Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Krešimir Butković

Žanin gambit

  • Nakladnik: Funditus
  • 12/2016.
  • 108 str., meki uvez
  • ISBN 9789535903420
  • Cijena: 13.27 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Jedan grad, jedan bolnički odjel, jedan most, sasvim slučajni, ali i inscenirani susreti te duhovite situacije zaplest će sudbine likova u čvor, koji će se rasplesti jednostavnim zahvatom života, kojim će raštrkani komadići slagalice sjesti na prava mjesta mimo volje junaka priče uvjerenih u ispravnost vlastitih namjera, ali i mimo stereotipnih očekivanja, koja vladaju u suvremenom društvu.

Život je često poput partije šaha. Svaki je potez važan, a ako ne razmišljaš dva poteza unaprijed, život se neminovno urušava u svakodnevnoj egzistencijalnoj borbi. Naučit će to i akteri priče "Žanin gambit", iako ne postoje naznake da itko od njih ima pojma o šahu.

Krešimir Butković rođen je 1973. godine u Zagrebu. Nakon završene srednje komercijalne škole upisuje Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, gdje nakon nekoliko položenih ispita, zbog zdravstvenih problema (tetraplegija) zamrzava status studenta. Od 1991. poeziju i prozu objavljuje u hrvatskim književnim časopisima. Posebice su zapaženi njegovi tekstovi u Hrvatskom književnom listu. Usprkos zdravstvenom statusu redoviti je kolumnist gospodarskog Internet portala SEEbiz, a od 2010. osvrte, književne recenzije i kratke priče objavljuje u Rapskom listu. Kao tekstopisac Krešimir Butković već niz godina surađuje s brojnim domaćim i inozemnim glazbenicima.

Njegova poezija je 2003. ukoričena u zajedničkoj zbirci "Svjetlost ognjišta" (Senjsko književno ognjište, Senj, 2003) a zatim objavljuje i dvije vlastite zbirke poezije "Šetnja života" (Naklada Uliks, Rijeka, 2004) i Krug dana (Art studio Hagall, Rab, 2012) te tri romana "Fifty-fifty" (Naklada Uliks, 2013), "Molitelj" (Funditus, Zagreb, 2014) i "Bornin vremeplov", roman za djecu (Funditus, 2015). Član je DKH organak u Rijeci. Na Petrarca Festu 2015. osvaja treću nagradu za najbolji sonet.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –