Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 26.01.2016.

Noć muzeja 2016. u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke
Održava se
29.01.2016. u 18h

U Noći muzeja 2016. posjetitelji će kroz Stalni postav Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke saznati informacije o njezinom privatnom životu, spisateljskoj karijeri, aktivističkom i feminističkom radu i svjetski priznatom angažmanu u političkom novinarstvu.

Centar za ženske studije se pridružuje ovogodišnjoj temi Noći muzeja programom "Zagorka i Strossmayer". Program je ujedno je i uvod u godinu u kojoj se obilježava i 100. obljetnica praizvedbe "Gričke vještice" u HNK.  

Glavnu idejnu smjernicu za angažirani spisateljski rad Zagorki je dao J.J.Strossmayer, naglašavajući važnost ravnopravnosti žena i muškaraca: "Ima u historiji jedna strašna epoha koja je ženu postavila ispod svake divlje životinje. To je doba Malleusa maleficaruma. Ta je nauka žigosala zdravu i učenjačku pamet najnižim praznovjerjem prema ženi. Da je žena imala bilo kakvo pravo na javni život, ne bi se taj zakon mogao provesti, a kamoli dogoditi da on kroz vjekove krvavo uništava ženske živote. To historijsko razdoblje moglo bi pružiti našoj Zagorki mogućnost, da, unatoč opće indolencije za ženska prava, probudi ponos uvrijeđene žene. Čitajući te nečovječnosti i nepravde prema ženama, probudile bi žene u sebi uspavani otpor i to bi izazvalo burni prosvjed te bi imalo velikog upliva na osviještenje svih duhova oko nas, da je žena ravnopravno ljudsko biće."

J.J.Strossmayer prepoznao je Zagorkin talent za političku analizu i podržao njezin novinarski rad i uredništvo u časopisu Obzor i time je direktno ukazao na važnost osnaživanja ženskih prava i inzistiranju na ženskom zvanju političke novinarke.

Njezin angažman kao urednice i autorice velikog broja tekstova u Obzoru, poznat je, a tim će povodom Lidija Dujić održati predavanje pod nazivom "Strossmayerova podrška Zagorkinom političkom novinarstvu" u kojem će pokazati Zagorkino političko djelovanje na primjeru časopisa Hrvatica, časopisa izrazito snažne nacionalne orijentacije, ali i proaktivne socijalne i feminističke politike. Predavanje će se održati u 20,30 sati i zbog ograničenog prostora, treba se ranije prijaviti.

Zagorka je 1896. godine započela svoju novinarsku karijeru u Obzoru kao jedina žena u redakciji, kao prva hrvatska politička novinarka i za vrijeme demonstracija protiv režima bana Khuena Hedervaryja 1903. godine, urednica Obzora. Njezin politički angažman proširen je i aktivističkom djelatnošću  - organizacijom prvih ženskih demonstracija na trgu Sv. Marka koju Lea Jager Kralj opisuje u prvoj epizodi svog stripa "Zagorka biografija" kojeg posjetitelji/ce mogu razgledati na izložbi u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke. U drugoj epizodi stripa bavi se njezinom prisilnom udajom za dvostruko starijeg muškarca kojem je predstavljala izuzetno dobar miraz, autorica ukazuje na položaj žena u Austro-ugarskoj monarhiji i (ne)prilikama s kojima su se susretale.

Za ljubitelje/ice filmske umjetnosti osigurano je vrijeme za prikazivanje filma Biljane Čakić Veselič: Zagorka.             

***

Noć muzeja 2016. održat će se 29. siječnja 2016. od 18:00 sati do 01:00 sat iza ponoći. Jedanaestu Noć muzeja obilježava tema pod nazivom Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer, hrvatski mecena. Tema je odabrana s ciljem odavanja počasti jednom od najznamenitijih i najutjecajnijih hrvatskih ličnosti 19. st., političaru i biskupu čija je dvjestota godišnjica rođenja obilježena prošle godine. Stoga će se u Noći muzeja 2016. još jednom posebno naglasiti utjecaj biskupa J. J. Strossmayera na formiranje pojedinih muzeja i stvaranje zbirki, kao i na ozbiljnu namjeru otvaranja sakralnih muzeja.                                

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –