Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ljerka Car Matutinović

Meštrija : Sabrane čakavske pjesme

  • Nakladnik: Društvo hrvatskih književnika - Ogranak u Rijeci
  • Nakladnik: Verba
  • 10/2007.
  • 247 str., meki uvez
  • ISBN 9789536879717
  • Cijena: 19.91 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Pjesme sabrane u «Meštriji» kvintesenca su izvorne, životvorne, jedinstvene, crikveničke čakavske besede.

Devedeset i sedam pjesama od kojih je tridesetak objavljeno u časopisima 'Književna Rijeka', 'Kaj' i 'Rusan', obuhvaćeno je u sedam ciklusa ('Meštrija', 'Kade j ono vrime?', 'Litrati zamurani', 'Merikove meštrije', 'Jubav Marije Rožine', 'Versi zamurani ili kanat od anjeli', 'Meštrije od štorij'), u kojima živi život u svim svojim aspektima. Od bliskih, srdačnih, iskrenih zanosa koji evociraju svijet moga djetinjstva do tužnih i nemilih događaja za koje znam iz pričanja mojih najmilijih ili sam ih sama proživjela.

Ljubav koja obogaćuje svakodnevicu i daje joj životvorni smisao, koja jednom riječju, pokreće svijet, nadahnula je i mene. Ljubav prema domovini, zavičaju, prema svojima i najdražima, zaodijeva gotovo sve moje pjesme: od ushita, nepatvorenih ljubavnih zanosa i vragoljaste veselosti, do suptilne tuge i suzdržane patnje, raspliće se istančano, tankoćutno i krhko tkivo emocija kojima ne manjka ni ironijski odmak, kako bi se nadvladale muke, suspregnule suze i krenulo naprijed.

Sve u svemu: neke već poznate i prihvaćene pjesme: 'Su te anjeli va svoju kumpaniju želi, tata moj', 'Črni mul', 'Misec', 'Polnoćica', živjet će, nadam se, autonomno, i dalje, u društvu pjesama iz novih ciklusa 'Jubav Marije Rožine' i 'Versi zamurani ili kanat od anjeli'. (Ljerka Car Matutinović)

U ovakvu, tek u orisima naznačenu ženskome hrvat­skome literarno-historiografskome kompleksu, pojava i djelo pjesnikinje, novinarke, kritičarke, esejistice, književne interpretatorke, prevoditeljice i prozaistice Ljerke Car Matutinović i samo uvelike oprimjeruje niz njegovih dimenzija obogaćujući ga na sebi navlastit način - ponajprije kao pjesnikinja osebujna lirskog assortimenta i timbra.

Sko­ro tri desetljeća ova poetesa strpljivo njeguje svoj lirski glas od 1965. javno ga obznanjujući po raznim časopisima, a od 1971. i u vlastitim knjigama šireći ga s jednakim uspjehom i kroz antologijske izbore domaće i strane, dakle i u prijevodu na više jezika. (dr. Vinko Brešić)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –