Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 10.05.2023.

9. Zagreb Book Festival u znaku Promjene!
Održava se
22.-26.05.2023.

Deveto izdanje književne i kulturne manifestacije Zagreb Book Festival održat će se 22. – 26. svibnja u Kulturno-informativnom centru (KIC) te Knjižari Ljevak. Već tradicionalno u fokusu će biti goruća društvena pitanja, književnost, recentna književna djela te domaći i strani autori. 

Zagreb Book Festival važno je mjesto na književnoj i kulturnoj mapi Zagreba i Hrvatske – već godinama spaja književnost i globalno važne aktualne probleme, umjetnost i politiku, kreativce i intelektualce čija nas misao inspirira i potiče na kritičko razmišljanje.

Ove se godine festival održava po deveti put, s krovnom temom „Promjena“. 

Svijet u kojem živimo prepun je ruptura, bolnih procjepa s kojima treba živjeti i nositi se kako u svakodnevici tako i na širem životnom planu. Lom postaje jedini kontinuum, nepredvidivo postaje jedino predvidivo. Čovjek je prožet strahom od budućnosti u polju intimnog, političkog, društvenog, ekološkog, egzistencijalnog. Osjećaj nesigurnosti postaje temeljni osjećaj. Vrijeme pandemije promijenilo je ljudske odnose, otvorilo mnoge pandorine kutije u čovjekovoj nutrini te na kušnju stavilo psihološku izdržljivost. Svoju je samosvojnost nesklonu čovjeku pokazala i priroda na više načina, između ostalog, kroz elementarne nepogode koje su dodatno narušile osjećaj stabilnosti i sigurnosti – Zemlja koja se iznutra preslaguje i trese živi neki svoj život. Time je osim tla pod nogama poljuljano i ono temeljno uvjerenje o dometu čovjekova utjecaja – moć i nemoć odmjerile su i još uvijek odmjeravaju snage.

Preslagivanje izvana nužno zahtijeva i preslagivanje iznutra – promjenu! Pitanje ostaje kakvu promjenu trebamo, iz kojeg izvora i impulsa bi ta promjena trebala doći, te s kojim vrijednostima. Prije (s)kretanja valjalo bi stati, zapitati se, osluhnuti. Iako se čežnja za obnovom unutarnjeg prostora kao i ljudskih odnosa može činiti utopijska, ona je nužna – zaokret i prilagodba novome svijetu kakav jest jedini je način da život postane više od preživljavanja. Teme koje ove godine donosi Zagreb Book Festival odnose se upravo na promjene u ljudskim odnosima, nadasve u čovjekom odnosu prema samome sebi, a onda i prema Drugome. Povjerovati u promjenu i pronaći iskru iz koje bi potekla, pojavljuje se kao moguća stvarnost.

Zagreb Book Festival i ove će godine ugostiti tridesetak autora iz Hrvatske i inozemstva kroz različite formate događanja – panel diskusije, promocije knjiga, razgovore i dječji program, a ove godine bit će predstavljena i dva nova programska formata – „Storytelling“ i „Knjige i vino“.

Među gostima Festivala naći će se Jeannette Fischer, Vigdis Hjorth, Nika Kovač, Damir Karakaš, Nataša Jokić-Begić, Pamela Perkić, Duje Kovačević, Miranda Novak, Dora Šustić, Sibila Petlevski, Gloria Lujanović, Nora Verde, Jelena Pervan, Dubravka Zima i drugi.

Svi programi održavat će se u prostoru KIC-a u Preradovićevoj 5 kao i u Knjižari Ljevak i Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića. Ulaz na sve programe je besplatan.

Paneli: ljubav, anksioznost i strah, društvene promjene

I ove godine središnji programski format Festivala čine panel diskusije koje će se održavati u prostorima KIC-a. O promjeni pogleda na ljubav te pokušaju davanja odgovora na pitanje treba li ljubav modernizirati, razgovarat će Dora Šustić, Ivana Bodrožić i Marina Vujčić. Premijerno će biti i predstavljen programski format „Knjige i vino“ u kojemu će sudjelovati Damir Karakaš u kafiću KIC gdje će se uz vino razgovarati o tome kako nas promjene oblikuju. 

Sve što smo prošli i sve što prolazimo zadnjih godina (pandemija, potresi, rat, inflacija, tehnološki napredak) donijelo nam je osjećaj nesigurnosti koja je postala temeljni osjećaj današnjice. Prožeti smo strahom – društvenim, političkim, ekološkim, egzistencijalnim. Strahom, kako od budućnosti, tako i nas samih i naših međusobnih odnosa. O temi anksioznosti i straha govorit će švicarska psihoanalitičarka Jeannette Fischer, Nataša Jokić Begić i Monika Herceg. O društvenim promjenama i pitanjem kakve promjene trebamo govorit će Nika Kovač, Marko Tomaš i Tomislav Klauški. Drugi specijalni programski format koji će također biti premijerno predstavljen je „Storytelling“ u kojemu će Emir Imamović Pirke, Borna Sor i Nora Verde pričati o vlastitim promjenama koje su im važne jer dobre priče važno je čitati, ali i slušati.

Na Festivalu gostuje i najčitanija norveška autorica Vigdis Hjorth, koja je za svoj roman „Je li majka umrla?“ bila nominirana za ovogodišnjeg Bookera! Roman „Je li majka umrla?“ šokantna je i brutalno iskrena priča o najfundamentalnijim čežnjama i razočaranjima u našim životima. Svojim prepoznatljivim glasom autorica postavlja pitanje kako se pomiriti s prošlošću kad ne postoji mogućnost dobivanja zadovoljštine a niti prihvaćanja onog što se dogodilo.

Više detalja pronađite na Facebook te web stranici Festivala!

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –