Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 29.11.2021.

Memoari Pabla Nerude ovogodišnji dobitnici nagrade Libar za vajk

Po završetku 27. Sa(n)jam knjige u Istri, u subotu, 27. prosinca 2021., dodijeljene su Čitateljska nagrada Dr. Ivo Borovečki, te nagrada publike pulskoga sajma Libar za vajk. Dodjelu su otvorili sudionici Sajma Emir Imamović Pirke i Boris Dežulović, koji su zabavili prisutne futurističkim skečem u kojem su se na 127. Sa(n)jam električne knjige i kloniranih autora pokušavali prisjetiti „davno prošlog“ 27. Sajma knjige. 

Nagrada publike Libar za vajk već je dobro poznata posjetiteljima Sajma, a svoju je prepoznatljivost stekla i na nacionalnoj razini. Publika je imala priliku odabrati dobitnika prema nominiranim naslovima stručnog ocjenjivačkog žirija sačinjenog od knjižara u sastavu: Dražen Dabić, Katarina Njavro i Vlatka Balinčić, koji su ove godine, umjesto tradicionalnih petnaest, odabrali trideset naslova knjiga, među kojima su čitatelji odabrali onu koju će zbog njezine vrijednosti čuvati zauvijek, „za vajk“.

Nagradu koju čini stilizirana skulptura i novčani iznos od 5000 kn za autora i nakladnika, pripala je memoarima Pabla NerudePriznajem da sam živio“ u nakladi Iris Illyrice. Ovo izuzetno prozno djelo vjerno svjedoči o duhu dvadesetog stoljeća i pjesnikovim razmišljanjima o umjetnosti i poeziji. Nagrada je prethodnih godina dodijeljena knjigama Miljenka Jergovića (Sarajevo, plan grada), Olje Savičević Ivančević (Pjevač u noći), Orhana Pamuka (Čudno je u mojoj glavi), Ješe Denegrija (Gorgona) i Maše Kolanović (Poštovani kukci i druge jezive priče).

Uz nagradu publike Libar za vajk, dodijeljena je i nagrada za „naj“ čitateljicu ili čitatelja koju Sa(n)jam knjige u Istri dodjeljuje deveti put uzastopce. Nagrada ime nosi po doktoru Ivi Borovečkom, poznatom pulskom liječniku, radiologu, poliglotu i intelektualcu, te jednom od najistaknutijih hrvatskih esperantista zaslužnog za prijevode hrvatske književnosti na ovaj nadnacionalni jezik. Nagrada uključuje skulpturu i poklon-paket knjiga u vrijednosti od 1000 kuna.

Nagradu „naj“ čitatelja dobio je Josip Kovačić, apsolvent povijesti i hrvatskoga jezika i književnosti na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli iz mjesta Otok, kraj Vinkovaca. Josip radi kao referent za studentske poslove u Studentskom centru u Puli, s Sa(n)jam knjige i sajamska događanja vjerno prati od početka studija u Puli, pa tako i dugi niz godina radi kao informator uz knjigu. Prilikom preuzimanja nagrade, Josip je uputio zahvale ekipi Sajma na ukazanoj časti. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –