Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 18.05.2018.

Projekt Ilica: Q’ART: Knjižare i knjižari 80-tih, nove tendencije
Održava se
19.05.2018. u 20h

Pozivamo vas na razgovor i druženje koje će se održati u Kvartovskoj knjižari u Ilici 87, u okviru projekta Ilica: Q’ART, u subotu 19. svibnja s početkom u 20 sati. 

Dio programa Kvartovske knjižare odvija se pod nazivom „Vremeplov“ a obrađivat će teme iz povijesti Zagreba i zagrebačkih knjižara. Od prvih velikih nakladnika i knjižara Hartmana, Kuglija i Ćelapa koji su u drugoj polovici 19. stoljeća bili centri knjiške kulture, i koji su Zagrepčane naučili da su knjižare mjesto učenja, intelektualne dokolice i zabave, pa do Zagreba 60-tih i 80-tih godina i Znanstvene knjižare Mladost koje se sjećaju i stariji i mlađi Zagrepčani te knjižare Moderna vremena.

Krajem osamdesetih Mladost je najveće knjižarsko nakladničko poduzeće u Hrvatskoj, a Znanstvena knjižara na Cvjetnome trgu u Zagrebu jedan od punktova zagrebačkih intelektualnih krugova. Istovremeno, grupa mladih ljudi osniva malu knjižaru Moderna vremena koja donosi nove tendencije u knjižarstvo i prezentaciju knjige i uskoro postaje kultna knjižara i mjesto susreta. 

Sudjeluju: Nives Tomašević, Nenad Bartolčić, Saša Drach i Ivica Buljan.

Malonogometna reprezentacija Studentskog lista uz počasnog selektora Igora Mandića; Dizajn dresova: Ines Škuflić; Snimio: (c) Darko Lesinger, 1986.

Dođite sutra (subota) navečer u Ilicu br. 87 na čavrljanje o knjižarstvu nekad i danas, o kultnoj Znanstvenoj knjižari, o Modernim vremenima, današnjim knjižarama... Nives Tomašević će nas podsjetiti kako je to bilo u Znanstvenoj na Cvjetnom, ali prije svega pozivam vas na druženje, baš kao što smo tih davnih dana družili u Kinoteci, kod Gavelle ili u Teslinoj 16... u prostorima gdje smo Ivica Buljan, Sasa Drach i ja, uz pomoć i podršku desetina dragih prijateljica i prijatelja držali našu knjižaru & antikvarijat & okupljalište zvano Moderna vremena. (Nenad Bartolčić)

Događanje pod nazivom Knjižare i knjižari 80-tih, nove tendencije održat će se se u povodu skore 30-godišnjice Modernih vremena. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –