Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 26.04.2016.

Otvoren natječaj za kratku priču 15. FEKP-a

Festival europske kratke priče (FEKP) povodom svog 15. izdanja koje će se održati u Zagrebu i Osijeku od 29. svibnja do 3. lipnja 2016. raspisuje natječaj za kratku priču. Ovogodišnja je tema natječaja "O granicama: slobodna tema".

Natječaj propituje granice na različitim raznima: one žičane, koje fizički priječe, ili daju (lažnu, stvarnu?) sigurnost, lome teritorij, razdvajaju društva i pojedince... I/ili one teško vidljive linije upisane u nama: emotivne, iskustvene, spolne ili rodne, generacijske ili klasne, koje odjeljuju ili spajaju.

Treće, najzanimljivije granice jesu književne, stoga pitanje: je li piscu u tekstu dopušteno sve, je li bezgranična sloboda umjetnosti ohola ili nužna, postoji li apsolutna sloboda unutar rečenica i ispod linije slova ili su i za priče potrebni neki pasoši?

Kako je navedeno u naslovu natječaja, tema je slobodna, dakle žiri će uzeti u obzir širok spektar interpretacije i slobodu izričaja autorā. Ako granice i postoje, u ovom natječaju ostaju propusne.  

Propozicije natječaja:

• na natječaj se mogu prijaviti autori/ce koji/e pišu na BHSC-u (jezicima regije)
• prihvaćaju se samo prethodno neobjavljene priče
• priče duljinom ne smiju prelaziti 10.000 znakova s razmacima
• priče trebaju biti napisane na računalu i spremljene u formatu .doc ili .docx (Times New Roman, veličina slova 12 točaka, prored 1,5), a dokument mora biti priložen kao privitak na ovome linku
• priče se šalju isključivo preko obrasca na linku
• drugačije poslani radovi neće biti uzeti na razmatranje
• natječaj je javan

Natječaj je otvoren od 19. travnja do 9. svibnja u 23:59. Radovi pristigli nakon navedenog roka neće se uzeti na razmatranje.

Deset priča koje su ušle u finale bit će objavljene 24. svibnja na festivalskoj stranici, a tri priče koje osvajaju nagrade bit će objelodanjene na večernjem čitanju 31. svibnja u Teatru &TD. Pobjednička priča čitat će se na zatvaranju ovogodišnjeg festivala.

Natječaj je organiziran u suradnji s Centrom za kreativno pisanje, Rezidencijom za pisce i prevoditelje u Ventspilsu (Latvija) te udrugom Kurs.

Žiri čine pisci, urednici, novinari i književni kritičari: Vladimir Arsenić, Stjepan Balent (predsjednik žirija), Olja Savičević Ivančević, Damir Karakaš i Diana Matulić.

Nagrade:

Pristigle priče ulaze u konkurenciju za tri nagrade. Prva nagrada: Dvotjedni boravak u baltičkoj rezidenciji za pisce i prevoditelje u Ventspilsu u Latviji. Uz troškove boravka u rezidenciji u Ventspilsu, nagrada uključuje i avionsku kartu za pobjednika/icu

Druga nagrada: Dvotjedni boravak u splitskoj rezidenciji za pisce udruge Kurs.
Nagrada uključuje putne troškove i troškove boravka u rezidenciji te plaćene režijske troškove

Treća nagrada: Pohađanje ljetne škole pisanja CeKaPea. Nagrada uključuje smještaj i kotizaciju za trećenagrađenog/u autora/icu.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –