Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Suzana Bosnić Majcenić

Pod zemljom u velikim cipelama

  • Nakladnik: Funditus
  • 06/2013.
  • 116 str., meki uvez
  • ISBN 9789535693819
  • Cijena: 10.49 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Pod zemljom u velikim cipelama" nudi život kakav jest - često bez happy enda, ogoljen, stvaran, ciničan, bez smisla za kojim tragamo i bez objašnjenja. Likovi priča uvlače se pod kožu i svojom životnošću zrcale nas same, baš kao što i osjećaji koje priče pobuđuju u potpunosti nalikuju na naše trenutke sreće i poniženja. Propitujući fenomene otoka, urbaniteta, djetinjstva, ljubavi, svakodnevice, obitelji i identiteta u suvremenom društvu, autorica, stilski dojmljivim zapisima, nenametljivo ocrtava sliku vremena gledanu očima žene, djeteta ili muškarca, istodobno prenoseći koloplet nostalgičnih, magičnih, mračnih, samoironičnih, erotičnih i nježnih slika koje izviru iz naizgled neutralne opservacije života.


**


Kratke priče kojima se autorica predstavlja u ovoj knjizi samo na prvi pogled mogu biti promatrane kao nastavak ili odvjetak svojevrsnog novog uzleta vrlo kratke proze, koja u sjećanje bez daljnjega priziva mjestimice hladni asketizam pisaca kvorumaške generacije. Ponešto dublji uvid u prozni prvijenac Suzane Bosnić u njezinim će krajnje koncentriranim rečenicama otkriti, međutim, ponajprije poeziju žudnje za prošlim vremenima, upamćenim događajima i izgubljenim ljubavima. Upravo je ta žal za negdašnjim kroz krhki mehanizam prisjećanja ono što ovim pričama daje neophodno potrebnu autentičnost, te na taj način autoricu predstavlja kao i više nego dobrodošlo osvježenje na domaćoj literarnoj sceni.

Tomislav Zajec
 

Radoznalog i razbuđenog čitatelja knjiga kratkih priča Suzane Bosnić Pod zemljom u velikim cipelama vodi po različitim "tekstualnim bojišnicama" njezinih iskustava i pustolovnih otkrića. Između ljubavi i smrti, kao naizgled udaljenih tematskih (i životnih) čvorišta, u pričama i s pričama traži se ono nešto izgubljeno u svijetu koji se predaje vrtoglavosti i opsesijama, brzini u kojoj promiču i zaboravljaju se velike i male ljubavi, obične i nerazumne smrti… Pisani sigurno o nesigurnom, s različitim namjerama, tekstovi neobičnih prizora, uzbudljivih slika i sintagmi, iznenadnih uvida i pogleda na ono što je okružuje, prati i ne napušta, čitatelja zavode imenima i simbolima (od Sophie Loren, Nikole Tesle do Spinoze), od pričanja do prešućivanja, mudrosti i šutnje… Kratke priče Suzane Bosnić, koje se gotovo redovito promeću u njima srodne, ili manje bliske oblike, traže ono što je njihovim junacima uskraćeno i što im je život oduzeo. Bizarno na trenutak, šokantno i nesigurno, nerijetko se, u ovoj raznorodnoj, fragmentarnoj, lijepoj i neobičnoj knjizi, mijenja za one trenutke padajućih zvijezda, pogleda u beskraj svemira i njegovu neizvjesnost, pretvara u žudnju, nostalgiju kakvu već donosi pjesma starinskog ormara ili neka druga sretnija priča.

Miroslav Mićanović
 

***
 
Suzana Bosnić rođena je na prvi dan jeseni 1976. godine u Splitu.Odrastala je na Korčuli u mjestu Blato, a 1999. godine odlučuje promijeniti adresu stanovanja te seli u Zagreb. Upisuje studij Informatike. Počinje raditi kao novinarka. U to vrijeme otkriva radionicu kratkih priča u Centru za kreativno pisanje pod vodstvom Miroslava Mićanovića. Kratke priče su se nizale jedna za drugom dok nije nastala čitava zbirka. Nastavlja s radionicama u CeKaPe-u pod vodstvom Tomislava Zajeca te Marinka Koščeca. Neke njene priče objavljene su u književnom časopisu Tema, časopisu za književnost Quorum i zbirci kratkih priča Krom i Pakao, a neke i nagrađene.

Suzana Bosnić Majcenić rođena je 1976. u Splitu. Odrastala je u Blatu na Korčuli. U Zagreb se seli 1999. Dosad su u izdanju nakladničke kuće Funditus objavljene njene dvije knjige: zbirka kratkih priča "Pod zemljom u velikim cipelama" (2013.) i roman "Tolba" (2015.).

Za knjigu "Tolba" dobila je stimulaciju Ministarstva kulture Republike Hrvatske za najbolja ostvarenja na području književnog stvaralaštva u 2015. godini.

Bibliografija: 

- "Krom i pakao", zbirka kratkih priča (više autora), CeKape – Centar za kreativno pisanje, Zagreb, 2012.
- "Pod zemljom u velikim cipelama", zbirka kratkih priča, Funditus, Zagreb, 2013.
- "Tolba", roman, Funditus, Zagreb, 2015.
- "Gruba ljubav", roman, Funditus, Zagreb, 2017.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –