Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vigdis Hjorth

Je li majka umrla?

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Munib Delalić
  • 10/2021.
  • 344 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533555256
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Sama sam kriva za situaciju u kojoj sam se našla. Sama sam odlučila napustiti muža, napustiti obitelj i napustiti domovinu prije gotovo tri desetljeća iako možda i nisam imala nekog izbora, ovisi o tome kako tko na to gleda. Napustila sam muža i obitelj zbog čovjeka koji im je bio sumnjiv i zbog posla koji im je uvredljiv jer izlagati slike njima je nešto sramotno. Pritom ne doći kući kad se otac razbolio, ne doći ni kad je otac umro, ne doći na očev pokop – kako se prema tome odnositi? To im je bilo strašno, ja sam im bila strašna, strašno im je bilo već to što sam otišla od njih, što sam ih osramotila, i pritom ne doći na očevu sahranu… No meni se to strašno dogodilo puno prije."

Slikarica Johanna napustila je obitelj u Norveškoj koja nije podržavala njezinu želju da se bavi slikarstvom i posljednjih 30 godina provela u Americi s mužem i sinom. Nakon što joj muž umre, Johanna se vraća u rodnu Norvešku na poziv poznate likovne galerije da priredi retrospektivnu izložbu. Johanna s majkom i ostatkom obitelji u Norveškoj nije komunicirala godinama, no ono što se isprva činilo običnim zastojem u komunikaciji koji se može nadoknaditi, pomalo se pretvorilo u ranu koju nije moguće zaliječiti. Što je ostalo od života u Norveškoj koji je davno ostavila za sobom? Što očekuje da će pronaći nakon što se vratila?

Nakon nagrađivanog romana "Nasljedstvo", novi roman jedne od najuglednijih i najčitanijih norveških autorica Vigdis Hjorth bavi se disfunkcionalnim odnosom između majke i kćeri.

Roman "Je li majka umrla?" šokantna je i brutalno iskrena priča o najfundamentalnijim čežnjama i razočaranjima u našim životima. Svojim prepoznatljivim glasom autorica postavlja pitanje kako se pomiriti s prošlošću kad ne postoji mogućnost dobivanja zadovoljštine niti prihvaćanja onog što se dogodilo.

Briljantan roman koji na površinu iznosi gotovo fizički bolne emocije. Vigdis Hjorth ovim romanom dokazuje zašto je među najcjenjenijim norveškim autorima. – VG 

Vigdis Hjorth norveška je spisateljica rođena 1959. godine u Oslu. Studirala je flozofju, književnost i političke znanosti. Autorica je dvadeset romana za djecu i odrasle. Romani su joj nagrađivani najprestižnijim književnim nagradama, poput nagrade Aschehoug (2025) i Nagrade norveških knjižara (2012.). Za knjigu "Nasljedstvo" nagrađena je Nagradom norveških knjižara (2016.) i Nagradom norveških književnih kritičara (2016.), a nominirana je i za prestižnu Nagradu Nordijskog vijeća.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –