Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 17.05.2018.

Projekt Ilica: Q’ART: Knjige u potrazi za izlozima i izgubljenim čitateljima
Održava se
19.-25.05.2018.

Projekt Ilica: Q’ART od 18. do 25. svibnja otvara svoja vrata i prozore i poziva sve građane, no i posjetitelje grada Zagreba, na mnoštvo glazbenih, književnih, plesnih, filmskih, umjetničkih i ostalih programa. 

Projekt Ilica petogodišnji je istraživački projekt kojemu je cilj potaknuti kulturno-umjetnički razvoj grada Zagreba razvijanjem kolektivne vizije i odgovarajućih modela sudioničkog upravljanja zapuštenim prostorima, uključivanjem umjetnika, organizacija civilnog društva, obrazovnih institucija, obrta i građana. Cilj projekta je oživljavanje gradskih četvrti i napuštenih prostora te pokretanje kulturno-umjetničke proizvodnje u interakciji s lokalnom zajednicom.

Festivalski dio Projekta Ilica: Q’ART oživjet će dvadesetak ispražnjenih lokacija u Ilici te ih ispuniti bogatim i raznovrsnim kulturno-umjetničkim programom: izložbama, koncertima, plesnim izvedbama i performansima, književnim programima, edukativnim radionicama za djecu i odrasle, uličnim revijama, buvljakom, projekcijama filmova na otvorenom i drugim pop-up događajima iznenađenja. 

Programi će se održavati na Rokovom perivoju (umjetnost, glazba), parku ALU, u 9 praznih dvorišnih prostora (izložbe, likovne radionice, književni programi), 20 uličnih izloga postaje radni i izložbeni prostor kreativaca, a na Britanskom trgu te u parku između Ilice i Dalmatinske će se svakoga dana prikazivati filmovi za djecu i odrasle na otvorenom.

Napušteni prostor Ilice 87 postaje carstvo svih ljubitelja knjiga. Knjižni blok priprema mnoštvo zanimljivih programa pod sloganom Knjige u potrazi za izlozima i izgubljenim čitateljima. Ovaj prostor postaje kvartovska knjižara i svi su dobrodošli. 

Kreativne četvrti i kreativni gradovi ne opstaju i ne postoje bez knjige i knjižara. Potaknuti nestankom knjižara iz grada i odumiranjem njegova središta, zapušteni i napušteni prostor u Ilici 87, u razdoblju od 19. do 25. svibnja postaje KVARTOVSKA KNJIŽARA, mjesto za čitanje i okupljanje čitalačke i druge zainteresirane publike. 

Tijekom sedam dana u Ilici 87 održavat će se niz programa za djecu i odrasle – od radionica čitanja, pisanja i ilustriranja, razgovora o knjigama, čitanja poezije i proze mladih autora, prevoditeljskog maratona do stručnih predavanja o važnosti čitanja, kakvoći jezika u TV emisijama namijenjenima djeci ili razgovora o knjižarama i knjižarima koji su kroz povijest obilježili zagrebačku kulturnu scenu. Programi uključuju pisce, izdavače, prevoditelje, ilustratore, dizajnere i tiskare, književne kritičare, urednike, blogere, prijatelje knjige i promotore čitanja. I posljednje ali ne manje važno – građane, stanovnike i druge znatiželjnike. Za njih je pripremljena knjiška oaza u kojoj će svatko moći donijeti ili odnijeti pročitanu i željenu knjigu, dok će književni kritičari, urednici, pisci i prevoditelji biti u neposrednom kontaktu s publikom, pasioniranim čitateljima ali i onima koji se ovdje slučajno zateknu.

Umjesto prodaje – u prostoru će se svakodnevno održavati razmjena knjiga. Donosit će se one pročitane i odnositi nepročitane, a organizirana je i humanitarna akciju prikupljanja knjiga za žene i djecu žrtve nasilja.

Ovom akcijom Knjižnog bloka u Ilici 87 nastoji se produžiti knjigama život, naći im nove čitatelje i uključiti najširu publiku – građane, stanare kvarta, slučajne prolaznike i turiste.

Kvartovske knjižare nestaju iz grada. Ovo je trenutak kada se želi pokazati da ih je moguće vratiti i oživjeti. Posjetite Ilicu 87, zamijenite ili donirajte knjigu za humanitarnu akciju, sudjelujte na radionicama, predavanjima, panelima, dovedite djecu, bake i djedove, dečke i cure, i upoznajte se s radom autora, urednika, prevoditelja, lektora, tiskara, ilustratora, dizajnera – prijatelja knjige i promotora čitanja.
 

Knjige traže izloge - potražite i vi njih!
 

Partneri Knjižnog bloka u Q’ART-u su: portal za knjigu i kulturu Moderna vremena, Izdanja Antibarbarus, Društvo hrvatskih književnih prevodilaca, Društva hrvatskih audiovizualnih prevodilaca, Knjižnica Vladimira Nazora i Centar za kreativno pisanje (CeKaPe), Hrvatsko čitateljsko društvo, Zajednica nakladnika i knjižara, Školska knjiga, Planetopija, Naklada OceanMore, Pročitaj to, G-rupa, TKO ČITA?, Tiskara Feroproms, Rotaract Club Zagreb 1242 i uz njih, mnogo kreativnih pojedinaca koji vole knjigu. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –