Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 09.12.2015.

Objavljeno prvo e-izdanje zbornika s Dana Marije Jurić Zagorke

U okviru Dana Marije Jurić Zagorke Centar za ženske studije u suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organizira književno-znanstveni skup na kojemu je predstavljen prvi elektronički zbornik radova pod nazivom "Uzduž i poprijeko. Brak, zakon i intimno građanstvo u povijesnoj i suvremenoj perspektivi".

Kako bi se što većem broju zainteresiranih omogućila nova čitanja Zagorke ali i pokrenuo kritički dijalog u široj javnosti o pitanjima roda i spola objavljeno je elektroničko izdanje znanstvenih radova s Dana MJZ 2014. koje sadržava 17 radova o intimnom građanstvu, obitelji, braku, spolnosti i zakonu u povijesnoj i suvremenoj perspektivi.

Isprepletenost Zagorkinog književnog opusa, novinarskog rada i aktivističko-feminističkog angažmana sa suvremenim društvenim kretanjima pokazala su se ključnima u interesu za temu propitivanja intimnog građanstva u njegovim povijesnim i suvremenim transformacijama.

U prvom dijelu zbornika predstavljeni su radovi Sanje Milutinović Bojanić, Adriane Zaharijević i Ivane Anić koji pomažu oblikovati širi okvir unutar kojega su smještene pojedinačne studije. Središnja cjelina zbornika donosi tekstove koji se bave rodom, brakom i domesticitetom u Zagorkinim tekstovima i životnim praksama Kristine Jug, Lidije Dujić, Slavice Trgovac Martan, Slobodana Popratnjaka, Biljane Oklopčić, Lucije Saulić, Snježane Babić, Vildane Pečenković, Nermine Delić i Sandre Prlende. U trećem dijelu zbornika prate se povijesna kretanja i medijske reprezentacije ženskih i bračnih uloga tijekom 20. st. do današnjih dana autora/ica: Ane Rajković, Irene Selišnik, Ane Cergol Paradiž, Barbare Riman, Petre Majdak, Lee Horvat, Marije Ott Franolić, Irine Cheresheve, Vedrana Jerbića i Marijane Janjić.

Povijesni pregled koji omogućuju tekstovi okupljeni u ovom zborniku ukazuje na to da je brak činio okosnicu ženina društvenog položaja čiji "željezni zagrljaj" one nastoje oslabiti akomodacijom, promišljanjem, otporom odnosno aktivnim djelovanjem. Netipični izbori i prakse izvan heteronormativnog okvira izrazi su žudnje za slobodom združene s potrebom za sigurnošću i partnerstvom, zaključuje Sandra Prlenda u svom  predgovoru.

Znanstvene tekstove recenzirale su Suzana Coha i Marina Protrka Štimec, uredile: Lidija Dujić, Lada Čale Feldman, Renata Jambrešić Kirin, Rada Borić, Sandra Prlenda, Anita Dremel i Maša Grdešić, a e-izdanje Zbornika uredila je Ana Pavlić.

Zbornik je moguće preuzeti klikom na ovu poveznicu!

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –