Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 17.11.2005.

Novi Andrić i Dežulović iz Durieuxa

Izdavačka kuća Durieux upravo je objavila dva nova naslova domaćih autora. Zbirku pjesama "Pjesme iz Lore" Borisa Dežulovića i "Simurg", autobiografski intoniranu prozu jednog od najvažnijih hrvatskih pisaca, povjesničara i intelektualca Stanka Andrića.

"Pjesme iz Lore" su krajnje političke pjesme na temu domovinskog rata i razdoblja od 1995. do danas. Oblikovane su kao pastiši nacionalističkog veteranskog diskurska hrvatske desnice, u klasičnom stilu angažirane poezije kabarea dvadesetog stoljeća. U njima monološki, u direktnom govoru progovaraju mladi desničari o svom ratovanju. U njima autor rekonstruira jedan svijet tragične zablude i manipulacije, smiješan žargon autentičnosti suvremene hrvatske desnice čije su posljedice strašne: za žrtve kao i za one koji ga govore. Zbirka "Pjesme iz Lore" je dokument dubokog autorovog revolta - neka vrsta ironične antologije govora mržnje, crnohumorna rekapitulacija tužnog, agresivnog, subkulturnog svijeta.

Autobiografski intoniranu prozu "Simurg" Stanka Andrića krasi izrazito lirska, intimna reminiscencija na bukoliku slavonske ravnice. S odrastanjem pripovjedač otkriva panonski zavičaj kao duboki pejsaž natopljen poviješću, doslovno kao "civilizaciju" koja seže beskonačno duboko u vrijeme: prvo ono povijesno uključujući i ono pretpovijesno, prenošeno samo nesvjesnom i mitskom predajom. U toj dalekoj dubini pisac nalazi mitsku pticu Simurga, metaforu spoznaje.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –