Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Diana Rosandić

Zvjezdani kaktus

  • Nakladnik: Društvo hrvatskih književnika - Ogranak u Rijeci
  • 10/2007.
  • 253 str., meki uvez
  • ISBN 9789536879700
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Ova je proza napisana kao dug i zanimljiv monolog žene bogate životnim iskustvom, upućen mladoj djevojci kako bi saznala, dobrotom starice, koje pogreške nikako ne smije ponoviti na svom putu, podsjeća nas ugođajem, iako se pripovijedanje događa jedne ljetne noći, na atmosfere dugih zimskih večeri u prošlosti.

Tad je pričanje priča bilo način da se, osim prenošenja poruka i pouke, podijeli i ljudska toplina i unutarnjom vatrom zagriju srca, dok je ona vidljiva drukčijim plamenom grijala tijela i obasjavala prostor plesom svjetla i sjenki, a pahulje poput interpunkcija od čipke lelujale pred prozorima.

Od skromnog, no zbog obiteljske okupljenosti ipak gotovo idiličnog djetinjstva, preko tragedija u mladosti i nesretnih ljubavi, do starosti obilježene druženjem s umiljatim mačkama, izgovara se životna priča jedne žene s dva imena, ispričana njezinim vlastitim riječima. Kao središte knjige, njen zračeći epicentar, priča je, kao i kod Saint-Exuperya o jednoj manje nevinoj, no jednako intenzivnoj ljubavi, čiji su tijek, prepreke i kraj vrlo zemni, no ne manje fatalni od poznate svemirske romanse bremenite simbolima.

Pah svemirske prašine u ovoj priči donio je životni poziv idealiziranog ljubavnika, koji se sasvim znanstveno no i vrlo očarano bavi zvijezdama, dok glavna junakinja u njemu tijekom dugih i prekratkih dvadeset godina, i samo u njemu, vidi središte svog osobnog svemira. Kako je to biti druga, biti ljubavnica, nevidljiva žena koja ljubi usprkos zabrani i patnji do posljednjeg daha, sve dok je ne izda snaga u trenutku susreta s istinom u tekstu Diane Rosandić iskreno je i vješto ispričano. Ispovjedna forma dopušta gospođi Ljubici - Danici, njegom glavnom liku, da ogoli do posljednjeg detalja, do zadnje suze svu gorčinu jedne paralelne, rijehom potrošene sudbine,koja više za opravdanje za svoj izbor ne može naći u obostranoj, već samo u svojoj ljubavi. (Maja Gjerek)

***

Diana Rosandić, rođena je 1964. godine u Rijeci. Završila ekonomsku školu, od 1996. g član je DHK, a od 2000. g član HZSU, te kao profesionalni književnik živi i radi u Rijeci. Prevođena na slovenski, engleski, španjolski jezik. Poeziju i prozu objavljuje u časopisima. Pjesme su joj uglazbljene na CD-u i kaseti glazbeno-poetske skupine "Psalmi". Izvedena joj je drama "Most" u režiji Siniše Posarića iz kazališta "Viktor Car Emin".  

Do sad je objavila sljedeće knjige: «Kamen pjesnika», zbirka pjesama (1994) «Lanterna», roman (1995.) Prva nagrada "Drago Gervais" ; «Puži slobodo», roman (1996.); «Svjedok i raskrižje», zbirka pjesama (1997.); «Cirkus plave ptice, roman u dvije boje» (2001.); «Zlatni paun» , zbirka kratkih priča (2002.); «Moj moza(i)k», roman; «Antiratne i jedna ljubavna», pjesme; «Što se dogodilo s Dinom Jaulon?»; «Moj moza(i)k 2»; «Æelavi jež (i druge bajke)» «Sabrane pjesme»; «Zvjezdani kaktus».  

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –