Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Ilustratori ×

Razgovor • 22.05.2024.

Manuel Šumberac: Nedostaje nam generalna ideja o pomnom vizualnom oblikovanju knjige

Za mene kao autora teksta i ilustracije – prvi uspjeh je da išta napišem ili nacrtam, drugi uspjeh je kad se to oblikuje u neki oblik knjige, prvo PDF a onda naravno i da postane tiskana knjiga, treći uspjeh je kad to netko pročita i pohvali, ili iznese uopće bilo kakvu kritiku, a četvrti je kad se knjiga čita. Ako knjiga nije čitana, moram razmišljati zašto je to tako – trebam li se prilagoditi ili...
Vijest • 08.05.2024.

Književnim autorima stiže 500 tisuća € naknade za posudbe knjiga u knjižnicama u 2022. godini

Stručna služba HDS ZAMP ovih će dana nositeljima prava na književnim djelima, književnicima, prevoditeljima i ilustratorima početi isplaćivati autorske naknade za 2022. godinu. Riječ je o naknadama za javnu posudbu njihovih knjiga u 20 županijskih narodnih knjižnica koje HDS ZAMP isplaćuje temeljem poslovne suradnje s Društvom hrvatskih književnika (DHK).
Razgovor • 08.04.2024.

Andrea Petrlik Huseinović : Oduvijek sam znala da ću jednoga dana postati ilustrator i stvoriti svoje svjetove

Ne želim nikoga uspoređivati. Svaki je umjetnik poseban na svoj način. I nije važno je li star ili mlad. Jer djelo je djelo. Netko napravi vrhunsko djelo mlad, a netko kao stariji. Važno je da ostavi trag. Ono što nisam volila u starom valu i novom valu su trendovi. Kad svi crtaju na isti način i vidiš nečji rad i zapravo ne znaš čiji je jer je sličan tolikim radovima ilustratora iz raznih djelova...
Razgovor • 28.03.2024.

Hana Tintor : Važno je da nas ilustracija pomakne i emotivno dotakne

Strpljenje se vježba, a površnost treba osvijestiti i moći prepoznati. Kao što ste rekli, svi smo bombardirani insta rješenjima, ali to podrazumijeva i prikazivanje idealnih odnosa, samopouzdanja na pretek, savršeno uređenih života, jutarnjih rutina koje traju pet sati. Mislim da to itekako utječe na to kako pristupamo i što očekujemo od procesa, rada, života.
Najava • 20.03.2024.

Razgovori u Prozorima: O slikama i pričama – Hana Tintor i Marija Ott Franolić

Kako nastaju skicolike ilustracije Hane Tintor? Kako ilustrira slikovnicu, kako strip, koliko joj je vremena trebalo za animirani film, koji joj je najdraži medij za stvaranje? Što je za nju dobra slikovnica? O ovim i drugim temama razgovarat će ilustratorica Hana Tintor i književna kritičarka i teoretičarka Marija Ott Franolić.
Razgovor • 29.09.2023.

Svjetlan Junaković : Uvijek želim napraviti knjigu za djecu koja će biti zanimljiva i odraslima

Mene nose zabavne priče, važno mi je da nisu dosadne, patetične, da nisu po temi stereotipne, dakle, shvaćam da mora biti slikovnica o pranju zuba i ruku, ali nije dobro da su previše opterećene porukom. Važno je da slikovnice nisu rađene kalkulantski, s izričitom namjerom da budu dobre i odgojne za djecu, to mene jako smeta, baš je pozerski.
Najava • 28.10.2022.

Dođi i vidi: mala retrospektiva Pike Vončine

Otvorenje izložbe Pike Vončine 'Dođi i vidi: mala retrospektiva' koja će se u okviru Programa predstavljanja hrvatskih ilustratora održati u petak, 28. listopada u Galeriji Kupola Gradske knjižnice u Zagrebu. Na otvorenju govore Isabella Mauro i Pika Vončina. Izložbu možete razgledati do 2. prosinca 2022.