
  • ISBN 9789533031989
  • Cijena: 119.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

U svojoj sedmoj knjizi - ovoga puta je riječ o medusobno povezanim pripovijestima - ugledni britanski pisac Kazuo Ishiguro istražuje ideje ljubavi, glazbe i prolaznosti na različitim mjestima - Venecija, London, Hollywood itd.

Kako sam podnaslov knjige navodi („pet priča o glazbi i sutonu“), glavni likovi "Nokturna" mahom su glazbenici koje u smiraj dana progone njihove sudbine. Zvijezde ove knjige nisu, dakako, tipični „slučajevi“ – Ishigura inspiriraju posrnule pjevačke zvijezde, ulični ili kavanski svirači, pa čak i vrsni glazbenici - valjda sudbinom autsajderi, koji se bore sa svojim biografijama, emocijama i brakovima.

Kao spisatelj, Ishiguro je talentiran da o teškim temama i osjećajima piše jednostavno, lijepo i čisto s  pokojom kapljicom neočekivanog humora. Stilistička savršenost njegove proze pomalo podsjeća na standarde revijalne glazbe, ili glazbe raspoloženja kako se to nekada kod nas govorilo, no iza te uglačanosti krije se virtuozna prozna suita koju će čitatelji dugo pamtiti.

Kazuo Ishiguro (1954.) britanski pisac rođen u Nagasakiju, živi u Engleskoj od 1960. godine. Dosad je napisao osam proznih knjiga koje su prevedene na četrdeset svjetskih jezika. Već je njegov drugi roman "An Artist of the Floating World" 1986. odnio nagradu Whitbread za knjigu godine. Ishigurov najpoznatiji naslov, roman "Na kraju dana", osvojio je Bookerovu nagradu godine 1989. Istoimeni popularni film snimio je redatelj James Ivory 1993. godine. Roman "Nikada me ne ostavljaj" (2005.) književni kritičari časopisa Time uvrstili su među stotinu najboljih romana na engleskom jeziku svih vremena. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost za 2017. godinu.

Posvećen temama zastranjenog idealizma i postojanosti pamćenja, osobnog kao i društvenog, iznimno je cijenjen diljem svijeta. Za svoje zasluge u kulturi uvršten je i u britanski viteški red Order of the British Empire, te francuski red Ordre des Arts et des Lettres.

Pregled Ishigurovih ključnih proznih djela, s dostupnim hrvatskim prijevodima:

1982. - "A Pale View of Hills"
1986. - "An Artist of the Floating World"
1989. - "The Remains of the Day" // "Na kraju dana" (Targa, Zagreb, prevela Nada Šoljan)
1995. - "The Unconsoled" // 2013. - "Bez utjehe" (Ljevak, Zagreb, prevela Ivana Šojat-Kuči)
2000. - "When We Were Orphans" // 2000. - "Kad smo bili siročad" (Leo-commerce, Rijeka, prevela Vesna Valenčić)
2005. - "Never Let Me Go" // 2005. - "Nikada me ne ostavljaj" (Leo-commerce, Rijeka, prevela Vesna Valenčić)
2009. - "Nocturnes: Five Stories of Music and Nightfall" // 2010. - "Nokturna: Pet priča o glazbi i sutonu" (Ljevak, Zagreb, preveo Miloš Đurđević)
2015. - "The Buried Giant" // 2017. - "Pokopani div" (Mitopeja, Zagreb, preveo Vladimir Cvetković Sever)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Kazuo Ishiguro –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –