Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 05.10.2020.

Otvoren 19. FEKP u Rijeci: Vozim ti priču i Luka različitosti

Festival europske kratke priče, koji se održava od 4. do 9. listopada u Rijeci i Zagrebu, otvoren je u nedjelju u riječkom Exportdrvu i nastavio se online susretom Aleksandra Hemona i Semezdina Mehmedinovića, kao prvim u nizu programa 19. festivalskog izdanja koje se odvija u posebnim okolnostima.

Otvarajući 19. FEKP, programski direktor Roman Simić kazao je kako se ove godine festival realizira kroz specifični program diktiran specifičnim vremenima koja su donijela novu dimenziju u način na koji se Festival obraća svojoj publici, a koji ipak ne treba shvatiti kao nešto negativno, jer novi pristupi ujedno otvaraju i nove horizonte.

"Ova godina nam je svima zakomplicirala život i nekakav naš savršeni plan da u Hrvatsku, u Zagreb i u Rijeku, dovedemo neke od najznačajnijih pisaca današnjice, uspio je samo djelomično. Naime, iako ih nećemo uspjeti dovesti na fizičke pozornice, dobar dio njih nastupit će na našim digitalnim, 'prinudnim' pozornicama", rekao je Simić. To, napomenuo je, nikako ne znači da se FEKP odrekao "onoga radi čega festivali imaju smisla i onoga u što vjerujemo": pandemijske okolnosti zbog kojih strani pisci nisu mogli osobno doputovati na festival pokušalo se okrenuti i pretvoriti u svoju prednost.

"Program u Rijeci otvaramo razgovorom Aleksandra Hemona i Semezdina Mehmedinovića, čime se Festival pridružio njihovom tradicionalnom nedjeljnom druženju od početka pandemije, kada se svake nedjelje u 20.30 sati nalaze na Skype-u i razgovaraju o svemu i svačemu. Upravo iz te spoznaje da oni nama nisu mogli doći ali da mi možemo doći njima, odlučili smo baš to napraviti – nekako okrenuti karte i prihvatiti ograničenja koja su nam nametnuta, ali unutar tih ograničenja napraviti najbolje što se može, sa što više duha", pojasnio je Simić.

Zato je i princip svih događanja 19. FEKP-a takozvani "hibridni" princip, gdje se na pozornici susreću živi ljudi, "neka živa energija, s onim što donose ljudi koji se javljaju iz dalekoga svijeta". Među njima se izdvajaju Irvine Welsh, Hanif Kureishi, Elif Shafak i Yann Martel.

– Otvorenje Festivala europske kratke priče 4. 10. 2020. –

Drugi dan Festivala započeo je online panelkom Priče iz izbjeglištva: Književnost i ljudska prava u Velikoj Britaniji i Europi na kojoj su sudjelovali David Herd, Anna Pincus i Marina Lewycka uz moderaciju Ra Pagea. Refugee Tales pokret je koji je okupio dobrotvorne udruge, pisce i izbjeglice s ciljem promjene razgovora o zakonu o izbjeglicama. Na panelu dvoje urednika u projektu i nagrađivana autorica Marina Lewycka raspravljaju o tome na koje načine književnost može pridonijeti toj borbi, diljem Europe, u trenutku kad stradanje izbjeglica nikad nije bilo ozbiljnije.

– Refugee Tales: Književnost i ljudska prava u Velikoj Britaniji i Europi –

Program drugog dana se nastavlja u 18 sati u riječkom Exportdrvu gdje će se u suradnji DHKP-om održati Književni prevoditelj u vašem gradu na kojem gostuje književna prevoditeljica Ela Varošanec Krsnik, a nastavlja se u 19 sati predstavljanjem knjige "Kuhinja različitosti: Privremena mjesta nove društvenosti," nastale u sklopu projekta Rijeka 2020. Zbornik tekstova o projektima Kuhinje predstavit će Lela Vujanić, dok će Davor Mandić proglasiti pobjednika Natječaja za kratku priču za mlade autore i autorice. Potom će se održati predstavljanje projekta Vozim ti priču u koji će nas uputiti petero riječkih umjetnika: Ivan Mišković, Kristina Posilović, Nika Rukavina, Zoran Štajdohar – Zoff i Vladimir Tomić Mosk.

Druga festivalska večer završava u 20.30 gdje će se u program čitanja uključiti Claudia Durastanti (ITA) i Yann Martel (Kanada), a uživo će im se pridružiti Senko Karuza i Neven Ušumović. Moderiraju Antonija Primorac, Tatjana Peruško i Roman Simić.

Preuzmite ili pogledajte cjelokupni program FEKP-a.

Zagreb, 1. dio programa

Europa 28 Cleave Sarah, Hughes Sophie

19. Festival europske kratke priče svoj zagrebački program započinje suradnjom sa Hay festivalom i promocijom hrvatske verzije antologije "Europa 28 – Žene o budućnosti Europe" (Fraktura, 2020), koja će se održati u utorak, 6. listopada u 19 sati u kinu Kinoteka.

Predstavljanje hrvatskoga izdanja antologije okuplja četiri uvrštene autorice – bosanskohercegovačku pjesnikinju, spisateljicu i prevoditeljicu Asju Bakić, irsku performericu, spisateljicu i redateljicu Lisu Dwan, slovensku filozofkinju Renatu Salecl i češku redateljicu dokumentarnih filmova, aktivisticu i novinarku Apolenu Rychlíkovu – od kojih će svaka predstaviti svoju viziju budućnosti Europe. Večer će moderirati Anda Bukvić, koja će uz Asju BAkić biti u Zagrebu, dok će se ostale autorice priključiti video linkom.

Zagrebački program nastavlja se u srijedu, 7. listopada u 19:30 "Kratkišima" - ono što se u bijelome svijetu obično naziva flash fictionom, kod nas ima mnogo slađe ime. Kratkiši su priče toliko kratke da jedva stignete udahnuti, a u njima je toliko snage, strasti, ljubavi, života ili svega toga zajedno da taj udah bude nekako drukčiji od ostalih. Svoje kratke, najkraće priče čitat će sjajni domaći autori – Vid Barić, Senko Karuza, Ivana Pintarić, Milan Majerović Stilinović i Ante Zlatko Stolica pod moderatorskom palicom Ivana Jozića i Andrije Škare.

Za one koji nisu u blizini Exportdrva u Rijeci i Kinoteke u Zagrebu, tu je FEKP stream - sve večernje programe možete pratiti i preko Youtube kanala FEKPHrvatska.

Preuzmite ili pogledajte cjelokupni program FEKP-a.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –