Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 22.03.2018.

Međunarodni dan dječje knjige obilježava se Knjižnom bookom
Održava se
27.03.2018. u 11h

Četvrtu godinu zaredom Hrvatska udruga školskih knjižničara obilježava Međunarodni dan dječje knjige slavljenjem knjige i čitanja - Knjižnom bookom, koja će se ove godine održati 27. ožujka od 11 do 17 sati u glavnoj auli Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Međunarodni dan dječje knjige u svijetu se već četrdeset godina obilježava 2. travnja, na rođendan poznatoga bajkopisca Hansa Christiana Andersena. Riječ je o svečanosti dječje knjige te poticanja čitanja i čitalačkih navika učenika.

Program Knjižne booke zamišljen je kao mozaik prigodnih i zabavnih sadržaja: učenici prikazuju radost čitanja i druženja s knjigom po vlastitom izboru, izložbom, scenskim prikazom, glazbom, filmom, a imaju priliku i odmjeriti svoje znanje o pročitanom u zanimljivom kvizu. 

Iako je svečanosti knjiga i čitanja prvotno bila namijenjena učenicima osnovnih škola (i odigravala se na zagrebačkom Zrinjevcu), već drugu godinu zaredom, svojim darom, duhom, znanjem i vještinama svečanost oplemenjuju i učenici srednjih škola.

Knjižna booka otpočetka prelazi lokalne okvire, a posebno ove godine kada će se u sklopu manifestacije održati i završnice dvaju natječaja u koje su uključeni učenici i osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske, od Vodica do Vukovara. Prvim, literarnim natječajem "Kanižajada Limačijada" odaje se počast pjesniku igre riječi, Paji Kanižaju, a drugi je nazvan "Stvarajmo eKreativno" i potiče izražavanje i kreativnost učenika u novim medijima.

Na svečanosti će biti predstavljeni i novi naslovi za djecu i mlade nakladnika - prijatelja knjige i čitanja: Školske knjige, Naklade Ljevak, Alka scripta, Alfe i Mozaik knjige. 

Uobičajeno je druženje s knjigom osoban i pomalo osamljen čin, a mi pak želimo pokazati kako se radost čitanja može dijeliti i slaviti - stoji u priopćenu organizatora ove manifestacije koji vas poziva da uz malo Knjižne booke upoznate Hrvatsku koja čita.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –