Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 05.03.2016.

Osmi mart s Ivanom Sajko
Održava se
08.03.2016. u 20h

Foto: Hassan Abdelghani

Ljubavni roman Sajko Ivana

U utorak, 8. ožujka na tribini Književnost, između u klubu Booksa gostovat će hvaljena i često nagrađivana dramaturginja, spisateljica, teoretičarka i performerica Ivana Sajko.

Iza nje su tri prozne knjige - "Rio bar", "Povijest moje obitelji od 1941. do 1991." i nedavno izdan "Ljubavni roman". Osim proze, autorica je objavila niz knjiga dramskih tekstova za koje je dobila brojne nagrade, mnogo njih još u svojim ranim i srednjim dvadesetima (Naranča u oblacima, Rebro kao zeleni zidovi, Misa za predizbornu šutnju, mrtvaca iza zida i kopita u grlu). Usprkos tome, puno je više izvođena vani, prije svega na njemačkom govornom području.

Rio bar Sajko Ivana
Povijest moje obitelji od 1941. do 1991, i nakon Sajko Ivana

Dramsko, ali i prozno pismo Ivane Sajko, prepoznatljivo je po hrabrom formalnom koketiranju sa žanrom, inovativnosti, ali i po snažnoj angažiranosti, ili kako sama kaže „razvijanju mašte neposluha“. Osim što piše, Sajko je neprekidno na sceni i sama izvodi svoje dramske tekstove. U njezinim izvedbama snažan je fokus upravo na glazbi, a najviše surađuje s glazbenicima Alenom i Nenadom Sinkauzom – od predstave "Rose is a Rose is a Rose is a Rose" i "Prizora s jabukom", preko radiofonijske izvedbe "Northern Diversity" ili pjesme "Get away from the car" benda East Rodeo. Osim s braćom Sinkauz, ostvarila je i druge glazbene suradnje, primjerice s Vedranom Peternelom i kompozitorom Davidom Simonsom.
 
Upravo je iskustvo izvođenja i intenzivne suradnje s glazbenicima te snažnog scenskog povezivanja dramskog teksta s komponentom muzike glavni povod za razgovor Ivane Sajko s voditeljicom tribine Dunjom Kučinac.

Osim o vezi umjetničkog teksta i glazbe u kontekstu scenske izvedbe, bit će prilike za diskusiju o raznim segmentima autoričinog rada – od romana do, više puta spomenutog i danas osobito relevantnog, umjetničko-političkog neposluha.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –