Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 14.12.2019.

Naklada OceanMore predstavlja knjigu 'Zapisi iz Stranice Gornje' Ljiljane Đorđević i Ede Popovića
Održava se
16.12.2019. u 19:30h

Ljiljana Đorđević i Edo Popović: Zapisi iz Stranice Gornje

Zapisi iz Stranice Gornje Đorđević Ljiljana, Popović Edo

U ponedjeljak, 16. prosinca 2019. s početkom u 19:30 u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića Naklada OceanMore predstavit će knjigu “Zapisi iz Stranice Gornje” Ljiljane Đorđević i Ede Popovića.

Sudjeluju: autori Ljiljana Đorđević i Edo Popović, uz moderaciju urednice Nataše Medved.

**

Nismo došli ovdje da budemo arhitektica i pisac, da preslikamo velegradski komfor i rutinu, da tražimo gradske sadržaje. Komfor i rutina uspavljuju čovjeka, otupljuju ga, čine ga pasivnim i poslušnim. Izići iz komfora i rutine znači biti prisutan, u kontaktu sa svijetom i sadašnjosti. Ako ste ikada hodali bosi u prirodi, znate o čemu govorimo. Hodati bos u prirodi čista je meditacija, prisutnost. Malo je vjerojatno da će se bosom hodaču dogoditi kakva nezgoda; toliko je usredotočen na svaki korak, na okolicu, da je mogućnost uganuća noge, ugriza zmije ili slične nezgode mnogo manja nego kad hoda u cipelama.

Nećemo se odreći svojih zanimanja, ali prije svega došli smo ovdje da pokušamo iskrčiti vlastitu čistinu, onako kako je poima Rüdiger Safranski u knjizi eseju „Koliko globalizacije čovjek može podnijeti?“. Iskrčiti čistinu, piše on, znači njegovati način mišljenja i ponašanja koji se baš i ne uklapa u globalističku histeriju, to naime znači usporavanje, svojeglavost, smisao za orijentaciju, isključivanje, nedostupnost. Došli smo ovdje, ostanimo još kod Safranskog, da pokušamo biti suvereni. A suveren je, kaže on, onaj tko sam odlučuje o tome u što će se uplesti, a u što neće, koji ima osjećaj za ono što ga se doista tiče, koji razlikuje stupnjeve hitnosti i spozna doseg vlastitog djelovanja.

(autori)

Ljiljana Đorđević Edo Popović

Zapisi iz Stranice Gornje

  • Naklada OceanMore 11/2019.
  • 168 str., meki uvez
  • ISBN 9789533321004

Ovo nije priručnik za život na selu. 'Zapisi iz Stranice Gornje' govore o nekim našim iskustvima na imanju, a sve što se može shvatiti kao neko uputstvo, vrijedilo je samo za nas i samo u trenutku kad smo to radili. Već sljedećeg dana situacija je u vrtu i voćnjaku nova, drukčija, jučerašnje iskustvo ne može se u cijelosti primijeniti. Život na imanju i poslove na imanju shvaćamo više kao put kojim idemo dok se sve oko nas u svakom trenutku mijenja i preobražava, a ne kao krutu rutinsku primjenu naučenih umijeća i vještina. (Ljiljana Đorđević i Edo Popović)

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –