Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Suzana Bosnić Majcenić

Tolba

  • Nakladnik: Funditus
  • 05/2015.
  • 143 str., meki uvez
  • ISBN 9789535693864
  • Cijena: 100.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Ovaj fragmentiran, noirovski roman karakterizira magični realizam, estetika ružnoće i zavodljiva igra riječima. Vještim pripovijedanjem autorica nas vodi kroz priču o mračnoj strani mediteranskog gradića okrenutog samom sebi i pogledu u domove i živote bližnjih. Poseban začin ovom lapidarnom, gustom, koncentriranom romanu autoričine su ilustracije osebujne Tolbe.

"Zovem se Nađ, skraćeno od Nađena. Pronašli su me u kutiji. Možda će me u jednom trenutku ugasiti. (...) Nakon tko zna koliko pokušaja da me poprave."

U Tolbi ulice nemaju imena, na kuće su zakačeni baloni, a mještani prihvaćaju i ono što bi se drugdje moglo činiti neprihvatljivim. U Ormar, kuću bez balona, neprestano dolaze stanari kojima je potrebna druga prilika. Između ostalih i pripovjedačica ove priče - Nađ. Priču o Tolbi i njenim stanovnicima Nađ "kroji" i "šiva" na svoj način, pa pripovijedajući priču o sebi, razlistava slojeve Tolbinih žitelja i svakodnevice, ne sluteći tajnu koja će joj biti otkrivena.

Mediteranski pejzaži puni mirisa i ljepote u kontrastu su s mračnim tajnama, čudnim navikama i općenito uvrnutim pojedincima i zajednicama Tolbe. David Lynch osjećao bi se ugodno u ovoj knjizi, a Boris Vian gospodski bi je pozdravio skidanjem šešira.

***

Suzana Bosnić Majcenić rođena je u Splitu. Bilo je to 1976. godine na dan početka jeseni, takozvana ravnodnevica, kad noć i dan traju po dvanaest sati. Odrastala je na Korčuli, a 1999. seli u Zagreb. Ne sjeća se dana početka proizvodnje rečenica, ali od tada nije stala. Studirala je informatiku i pisala. Osam je godina bila novinarka. Na putu pisanja neke su njene priče objavljene u književnom časopisu Tema, časopisu za književnost Quorum i zbirci kratkih priča "Krom i Pakao" (CeKaPe, 2012.). U lipnju 2013. u izdanju nakladničke kuće Funditus objavljena je njena prva zbirka kratkih priča "Pod zemljom u velikim cipelama". Za rad na romanu "Tolba" dobila je potporu Ministarstva kulture za poticanje književnog stvaralaštva.

Suzana Bosnić Majcenić rođena je 1976. u Splitu. Odrastala je u Blatu na Korčuli. U Zagreb se seli 1999. Dosad su u izdanju nakladničke kuće Funditus objavljene njene dvije knjige: zbirka kratkih priča "Pod zemljom u velikim cipelama" (2013.) i roman "Tolba" (2015.).

Za knjigu "Tolba" dobila je stimulaciju Ministarstva kulture Republike Hrvatske za najbolja ostvarenja na području književnog stvaralaštva u 2015. godini.

Bibliografija: 

- "Krom i pakao", zbirka kratkih priča (više autora), CeKape – Centar za kreativno pisanje, Zagreb, 2012.
- "Pod zemljom u velikim cipelama", zbirka kratkih priča, Funditus, Zagreb, 2013.
- "Tolba", roman, Funditus, Zagreb, 2015.
- "Gruba ljubav", roman, Funditus, Zagreb, 2017.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Tolba - Suzana Bosnić Majcenić –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –