Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 11.12.2017.

Na Sajmu knjiga u Puli održan okrugli stol na temu 'Položaj i budućnost znanstveno-stručnog nakladništva'

Okrugli stol: Položaj i budućnost znanstveno-stručnog nakladništva; Foto: Sa(n)jam knjige u Istri

Na ovogodišnjem 23. Sajmu knjige u Istri poseban dio prodajnog dijela posvećen je znanstvenoj i stručnoj knjizi, izdvojena „mala knjižara na Sajmu“ postavljena je u suradnji s Grupacijom nakladnika znanstvene i stručne literature koja djeluje u okviru Zajednice nakladnika i knjižara pri HGK. A na tom tragu održan je u pulskom Domu hrvatskih branitelja i okrugli stol pod nazivom "Položaj i budućnost znanstveno-stručnog nakladništva".

Okrugli stol moderirala je Anita Šikić iz Hrvatske sveučilišne naklade, ujedno predsjednica Grupacije nakladnika znanstvene i stručne literature. Osim nje, o izazovima i poteškoćama nakladničke prakse, govorili su i predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske Mišo Nejašmić, ujedno direktor Naklade Jesenski i Turk, koja ponajviše objavljuje stručne knjige iz segmenta sociologije, antropologije, filozofije i kulturologije, zatim Damir Agičić, direktor vodećeg izdavača knjiga iz povijesti u Hrvatskoj, izdavačke kuće Srednja Europa, specijalizirane za povijesnu i filološku literaturu, Matilda Bulić, direktorica školskog programa Školske knjige, najvećeg nakladnika u Hrvatskoj te izdavača s najdužom tradicijom objavljivanja stručnih knjiga, koji i danas u tom segmentu ima primat u Hrvatskoj i Biserka Matešić iz Naklade Slap, profiliranog izdavača znanstvene i stručne literature, osobito iz područja psihologije i medicine.


Opširnije na stranicama Sajma.

– Okrugli stol 'Položaj i budućnost znanstveno-stručnog nakladništva' –

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak na Sajmu

Sajam zadivljuje knjigama, opsegom i načinom prezentacije, rekla je ministrica u uvodnom govoru okruglog stola. Izdvojivši tri karakteristike znanosti, istaknula je da ona mora biti međunarodno prepoznatljiva, kompetitivna te budući da je znanost ogromni fundus, potrebno je razmišljanje šire samo od fizičke knjige.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –