Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 30.06.2022.

Nakladnička kuća Hangar 7 obilježava završetak projekta 'Spekulativna fikcija – prošlost, sadašnjost, budućnost'
Održava se
01.07.2022. u 19h

Grad i Grad Miéville China

Nakladnička kuća Hangar 7 poziva vas na druženje povodom privođenja kraju njihovog projekta "Spekulativna fikcija – prošlost, sadašnjost, budućnost" koji je sufinancirala Kreativna Europa. Ovaj mini event održat će se u petak, 1. srpnja 2022. s početkom u 19 sati, u prostoru WESPA Spaces (dvorana Indigo) na adresi Zavrtnica 17, Zagreb.

Program će trajati do 22:00 h, biti će to ležeran mix razgovora, kave, kroasana i prigodnih poklona za posjetitelje... i naravno, odličnih knjiga.

Fokus događanja će biti stavljen na roman "Grad i Grad" Chine Miévillea, koji je jedan od ukupno osam naslova projekta. Također će biti predstavljen i najnoviji H7 (SPACE)BOX, Book Box skrojen posebno za roman "Grad i Grad".

Glavni urednik nakladničke kuće Hangar 7 Davorin Horak ukratko će se osvrnuti na sve naslove projekta, kakva je bila njihova percepcija, te vas malo zabaviti zanimljivostima “sa snimanja”, raznim dogodovštinama iz procesa proizvodnje, što je bilo jednostavno, a što zahtjevno…

Nakon toga na programu slijedi kratka povijest europskog SF-a, od začetaka kada je ujedno bio i jedini, do danas kada književnom scenom SF-a dominiraju primarno američki proizvodi. Cilj nije proizvesti neku nepotrebnu i umjetnu podjelu već se naprosto uputiti malo dublje u povijest gdje se nalaze prvi izvori onoga što je oblikovalo suvremeni SF, a nedvojbeno je europskog karaktera. Od Lukijana iz Samozate preko Margaret Cavendish, Jonathana Swifta, Holberga i Mary Shelley do H. G. Wellsa, Olafa Stapledona, Karin Boye, Čapeka, Lema, te suvremenih Jeschkea, Dukaja i Olge Ravn.

Potom će uslijediti razgovor s prevoditeljem romana "Grad i Grad", Domagojem Čavrakom. Saznat ćete po čemu je britanski autor China Miéville poseban i koliko ga je bilo zahtjevno prevesti na hrvatski. Što je to zapravo weird fiction i kako se Mievilleovi romani uklapaju u suvremenu viziju SF-a.

Kao zadnja točka programa biti će prikazana prva epizoda mini serije The City & the City, koja je snimljena upravo prema romanu "Grad i Grad" Chine Miévillea.

Knjige projekta biti će dostupne za kupovinu po posebnoj akcijskoj cijeni. I osim ako želite potrošiti nešto na knjige, za sve ostalo se pobrinuo Hangar 7. Tko ne pije kavu, bit će i ostalih napitaka u sklopu coffee breaka, a svakog očekuje i poklon vrećica. Također pozvani su i svi zainteresirani book-blogeri za koje su pripremljene posebne vrećice sa zanimljivim knjiškim artiklima, stoga je poželjna prijava da bi se osigurao dovoljan broj vrećica.

Prijava je potrebna samo za book-blogere, i vrlo je jednostavna, samo treba na mail info@hangar7.hr potvrditi dolazak s imenom bloga/Facebook ili Instagram accounta.

Izvor: Inverzija.net

China Miéville

Grad i Grad

  • Prijevod: Domagoj Čavrak
  • Hangar 7 05/2022.
  • 328 str., meki uvez
  • ISBN 9789538408021
  • Cijena 149.00 kn

'Grad i Grad' egzistencijalni je weird fiction roman britanskog pisca i aktivista China Miévillea, koji doseže začudne metafizičke i tekstualne visine. Prema navodu Timesa, često se poziva na Kafku i Orwella čim tekst odiše imalo neobičnim, no u slučaju Miévilleova romana 'Grad i Grad' usporedba je ispravna.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –