Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 07.12.2018.

Odvalimo se poezijom u Pločniku: Suvremene indijske pjesnikinje
Održava se
10.12.2018. u 20h

Prosinačka pjesnička tribina Odvalimo se poezijom u zagrebačkom klubu Pločnik održat će se u ponedjeljak 10. prosinca u 20 sati (Međimurska ulica 21). 

Tema prosinačke tribine je suvremeno pjesništvo indijskih pjesnikinja o kojem će govoriti prevoditeljice i indologinje Marijana Janjić i Lora Tomaš. Bit će predstavljen njihov rad na knjigama "Lotosi od neona : Indijski autori o gradovima i ljubavima" (Studio TiM, 2017.) i "Popodnevni pljuskovi : Izbor iz suvremenog indijskog ženskog pisanja" (VBZ, 2011.). Kroz obje knjige posredovani su nam daleki pjesnički glasovi suvremene Indije, a tribina je posvećena poeziji autorica čije su pjesme uvrštene u ove dvije izuzetne knjige. 

Obje gošće su tijekom svojeg poslijediplomskog školovanja provele određeno vrijeme u Indiji, te su uz svoj studij pratile književnu scenu. Saznat ćemo kako danas žive i stvaraju  indijske pjesnikinje, te koliko su one glasovi indijskih žena koje nemaju priliku javno djelovati i biti vidljive. 

Poeziju suvremenih indijskih pjesnikinja čitat će naše pjesnikinje, spisateljice, novinarke, umjetnice: Maja Posavec, Zrinka Posavec, Katja Grcić, Lara Mitraković, Karmela Devčić, Maja Klarić, Jelena Zlatar Gamberožić, Marija Rakić Mimica, Ives Buljan, Natalija Mihelin i druge... 

Pročitajte prilog koji je Lora Tomaš priredila za naš portal o procvatu nezavisnog (anglofonog) izdavaštva u Indiji koji će vam približiti indijsku književnu i nakladničku scenu te vas tako uvesti u tribinu...

**

Stablo

Potrebna je određena tvrdoglavost
da se bude stablom u ovom gradu,
određena nesavitljiva odrvenjenost

da se zarije petama u tlo
i ne uzmiče
posred uličnih lampi ulaštenih poput lutaka u izlogu
i zgrada koje drže sunce i staklo na okupu
više snagom volje nego cementom,

da se nastavi taj staromodni ritual,
pupanje neumornim
prepletima grozdova i mrežica,
umnažanje toga trećesvjetskog obilja
ispruženih ruku,
svake sa svojom buktinjom
prstiju –

toliko načina da se kuša neon,
toliko načina da se prosije vjetar,
toliko načina da se bude

Arundhathi Subramania, Lotosi od Neona (prevela Lora Tomaš)

Lora Tomaš Marijana Janjić

Lotosi od neona : Indijski autori o gradovima i drugim ljubavima

  • Studio TiM, Udruga Lotos 07/2017.
  • 382 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537780661
  • Cijena 200.00 kn

Knjiga 'Lotosi od neona, indijski autori o gradovima i drugim ljubavima' svojevrsna je antologija suvremene indijske proze i poezije, koju su uredile te uvelike prevele Lora Tomaš i Marijana Janjić. U ovom su izboru zastupljene suvremene indijske autorice i autori koji pišu na engleskom ili hindskom jeziku. Knjiga je, osim jezično, i rodno ujednačena – cilj je bio predstaviti podjednak broj anglofonih i hindofonih autorica i autora.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –