Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nikša Sviličić

Programiranje igranog filma 2 : Komunikacijska studija semiotičko-narativnih elemenata scenarija koji potiču gledanost igranog filma

  • Nakladnik: Funditus
  • 12/2016.
  • 334 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789535903451
  • Cijena: 19.91 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga koja je, prema autorovim riječima, promišljana dugi niz godina, analizira velik broj različitih narativno-semiotičkih, scenografskih i mizanscenskih atributa upotrijebljenih u hrvatskim igranim filmovima od samostalnosti Hrvatske do danas te nastoji dati znanstveni odgovor na hipoteze koje ekspresivnost semiotičko-naracijskog scenarističkog izraza koreliraju s recepcijom publike hrvatskoga igranog filma.

U prvom tomu naglasak je na teorijskoj podlozi međudjelovanja raznih elemenata cjelovečernjeg igranog filma, kao i njegove recepcije i percepcije od strane publike, a govori se i o utjecaju emocija na filmsku publiku te o sociokulturnim specifičnostima domaćeg cjelovečernjeg filma.

U drugom tomu knjige naglasak je na znanstveno istraživačkom radu, pri čemu se analizira čitav niz filmskih semiotičko-narativnih atributa, s ciljem dokazivanja mogu li i (ako mogu) u kojoj mjeri "programirani elementi" cjelovečernjeg igranog filma utjecati na recepciju i percepciju filmske publike.

Knjiga analizira cjelokupnu cjelovečernju igranu produkciju od hrvatske samostalnosti, odnosno od 1991. do 2012. godine, a cilj istraživanja jest multivarijantnom analizom provjeriti u kojoj mjeri određeni narativno-semiotički filmski motivi posredno i/ili neposredno koreliraju s izvjesnošću uspjeha hrvatskoga dugometražnog filma. 

Dr. sc. Nikša Sviličić rođen je 1970. u Osijeku. Od najranijeg djetinjstva živi u Splitu gdje istovremeno završava srednju medicinsku i srednju glazbenu školu „Josip Hatze“, a potom u Zagrebu paralelno završava tri fakulteta (Filozofski fakultet, Akademiju dramske umjetnosti i Fakultet političkih znanosti). Znanstveni magisterij brani 1999. na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, a zatim pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i dva doktorata iz područja informacijskih znanosti te književnosti i filmologije a treći doktorat, iz komunikologije, brani 2017. pri Doktorskoj školi humanističkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Bavi se znanstveno-istraživačkim radom i autor je više desetaka originalnih znanstvenih radova, objavljenih u relevantnim znanstvenim časopisima te knjiga: "Antropološka paradigma komunikacijskih aspekata prikazivanja, percepcije i vrednovanja muzejskih online sadržaja", Institut za antropologiju, Zagreb, 2010., "Interpersonalna komunikacija" (autori: Kamilo Antolović i Nikša Sviličić), "K&K promocija", Zagreb, 2016. te "Programiranje igranog filma 1 i Programiranje igranog filma 2", Funditus, Zagreb, 2016. 

Kao UNESCO-ov ekspert za multimedijske tehnologije 2001. boravi na Korean University of Technology u Južnoj Koreji (Seul) i predaje kolegije „Multimedijske tehnike“ i „Non – linear movie editing“, a od 2002. do 2004., kao dobitnik prestižne Fulbrightove stipendije, predaje na više znanstvenih ustanova u SAD-u.

Dobitnik je brojnih nagrada za rad u različitim područjima, a njegov cjelovečernji igrani film "Vjerujem u anđele" jedan je od najnagrađivanijih hrvatskih filmova od strane festivalskih publika diljem svijeta.

Vlasnik je i programski direktor poslovne škole „Proactiva“, specijalizirane za menadžersku edukaciju iz područja „soft skill“ tehnika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –