Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 19.10.2015.

Novo izdanje dječje knjige MA i LU Ljerke Car Matutinović
Održava se
22.10.2015. u 12h

Duhovita, zabavna i topla dječja knjiga koja govori o bratskoj ljubavi i antagonizmu kroz dogodovštine dvojice nestašnih blizanca i njihove bake dobila je svoje novo izdanje.

Dvadeset i pet godina nakon posljednjeg izdanja knjige "MA i LU" nakladnička kuća Funditus objavila je novo izdanje, nadopunjeno dvjema novim pričama. Tom se knjigom pjesnikinja, esejistica i prevoditeljica Ljerka Car Matutinović prvi put 1988. godine obratila dječjoj čitateljskoj publici.

Prije četvrt stoljeća Ma i Lu bili su dio školske lektire, autorica je gostovala u brojnim školama, a mali su učenici i sami tada izmišljali dogodovštine blizanaca Ma i Lu. Stjecajem nes(p)retnih političkih okolnosti i utjecaja, knjiga je prestala biti dio školske lektire, privatizacijom tadašnjeg izdavača nestala je s polica knjižara, ostala živjeti tek u sjećanjima negdašnjih školaraca, nepravedno zanemarena u preporukama za nove generacije.

Novo izdanje nosi naziv "Duplići MA i LU" i osim što je osuvremenjeno (izmijenjeni su svi tehnološko i društveno zastarjeli modeli predmeta, ponašanja, društvenih pojava i govora), nadopunjeno (autorica je dopisala dvije nove zgode nestašnih blizanaca), ono je i ilustrirano novim ilustracijama nagrađivanog grafičkog dizajnera i ilustratora Luke Jurasa.

Knjiga se sastoji od 25 poglavlja, točnije 25 zgoda dvojice braće, nestašnih blizanaca, čije su dogodovštine pogonjene bujnom, živom, neobuzdanom maštom.

Skinuti Zvijezdu Večernjicu ili Mjesec s neba, uhvatiti oblak ili otići u Zanzibar, upustiti se u morsku avanturu, doživjeti nuklearnu kišicu ili nagovoriti diva da izađe iz boce… sve to i štošta drugo možda bi bio problem nekim dječacima. Ali, blizancima MA i LU – nikako ne!

Ljerka Car Matutinović

Predstavljanje knjige "Duplići Ma i Lu", Ljerke Car Matutinović održat će se u četvrtak, 22. listopada u 12 sati na Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice u Zagrebu (Starčevićev trg 4).

Knjigu će, uz autoricu, predstaviti Ranka Javor, voditeljica Hrvatskog centra za dječju knjigu, Dubravka Težak, književna kritičarka, Tajana Obradović, urednica i nakladnica, Dubravko Sidor, dramski umjetnik.

U glazbenom dijelu nastupaju Marko i Luka Matutinović.

Ljerka Car Matutinović

Duplići Ma i Lu

  • Funditus 10/2015.
  • 108 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789535693871
  • Cijena 100.00 kn

Skinuti Zvijezdu Večernjicu ili Mjesec s neba, uhvatiti oblak ili otići u Zanzibar, upustiti se u morsku avanturu, doživjeti nuklearnu kišicu ili nagovoriti diva da izađe iz boce… sve to i štošta drugo možda bi bio problem nekim dječacima. Ali, blizancima MA i LU – nikako ne.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –