Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 06.02.2020.

Norveška književnica Vigdis Hjorth u Zagrebu predstavlja 'Nasljedstvo'
Održava se
13.02.2020. u 18h

Predstavljanje romana jedne od najzanimljivijih i najnagrađivanijih norveških književnica Vigdis Hjorth, "Nasljedstvo" (u prijevodu Anje Majnarić, Naklada Ljevak, 2019), održat će se u četvrtak, 13. veljače u 18 sati u KIC klubu u Zagrebu (Preradovićeva 5).

S autoricom će razgovarati Ivana Bodrožić uz prevoditelje Anju Majnarić i Mišu Grundlera.

"Nasljedstvo" (Arv og miljø, 2016), dobitnik Nagrade norveških knjižara (2016) i Nagrade norveških književnih kritičara (2016), započinje kao klasična priča o disfunkcionalnim obiteljskim odnosima. Četvero djece spori se oko nasljeđivanja dviju susjednih brvnara na otoku koje su oduvijek u posjedu obitelji. No kritika naglašava bergmanovsko hvatanje u koštac s mučnim intimnim temama u pokušaju da se dođe do razrješenja.

Vigdis Hjorth norveška je spisateljica rođena 1959. godine u Oslu. Studirala je filozofiju, književnost i političke znanosti. Autorica je dvadeset romana za djecu i odrasle. Romani su joj nagrađivani najprestižnijim književnim nagradama, poput nagrade Aschehoug (2025) i Nagrade norveških knjižara (2012., 2016). 

Roman "Nasljedstvo" u Norveškoj je postao bestseler, između ostalog i zato što su čitatelji prepoznali autoričinu obitelj u priči o unutarobiteljskoj destrukciji, odnosno pročitali "Nasljedstvo" kao prikrivenu autobiografju Vigdis Hjorth. Njezina sestra Helga Hjorth bila je toliko uvrijeđena "Nasljedstvom" da je napisala vlastiti roman "Fri vilje" koji je također postao bestseler. 

"Nasljedstvo" je mučna priča o pokušaju glavne junakinje da raščisti obiteljske odnose nakon očeve smrti. Pred više od dvadeset godina glavna junakinja prekinula je sve kontakte s članovima najuže obitelji nakon što je oca optužila za spolno zlostavljanje, a njezina majka i sestre nisu joj povjerovale. 

Vigdis Hjorth

Nasljedstvo

  • Prijevod: Anja Majnarić
  • Naklada Ljevak 12/2019.
  • 344 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533553740
  • Cijena 139.00 kn

'Nasljedstvo' je mučna priča o pokušaju glavne junakinje da raščisti obiteljske odnose nakon očeve smrti. Pred više od dvadeset godina glavna junakinja prekinula je sve kontakte s članovima najuže obitelji nakon što je oca optužila za spolno zlostavljanje, a njezina majka i sestre nisu joj povjerovale.

– Vigdis Hjorth Interview –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –