Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 19.11.2018.

Otvorenje izložbe ilustracija Igora Bojana Vilagoša - Slike pričaju...
Održava se
20.11.2018. u 19h

Otvorenje izložbe Igora Bojana Vilagoša Slike pričaju... održat će se u utorak 20. studenoga u 19 sati u Galeriji Kupola Gradske knjižnice u Zagrebu (Starčevićev trg 6).

Izložbu će otvoriti Isabella Mauro, Božidar Trkulja i Igor Bojan Vilagoš.

Izložba ostaje otvorena i moguće ju je razgledati do 13. prosinca 2018. godine.


Igor Bojan Vilagoš pripada onom neobičnom i ne tako čestom soju ilustratora, strip crtača, karikaturista – autora koji se vješto i s pažnjom prikradaju zadanoj temi – bilo kojoj i bilo kakvoj. Svaka je izazov i svakoj će pristupiti na drugačiji način. Igor, ponekad Bojan, često Bojo, a nekad i Vili, opipavaju bilo priče, romana ili pjesme, opipavaju bilo publike zajedno s urednikom izdanja u kojem će slika ili grafika oživjeti senzibilitet tekstualnog predloška, kako bi predstavili zaokruženo djelo koje čitatelja može uvesti i uvući u svoj jedinstveni svijet.

Ako se Bojanu obratite, a niste točno sigurni kako se zove, slobodno recite bilo koje čudno ime i vrlo je velika vjerojatnost da nećete promašiti. Kao što ima puno imena i još više nadimaka, Vili, na isti način i stvara, brz i vješt u prilagodbi. Ova izložba koja je pred posjetitelje prostrta donosi jedan mali, majušni, mikroskopski sitni isječak iz plodnog višedesetljetnog stvaralaštva gospodina Igora. I kao što je kolega Bojan vješt s olovkom i crtačkim tabletom, tako je i Vili dobar prijatelj i drug.

Vilagoša sam upoznao prvog – kroz  jedan od njegovih stripova za odrasle, a potom sam upoznao i Boju u stripovima za djecu, onda su uslijedili i ostali… a uvijek se pojavi i koji novi. Kad nekoga poznaješ i kad ga poznaješ dugo, a također poznaješ i cijeniš njegov rad, kao što je i sada slučaj, nije lako naći i  ne  prijeći  granicu  prihvatljivosti  osobnoga  u  jednom  malom  tekstu. A možda nije ni potrebno.

Vili je rijetka faca u ilustratorskom svemiru, i šalim se – samo je jedan, ali je zato neponovljiv.

Iz kataloga izložbe - Božidar Trkulja

Ilustracija: Igor Bojan Vilagoš

Igor Bojan Vilagoš rođen je 1966. godine u Zagrebu gdje je završio Akademiju likovnih umjetnosti, Specijalizaciju u grafičkom dizajnu završio je na akademiji likovnih umjetnosti u Stuttgartu – Njemačka. Pored stripova i ilustracija za djecu izrađuje didaktičke ilustracije za udžbenike, ekonomsko-političke ilustracije za novine i magazine i drugo. Surađuje sa nizom marketinških agencija i filmskih producentskih kuća na izradi video-predprodukcije kao i izrade piktograma, maskota, ambalažne grafike…

Za izdavačku kuću Strip forum, u suradnji sa scenaristom Davorom Spišićem realizirao je stripove prema djelima Ivane Brlić Mažuranić "Čudnovate zgode šegrta Hlapića" i "Sunce djever i Neva Nevičica".

Za izdavačku kuću Alfa ilustrirao je knjige za djecu i mlade: "Svjetlo zmajevih glava" Nede  Mirande Krietzman-Blažević, "Rajska ptica" Sanje Ujević, "I onda se ponovo zaljubila" Nade Mihoković-Kumrić te "Sve zbog Ane" Branke Primorac.

Ilustracija: Igor Bojan Vilagoš


Izložba se održava u sklopu Programa predstavljanja hrvatskih ilustratora,

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –