Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 03.02.2016.

Odrastanje u šumi striborovoj : 100 godina Priča iz davnine Ivane Brlić Mažuranić
Održava se
04.-29.02.2016.

Povodom stogodišnjice od prvoga objavljivanja "Priča iz davnine" Ivane Brlić Mažuranić (Matica hrvatska, 1916.) u zagrebačkoj Knjižnici Vladimira Nazora otvorit će se izložba ilustracija i lutaka dviju značajnih umjetnica, majke i kćeri, Cvijete Job i Vesne Balabanić.

Otvaranje izložbe Odrastanje u šumi striborovoj : 100 godina Priča iz davnine Ivane Brlić Mažuranić održat će se u četvrtak, 4. veljače u 11,30 sati u Vodovodnoj 13., uz lutkarsku igru Jelene Sušac.

Izložba ostaje otvorena do 29. veljače 2016.
 

Nitko tako gladno ne guta svijet očima poput djeteta, nitko poput njega tako živo ne vidi boje i oblike kako nam pričaju priču u svakom uglu svijeta samo ako valjano pogledamo. No i kada nam se učini da kroz odrastanje izgubimo mnogo od tog neprestanog oduševljenja, umjetnost je ta koja nas nježno natjera da jače otvorimo oči i vidimo poznati prizor svježim pogledom. Neodoljiva privlačnost ovih bajki upravo je u iskrenoj ljubavi prema onom djetinjem u svima nama pa iako je riječ o različitim medijima, riječ, slika i lutka jednako lako oživljavaju pred našim očima. Magija riječi Ivane Brlić-Mažuranić oblikovala je uvijek iznova fascinantne bajkovite figure te nije začudno da je upravo njezin rad bio tako plodnom inspiracijom za umjetnice srodnih senzibiliteta.

Ilustracije Cvijete Job u svijesti su niza čitateljskih generacija neodvojivi dio bajkovitog svijeta velike spisateljice, neiscrpno mnoštvo detalja i duhovitost koja prožima njezine radove upravo hipnotizira pri svakom ponovnom pogledu na njih. Slikarica i kreatorica lutaka Vesna Balabanić utkala je pak u kazališni medij, tako efemeran, a tako živ, ne samo majčinu estetiku s opipljivom ljubavlju, već i ponudila još jednu novu perspektivu za recepciju besmrtnih tekstova Ivane Brlić-Mažuranić.

Slovo na papiru, potezi kista ili lutka od stiropora i tkanine traže od nas da im udahnemo život vlastitom maštom, da pristanemo na igru i prepustimo se bajci makar na trenutak...

Ana Fazekaš


Tijekom veljače u Knjižnici Vladimira Nazora održavat će se Čitkaranja / Čituckanja "Priča iz davnine", likovno-lutkarske radionice Ive Lipovac, a Dijana Zalar održat će predavanje "Mitološka bića u hrvatskih bajkopisaca i fantastičara", u četvrtak, 18. veljače u 18 sati.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –