Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 18.11.2019.

13. Dani Marije Jurić Zagorke - Emocija, manipulacija, legitimacija
Održava se
21.-26.11.2019.

Centar za ženske studije poziva vas na 13. Dane Marije Jurić Zagorke koji će se održati od 21 do 26. studenog 2019. u Zagrebu. U četvrtak 21. studenog u 10 sati bit će položen vijenac na grobu Marije Jurić Zagorke na Mirogoju, a od 11 do 16 sati Memorijalni će stan Marije Jurić Zagorke biti otvoren za javnost. Posjetitelji će moći vidjeti stan u kojem je Zagorka živjela 19 godina, stalni postav, te čuti poznate i manje poznate informacije i priče iz života popularne spisateljice i prve hrvatske novinarke. Memorijalni će stan biti otvoren za javnost i u nedjelju, 24. studenog od 11 do 16 sati.

U suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu, u petak i subotu, 22. i 23. studenog održat će se književno – znanstveni skup Dani Marije Jurić Zagorke na temu „Emocija, manipulacija, legitimacija“. Godišnje teme znanstvenih skupova u sklopu Dana Marije Jurić Zagorke ustrajno, borbeno i angažirano artikuliraju prateća aktualna društvena zbivanja u želji da ih kritički razmotre. Uslijed ekonomske krize i rastakanja socijalne države posljednjih desetljeća svjedočimo i pojačanoj neoliberalizaciji medijskog polja, javnih dobara te retradicionalizaciji javnih institucija i konzervativnim udarima na ljudska prava, prava žena, seksualnih i drugih manjina. U borbi za hegemoniju mobiliziraju se i emocionalna stanja pojedinaca i grupa kroz individualizaciju odgovornosti za neuspjeh, tjeskobu, depresiju. Kao odgovor bremenitom historijskom vremenu ove je godine skup posvećen kritičkom promišljanju emocija, (de)legitimacije i manipulacije potonjih iz rodne i feminističke perspektive.

Ovogodišnji Dani završavaju u utorak, 26. studenog u 18 sati dodjelom Nagrade za studentski rad na temu ženske i rodne problematike. Ovu nagradu Centar dodjeljuje jedanaestu godinu zaredom smatrajući obrazovanje vezano uz ženske i rodne teme važnim dijelom novih, progresivnih kritičkih znanja u obrazovanju na svim razinama, a posebice u visokoškolskom obrazovanju.

Sva se događanja odvijaju u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorka, Dolac 8. Osim događanja u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke posjetitelji će moći posjetiti dvije tematske šetnje Zagrebom. U petak, 22. studenog imat će priliku doživjeti nastanak Zagorkinog najpoznatijeg romana „Grička vještica“ kroz šetnju „Iz Zagorkinog pera“. Svoj dolazak možete najaviti na mail zagorka@zenstud.hr ili na broj telefona 098 433 121, a tada ćete saznati mjesto i vrijeme sastanka. Broj mjesta je ograničen (kontakt osoba je Ana Zbiljski).

U nedjelju, 24. studenog u 11 sati na Trgu bana Jelačića ispred spomenika krenut će šetnja „Zagorkinim tragom kroz Zagreb“ pod vodstvom Slavice Jakobović Fribec, a koja će završiti u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke. Za ovu šetnju nije potrebna prijava.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –