Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Staša Aras

Takve se stvari događaju ljudima

  • Nakladnik: Algoritam
  • 09/2014.
  • 88 str., meki uvez
  • ISBN 9789533167879
  • Cijena: 79.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Prva zbirka poezije, i pokoje lirske crtice, Staše Nikolić Aras "Takve se stvari događaju ljudima", donosi materijal eruptivnog podrijetla, heterogen, ali očito, iz istog uzavrelog grotla.

Osim lirsko-intimnih posveta piscima (Carver, Ginsberg, Murakami, Calvino…), koje se jasno ističu kao zaseban ciklus, u zbirci možemo uočiti još nekoliko sočnih tematskih grozdova. Putovanja i različiti, što imaginarni što zemljopisni eksterijeri, češće iz fado pozicije one koja ostaje – ali zbog toga ne plače nego maše putnicima – nego iz putničke prakse, taj nemir duha koji putuje i kada se ne miče, jedan je od tih motiva.

Nadalje, tijelo i njegova iskustva tjelesnosti, putenosti, ali i boli (Kada se pokajala prijavio ju je policiji zbog klevete / pa su je slikali golu / / skandirao joj je pun stadion muškaraca / još k tome. / Navečer, dok je jela grah iz konzerve joj je netko prijetio bombom, demolirao stan i objavio pjesmu.) koji odjekuju stihovima, kao i želja, po definiciji, neutaživa.

Naći će se u zbirci i nešto narativne poezije, prekopavanja obiteljskog nasljeđa, uključujući traume.
Dominantni je ton mediteranski, južni, ponekad i dijalektom naznačen, premda se heterogenost i shvaćanje identiteta kao izbora podupire pa su poetski subjekti ponekad globalni miksevi svega onoga što čovjek može biti. Barem ponekad.

Od toga ponekad, po volji i želji i po vlastitoj slobodi, Staša Nikolić Aras i slaže pjesme, u stihovima kratkim, pa dugim, pa poetiziranim proznim pasusima, pa opet proznim, gotovo dokumentarnim materijalima.

Teško je zamisliti čitatelja kojega barem dio zbirke neće taknuti, kao i onoga koji će se u potpunosti poistovjetiti sa svim obiljem koje je autorica ponudila, jer ovo je gozba za mnoge, zato: posegnite.

Pročitaj poglavlje!

***

Stanislava Nikolić Aras (1972., Trogir) profesorica je hrvatskog jezika i književnosti. Živi od rada s mladima u školi, kazalištu, radionicama kreativnog pisanja. Ponekad piše za novine o kazalištu i književnosti. Voditeljica je umjetničke organizacije Teatro Verrdi i član udruge pisaca Zapis iz Zadra. Objavljivala je poeziju i kratke priče u časopisima Quorum i Tema. Dobitnica je nekoliko nagrada za kratke priče. Instruktorica je yoge, vegetarijanka i majka dvoje djece. Ima mačku i psa. Svi žive u Zadru.

Staša Aras (Stanislava Nikolić Aras) rođena je u Trogiru 1972. Profesorica je hrvatskog jezika. Bavi se književnim moderiranjem i organizacijom književnih susreta (Kalibar, književni festival u Zadru) te je urednica književnog programa u Art radionici Lazareti, u Dubrovniku. Piše eseje za Treći program hrvatskog radija te književne kritike i prikaze na portalu Najbolje knjige. Objavila je tri zbirke poezije - "Takve se stvari događaju ljudima" (Algoritam 2014.), "Nedolično i vrijedno spomena" (Durieux 2015.) te "Premještanja" (Hena com 2020.), i knjigu kratkih priča "Meke granice" (Algoritam 2015.). Za kratke priče dobila je nagradu Vranac na festivalu Odakle zovem (Podgorica 2015. i 2016.), a ovjenčana je i nagradom Mate Raos za najbolju kratku priču. Rukopis "Horror vacui" nagrađen je na trećem natječaju za prozu Trećeg trga i Beogradskog festivala poezije i knjige (2020.). Živi i radi na relaciji Dubrovnik – Zadar.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –