Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 22.05.2018.

Na djeci jezik ostaje - razgovor o opadanju kakvoće jezika u emisijama namijenjenima djeci
Održava se
23.05.2018. u 18h

Kvartovska knjižara u Ilici 87

U sklopu festivala Ilica: Q'ART, u srijedu 23. svibnja u 18 sati u Kvartovskoj knjižari u Ilici 87 održat će se tribina "Na djeci jezik ostaje" koju organiziraju Društvo hrvatskih književnih prevodilaca i Društvo hrvatskih audiovizualnih prevodilaca u suradnji s udrugom Knjižni blok.

U proteklih nekoliko godina i stručnjacima i roditeljima zamjetno je opadanje kakvoće jezika u emisijama namijenjenima djeci. Zakoni tržišta su nemilosrdni, a čini se da producenti i izdavači ne vode nikakvu brigu o jeziku, uvjereni da se publici uz šarene sličice može podvaliti ama baš sve. 

Ovom se tribinom nastoji posvijestiti koliko je važno da djeca od malih nogu upijaju kvalitetne jezične sadržaje kako bi brzo postali upućeni govornici hrvatskoga jezika. Zamišljena je kao prva u nizu konkretnih koraka koje treba poduzeti da bi se odgovorne senzibiliziralo za ovaj problem i natjeralo na ozbiljne promjene. 

U razgovoru sudjeluju Lara Holbling Matković i Anda Bukvić, a moderirat će Petra Mrduljaš, predsjednica Društva hrvatskih književnih prevodilaca.

Program u Kvartovskoj knjižari u Ilici 87; srijeda, 23. 5. 2018.

18 sati
Na djeci jezik ostaje (tribina)

Djeca od malih nogu moraju upijati kvalitetne jezične sadržaje kako bi postali upućeni govornici hrvatskoga jezika. Zabrinjavajuće je stoga opadanja kakvoće jezika u TV emisijama namijenjenima djeci. Predstavnice Društva hrvatskih književnih prevodilaca i Društva hrvatskih audiovizualnih prevodilaca žele ukazati na taj problem najširoj javnosti.
Sudjeluju: Lara Holbling Matković i Anda Bukvić; moderira Petra Mrduljaš
...

19 sati
Urednica predstavlja: Elena Ferrante (razgovor o autorici i knjizi)

Tetralogija „Genijalna prijateljica” Eleni Ferrante donijela je svjetsku slavu i hvalospjeve kritike. Na hrvatskom je nedavno objavljen treći dio serijala "Priča o onima koji bježe i onima koji ostaju". Što je to izdvojilo talijansku autoricu, kojim temama se bavi, kako je tekao proces prevođenja, kako je Elena Ferrante postala čitateljski fenomen - neke su od tema o kojima će razgovarati prevoditeljica Ana Badurina i urednica Adriana Piteša (Profil).
...

20 sati 
Odvalimo se poezijom 
Nastup "G-rupe", grupe od šest pjesnikinja koja već šestu godinu djeluje pod vodstvom Branka Čegeca. Čitanje autorskih pjesama i moguće pjesama drugih autora koji tematiziraju odnos pojedinca i grada. 
Sudjeluju: Sanja Baković, Branko Čegec, Ana Martina Bakić, Ives Buljan, Suzana Kos, Natalija Mihelin, Selma Sarajlić Kanazir

Više informacija na Facebook stranici: Knjižni blok - inicijativa za knjigu

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –