Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 24.05.2018.

Predavanje i razgovor o zaboravljenim zagrebačkim knjižarima i knjižarama: Hartman, Kugli i Ćelap
Održava se
25.05.2018. u 20h

U sklopu festivala Ilica Q'ART -  udruga Knjižni blok organizira niz zanimljivih događanja vezanih uz knjigu i čitanje pod nazivom: Knjige u potrazi za izlozima i izgubljenim čitateljima. Naš sedmodnevni program završit ćemo predavanjem i razgovorom o zaboravljenim zagrebačkim knjižarima i knjižarama: Hartman, Kugli i Ćelap.
 
Zagrebačke knjižare Hartman, Kugli i Ćelap bile su od druge polovine 19. stoljeća pa do 1948. godine centri knjiške kulture i okupljališta intelektualaca, rasadnici  znanja i kulturna središta za sve Zagrepčane – male i velike. Njihovi vlasnici bili su inventivni poduzetnici ali i promicatelji kulture čitanja, hrvatskoga jezika i književnosti i uspjeli su naše autore i djela upisati u velike knjižarske kataloge tadašnjih europskih knjižara. Danas su posve zaboravljeni, a prostori u kojima su nekada carevale knjige danas su pretvoreni u nešto posve drugo. Vrijedi se prisjetiti tih velikih ljudi i zapitati jesu li knjižare i danas važne kao nekad i koja je njihova uloga danas?
 
O knjižarima i knjižarama govorit će Dubravka Petek, voditeljica zbirke Zagrabiensia u Gradskoj knjižnici u Zagrebu (KGZ), Čedomir Višnjić autor, urednik i pisac, predsjednik SKD „Prosvjeta“ i Sanja Petrušić Goldstein, urednica.
  
Predavanje će se održati u Kvartovskoj knjižari u Ilici 87, u petak 25. svibnja u 20 sati.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –