Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ružica Cindori

Pamučno zvono

  • Nakladnik: Društvo hrvatskih književnika - Ogranak u Rijeci
  • 06/2010.
  • 101 str., meki uvez
  • ISBN 9789532780468
  • Cijena: 9.29 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
SKOK U VIS

Moja vlastita ruka
danas govori
nerazumljivim stranim jezikom.

Strgnuta ogrlica:
kao brbljavo nabrajanje
pojedinosti svakodnevnoga gubitka.

Još se može
precizno izračunati
koncentracija melankolije u krvi.

Ponekad treba neizrecivo dugo
mirovati da bi se moglo
skočiti u vis. U Vis.
 
SITNO

Onkraj televizije
žudiš za stvarnošću.
Sasvim je drugačija
zemlja
kad iskoračiš na nju
nakon duge vožnje
automobilom.
Izoštravaš svoj vid
za puževe kućice
i različite nijanse
modrine.
Hoće li se u svijet
ikada vratiti
ono sitno?
Palac smo izvježbali
za brzu izmjenu
dvodimenzionalnih utopija.
Nesposobni
za povratak
u skroviti vrt
koji sva osjetila
sažima
u skladnu cjelinu.

***

Čitajući novu knjigu pjesama Ružice Cindori "Pamučno zvono", ponovno nas iznenađuje svježina autoričina nadahnuća, slike u kojima prebiva tajna poetskog svijeta, poput soka u slatkom voću jezika. Tiha, doista pamučna nenametljivost njene misaonosti, utkane duboko i snažno u odmjeren, ritmičan protok svake poetske cjeline, potvrđuju da je pred nama još jedna zbirka dojmljivih i duboko proživljenih pjesama, na kakve smo već navikli iščitavajući poeziju Ružice Cindori.

No ono što donosi novost i svjedoči o nesumnjivom, kvalitativnom skoku u njenom poetskom zrenju, je čistoća, jasnoća i nova snaga poanti, blistavijih no ikad, u kojima svaka pojedina pjesma doživljava svoj katarzični let. Kao da njeno „Pamučno zvono", vješto i nadahnuto zaljuljano u ovim stihovima prigušenim emocijama, odjednom poleti iz tihog gibanja u nezaboravan, neodoljiv zvuk ideje, koja na kraju svake pjesme zapjeva punim i pročišćenim glasom. (iz recenzije : Maja Gjerek)

***

Ružica Cindori rođena je u Ludbregu 1961. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je komparativnu književnost i filozofiju, a potom pohađala poslijediplomski studij informacijskih znanosti, smjer bibliotekarstvo. Dugo je radila kao knjižničarka, a sada je tajnica Društva hrvatskih književnika. Pjesme, članke i oglede objavljuje u zbornicima i periodici te na Hrvatskom radiju.

Objavila je zbirke pjesama "Lomače zelenila" (1984.), "Rez, nezacijeljen" (1989.), "Krugovi Udaljenost." (1997.), "Ludbreški listopad" (2002.), "Strpljivost" (2006.) i "Grad, šuma, otok" (2006.), koja je kao najbolji pjesnički rukopis nagrađena nagradom Dobrisa Cesarić. Na pjesničkom festivalu „Slavenski zagrljaj" u Varni nagrađena je nagradom „Dimcho Debelyanov". Pjesme su joj prevedene na više jezika (francuski, španjolski, ruski, bugarski, makedonski).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –