Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ljerka Car Matutinović

Duplići Ma i Lu

  • Nakladnik: Funditus
  • 10/2015.
  • 108 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789535693871
  • Cijena: 13.27 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Skinuti Zvijezdu Večernjicu ili Mjesec s neba, uhvatiti oblak ili otići u Zanzibar, upustiti se u morsku avanturu, doživjeti nuklearnu kišicu ili nagovoriti diva da izađe iz boce… sve to i štošta drugo možda bi bio problem nekim dječacima. Ali, blizancima MA i LU – nikako ne. Nestašni, glasni, ma živo srebro, rijetko će se složiti, češće zaiskriti u razmiricama, no duplići MA i LU nisu sebični. Baš svakom dječaku i djevojčici koji zapamte lozinku otkrit će svoj čarobni svijet pustolovine, humora i igre.

Duhovita, zabavna i topla dječja knjiga koja govori o bratskoj ljubavi i antagonizmu kroz dogodovštine dvojice nestašnih blizanca i njihove bake, "MA i LU" Ljerke Car Matutinović, prvi put je objavljena 1988. godine. Novo izdanje nosi naslov "Duplići MA i LU" i osim što je osuvremenjeno (izmijenjeni su svi tehnološko i društveno zastarjeli modeli predmeta, ponašanja, društvenih pojava i govora), nadopunjeno (autorica je dopisala dvije nove zgode nestašnih blizanaca), ono je i ilustrirano novim ilustracijama, nagrađivanog grafičkog dizajnera i ilustratora Luke Jurasa.

Knjiga se sastoji od 25 poglavlja, točnije 25 zgoda dvojice braće, nestašnih blizanaca, čije su dogodovštine pogonjene bujnom, živom, neobuzdanom maštom. Rukopis karakterizira autoričino vrlo slikovito, ležerno, neposredno i duhovito kazivanje ispunjeno brojnim iznenađenjima. Iz zgode u zgodu, spisateljica čitatelja vješto uranja u književno djelo, posvećujući pri tom iznimnu pažnju kompoziciji djela i povezujući zgode zlatnom niti zanimanja.

Književno suverena, a istovremeno šarmantna, duhovita, razigrana i zabavna, knjiga "Duplići Ma i Lu" izvrsna je knjiga za ulazak djeteta u svijet književnosti.

**

"Priče su sazdane od realnih situacija iz svakodnevice koje prerastaju u bajkovite maštarije. Naime, poštujući strukturu fantastične priče i rabeći mjerila njezinih širokih mogućnosti, Ljerka Car Matutinović ostvaruje sjajno bogatstvo mašte i zvuka gradeći vlastitu viziju dječjega svijeta u kojoj se gube granice između realnoga i irealnoga.
 
Motivi su u pravilu jednostavni, katkad banalni, a najčešće završavaju svađom i tučnjavom blizanaca što diktira i autoričin način kazivanja. Naime, lagana fabularna nit provlači se od početka priče kroz lirsko tkivo koje popunjavaju zanimljivi, maštoviti dijalozi u koje su interpolirani zagrebački žargon i dječje leksičke igre, da bi se pri kraju ritmički ubrzala i završila u urnebesnom kovitlacu dječjih razmirica.

(...)

Priču Kako su MA i LU postali bubice u uhu mogli bismo protumačiti kao kerolovsku varijaciju nonsensnoga fabuliranja. Budući da su blizanci postali preveliki da bi joj obojica sjedila u krilu, autorica ih smanjuje kako bi mogla staviti svakoga u jedno uho i tako se jednostavnije voziti u tramvaju. Nastaje bizarna situacija u kojoj su blizanci samo ćućorili između sebe i zekali se, a autorica se jedva suzdržavala da ne prasne u smijeh usred punog tramvaja slušajući komunikaciju blizanaca kroz svoju glavu. A promjena blizanačke veličine prouzročit će u priči još mnoštvo uzbudljivih, nonsensnih i apsurdnih događanja.
 
Sve su priče prožete humorom koji proizlazi iz hiperbolizacije postupaka, iz dječje naivnosti, iz iznenadnih nonsensnih obrata i iz autoričine nepredvidive maštovitosti."

Iz recenzije, Dubravka Težak

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –